Samarbeidspartiene og INP: - Freder alle skoler bortsett fra Rødskog

Har flertall for felles løsning å sende på høring - uten Danvik, Steinberg, Skoger, Tangen, Vestbygda - og Galterud.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Posisjonspartiene på borgerlig side og Industri- og Næringspartiet vil frede alle nedleggingstruede skoler bortsett Rødskog skole.

- Høyre, FrP, KrF, Pensjonistpartiet og INP har klart å finne frem til en felles løsning som det er flertall for. Samarbeidspartiene ønsker å skape ro nå, og ønsker ikke å sende noe ut på høring som vi vet det verken er lønnsomt eller riktig å vurdere videre, og freder derfor Fjell, Brandengen, Danvik, Galterud, Steinberg, Skoger, Tangen og Vestbygda. Vi gjør det klart at det ikke vil skje noen endring ved disse skolene nå, uttaler partiene i en felles pressemelding sendt ut av Høyres gruppeleder Kristin Surlien sent søndag kveld.

ENIGE: Høyres gruppeleder Kristin Surlien og de øvrige gruppelederne på borgerlig side ble søndag kveld enige med INP om et felles forslag å sende på høring.

- Vil slå sammen Rødskog og Gulskogen

Samtidig vil de gå videre med planene om å flytte voksenopplæringen ved Fjellheim skole for en innsparing på om lag 10 millioner, og vurdere å slå sammen Rødskog og Gulskogen skole i henhold til administrasjonens forslag, sier nestleder i Oppvekst- og utdanning, Turid Solberg Thomassen (KrF).

Pensjonistpartiet ønsker primært å sende alt på høring, men vil støtte å bare sende Fjellheim og Rødskog på høring dersom deres forslag faller, opplyses det i pressemeldingen.

- Det er nødvendig å presisere at dette kun er en høring, og at ingenting blir bestemt før i februar. Nå oppfordrer vi alle involverte parter å komme med sine innspill og uttalelser. For INP er det viktig at elevene på Rødskog beholder sin tilhørighet til Gulskogen, sier gruppeleder for INP, Lars Stenberg.

RØDSKOG SKOLE: Rødskog skole ligger på Gulskogen, og har i dag 150 elever og cirka 20 ansatte fordelt på 1.-7. trinn og SFO.

- Brøt løfte

Posisjonspartiene beskylder Ap for å ha brutt et løfte om at de skulle «snakke med flertallspartiene for å forsøke å komme frem til felles enighet».

- Dette viste seg å ikke stemme da de helt uten forvarsel gikk ut og konkluderte på egenhånd, sier leder av hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning, Victoria Fevik (H).

– Ap tok ikke opp skolestrukturen i hele perioden de styrte kommunen, og nå er vi i en svært krevende økonomisk situasjon i Drammen. Når vi nå har behov for å gjøre noen grep for å styrke kvaliteten i skolehverdagen, i stedet for å bruke pengene på tomme skoleplasser som kommunen ikke har råd til, velger AP altså å ikke gå for å sende et eneste forslag på høring for kortsiktig politisk gevinst, fortsetter Fevik.

KRITISERER AP: Høyre og leder av Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning Victoria Fevik, mener Arbeiderpartiet har ødelagt for et større, konstruktivt samarbeid om løsning.

Vil ikke skape ny usikkerhet på Fjell

De peker også på at Arbeiderpartiets og Senterpartiets løsning for å redde skolene i Drammen, å legge ned Galterud ungdomsskole og flytte elevene over til Fjell barneskole, vil «kreve store investeringer og ombygginger av Fjell skole, noe som gjør at vinninga vil gå opp i spinninga».

- En ungdomsskole krever for eksempel en helt annen inndeling, tilpasning av klasserom, praktiske rom og mer som i dag ikke finnes på Fjell skole. Løsningen er urealistisk og ikke faglig anbefalt, sier FrPs skolepolitiker Kristin Gjerde.

Opprinnelig var ikke Galterud, Fjell og Brandenga med i diskusjonen om nedleggelse, helt til Galterud ungdomsskole fredag ble foreslått nedlagt av Sp for å redde byens øvrige skoler. De fikk støtte av blant annet Ap, Venstre og MDG for å sende et forslag om å lage 1.-10.-skole på Fjell skole ut på høring. 

- Løsningen er lite hensiktsmessig og dyr, og vil skape ny usikkerhet for elevene ved alle disse tre skolene, sier Gjerde.

UEGNET: Posisjonspartiene støtter seg på kunnskapsgrunnlaget som ikke anbefaler å flytte ungdomsskoleelever inn på dagens barneskole på Fjell, som nylig er totalrenovert.

- Mange vil måtte bytte skole

Løsningen innebærer også at skolekretsgrensen til Fjell, Danvik og Brandengen må endres, noe kan føre til at flere elever på de tre skolene må bytte skoler.

- Vi er overrasket over at Ap valgte å konkludere allerede før det har kommet en ferdig sak på bordet. Samarbeidspartiene mener løsningen Ap og Sp går for er urealistisk og vil bety at elever ved Danvik, Fjell, Galterud og Brandengen risikerer å måtte bytte skole, uttaler Surlien.

Fra før har også Partiet Sentrum sagt at de vil frede Tangen, Vestbygda og Galterud, og muligens flere. De øvrige partiene har uttalt at de ikke vil legge ned skoler, bortsett fra muligens Galterud (Sp, Ap, V og MDG).

DRM24.no kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS