Skyter ned forslag om å legge ned Galterud

FAU-leder ved Galterud skole er ikke imponert over Senterpartiets «redningsplan» for drammensskolen. - Det fremstår som lite gjennomtenkt og mangel på kunnskap om situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Det sier Pål Georg Benestad, som nylig har tatt over som FAU-leder på Galterud ungdomsskole - en rolle han også hadde for åtte år siden.

Han sier rett ut at å samlokalisere alle elever på Fjell fra 1.-10. klasse på Fjell skole, vil føre til økt segregering i Drammen og vil være veldig uheldig for både Fjell som bydel og integreringen i Drammen.

- Man trenger ikke være veldig godt utdannet for å forstå at skolene har en ekstremt viktig integreringsfunksjon. Å ensarte hele elevmassen vil være å bidra til det motsatte. Her er det en logisk brist på flere plan, sier Benestad til DRM24.

GALTERUD SKOLE: Har i dag 340 elever fra Åskollen og Fjell.

Helomvendig fra Senterpartiet

Forslaget kommer fra Senterpartiet dagen etter at gruppeleder Simon Nordanger uttalte til DRM24 at lokallaget ikke ville ta noe standpunkt til skolenedleggelser midt i prosessen.

Dagen etter var imidlertid Nordanger ute på dt.no med et ubetinget nei til å legge samtlige av de seks skolene på kutt-lista. Med på forslaget er også Ap's gruppeleder Mads Hilden, men han uttaler at kommunestyregruppa ikke har behandlet dette foreløpig.

Som et alternativ vil Nordanger isteden legge ned Galterud ungdomsskole, og lage en kombinert barne- og ungdomsskole på dagens Fjell skole. Det mener Nordanger er en god ide utifra elevtallene, ettersom både Fjell og Galterud har ledig kapasitet, og man kan tjene penger på å avhende Galterud skole. Samtidig vil noen elever som i dag går på Fjell, vil måtte starte på Brandenga og muligens Danvik i fremtiden for å frigjøre plass.

Han uttaler til DRM24 at han ikke tror forslaget vil føre til økt press på en allerede smekkfull Marienlyst skole ungdomsskole, om alle Åskollen-elevene (istedenfor halvparten), vil måtte transporteres hit istedenfor på Galterud.

- Dette vil kanskje isåfall innebære at man også må bygge ungdomsskole på Åskollen i tillegg til en kraftig utvidelse av den nybyggede Fjell skole?

- Nå skal jo Marienlyst utvides med modulbygg, pga. Åskollen-elevene. Den forflytningen av elever mellom de tre skolekretsene tror jeg er minimal, men dette skal jo en utredning vise, sier Nordanger.

Dette er Senterpartiets forslag

1. Kommunedirektøren legger følgende tiltak i høringsnotatet ut på høring.

- Alternativ B – Modulbyggene på Krokstad Skole tas ned
- Alternativ C – Modulbyggene på Killingrud ungdomsskole tas ned.
- Alternativ G – Voksenopplæringen flytter ut av skolebygget.

Ved eventuell avhending av modulbygg vurderes muligheten for å tilgodese fortrinnsvis frivilligheten og idretten, eventuelt næringslivet med kostnadsfri overtakelse av bygningsmassen mot at mottaker avvikler dette etter avtale med kommunen.

2. Kommunedirektøren utreder følgende tiltak

Sammenslåing av Galterud og Fjell skole til 1-10 skole.

- I samme prosess tilpasser man skolekretsene mellom Fjell, Danvik og Brandenga, dette for å senke elevtallet på Fjell og med det tilrettelegge for plass til 8-10. klasse. Det er og en underliggende målsetting å styrke elevgrunnlaget ved Brandenga.

- Det utredes å skille Fjellhallen med tilhørende fotballbane ut fra skolens areal med den hensikt å videreføre denne kapasiteten etter en nedleggelse.

- Det utredes muligheten for å selge Galterud Skole til Eidra AS med målsetting om å etablere et helhetlig prosjekt kombinert av leie til eie og et alternativ for den tredje boligsektoren.

- Nytt alternativ: Modulbygg ved Gulskogen skole tas ned.

- Salg av Ilebergveien 21.

- Kommunedirektøren utreder muligheten for å separere driftsareal ved skolebygninger, ved eventuelle ledige arealer, med hensikt å omfordele leiekostnaden til andre driftsenheter. Det er en underliggende målsetting å styrke det kommunale tjenestetilbudet i de aktuelle kommunedelene ved en slik omstrukturering. Herunder tjenestetilbudet mot seniorer for å skape møteplasser på tvers av generasjoner.

3. Kommunedirektøren fortsetter arbeidet med fase 2. med vurdering av skolekretsstrukturen.

- De svakeste mister muligheten de har i dag

Etter at forslaget ble kjent har FAU-leder Benestad også vært i kontakt med Galterud-rektor Simon Jara, og forteller at de to opplever forslaget som «uforståelig».

I dag er situasjonen den at elevene på Galterud består avelever fra både Skoger, Åskollen og Fjell skole (Åskollen-elever til Marienlyst i sin helhet fra i år). Dette er ifølge Benestad en vellykket modell i forhold til mangfold og integrering.

- Det er en god løsning for alle, sier Benestad.

Han mener forslaget om å legge ned Galterud og samle utelukkende Fjell-elever på Fjell skole er oppskriften på en uønsket utvikling, og betegner det som «ganske ekstremt»
.

- Det fremstår ikke som veldig gjennomtenkt og vitner rett og slett om mangel på kunnskap og forståelse om situasjonen. Da Fjell skole skulle renoveres sa jeg at det beste ville være å legge ned den eksisterende og bygge nytt et annet sted for en jevnere geografisk fordeling. Å gjøre det motsatte vil frarøve mange av de som allerede stiller svakest den muligheten de har i dag. En underlig løsning, sier Benestad.

Derfor mener Benestad det er viktig at man belyser alle fakta.

- Når det også er slik at man foreslår å flytte enkelte elever fra randsonene til Fjell over til andre skoler, ender man fort opp med en situasjon hvor de som i dag bidrar til mangfoldet på skolen isteden vil sogne til andre skoler. Det vil dermed føre til en enda mer ensartet elevsammensetning enn i dag, sier Benestad.

Han reagerer på at forslaget også «rammer befolkningen i en bydel som ikke har for vane å rope høyest».

- På Fjell har vi en mange som ikke tar stor plass i det offentlige rom. Derfor kan det være enkelt å tro at dette er greit å gjennomføre der man får minst reaksjon. Dette ser vi også ofte i idretten, og jeg tror nok en debatt rundt dette ville vært fornuftig for å ta de rette beslutningene, avslutter Benestad.

FAU-leder Laila Caliskan Fitjar på Fjell skole ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken før FAU-gruppa har diskutert saken internt.

VIL SLÅ SAMMEN SKOLENE PÅ FJELL: Senterpartiets Simon Nordanger og Tanja Vatnås.

- Tror det vil gi positive effekter

Simon Nordanger i Senterpartiet har ikke vært i dialog med FAU ved Fjell og Galterud om saken, men viser til at det over tid har vært en dialog med foreldre og skolene om situasjonen på Fjell.

- Vi tror dette vil gi positive effekter for lokalsamfunnet på Fjell, sier Nordanger til DRM24.

Han vil imidlertid ikke gi noe absolutt ultimatum i saken om skolenedleggelser, og viser til at de fortsatt er i en pågående prosess.

- Forslaget er forankret i gruppa, men vi er åpne for innspill fra de andre partigruppene, sier Nordanger. 

Han har tidligere langet ut mot forslag om å «bruke Åskollen-elever som gissel for å øke mangfoldet på Galterud».

DRM24 har også vært i kontakt med Fremskrittspartiets Jon Helgheim i forhold til hvordan de vurderer Sp's forslag med tanke integreringssituasjonen i drammensskolen. De har tidligere vært på bølgelengde i spørsmålet om Åskollen-elevene skal fortsette på Galterud.

- Dette kommer vi til å si noe om når tiden er inne, er den knappe tilbakemeldingen fra Helgheim nå.

Partiet har imidlertid tidligere uttalt at det er «uaktuelt å bruke elevene som integreringsverktøy på Fjell».

FAU-leder Benestad mener at forslaget i seg selv også illustrerer svakheter.

- Dersom det må inneholde flere tiltakspakker for å hindre utenforskap fremstår dessverre dette som en en måte å bøte på svakhetene i forslaget.

Fjell skole (bak) med Knutepunkt Fjell foran.

- Har allerede vært vurdert 

Hovedtillitsvalgt Kristin Høibakk i Utdanningsforbundet i Drammen har uttalt seg på vegne av fagforeningen om skolenedleggelsene, men vil ikke gå inn i en ny diskusjon om enkeltskoler av hensyn til likebehandling. 

Men hun uttaler til DRM24 at hun håper det ikke kommer flere forslag som ikke er ivaretatt i en høringsrunde.

- Alle skoler i Drammen har vært vurdert som alternativer i kunnskapsgrunnlaget som er presentert med tanke på hva som er gjennomførbart. Deriblant at det ikke er teoretisk mulig å legge ned ungdomsskoler fordi de er så fulle. Det er også en mye lenger avstand mellom ungdomsskolene, sier Høibakk til DRM24.

Powered by Labrador CMS