MENINGER: Sajid Mukhtar
Gruppeleder, Partiet sentrum

Tangen og Vestbygda kan puste lettet ut – eiendomsskatt er uaktuelt

MENINGER: Debatten om eiendomsskatt har blusset opp igjen i Drammen i forbindelse med de økonomiske utfordringene og diskusjonene rundt skolenedleggelser. Flere partier foreslår eiendomsskatt som en mulig løsning for å unngå kutt i skolesektoren, men vi i Partiet Sentrum mener dette ikke er riktig vei å gå. Vi står fast ved vårt løfte om å si nei til eiendomsskatt, og vi kommer ikke til å støtte forslag som bryter med dette prinsippet. Dette handler ikke bare om økonomi, men også om å holde løftene vi ga til velgerne.

Ved valget i 2023 var det en tydelig skillelinje mellom partiene som ønsket eiendomsskatt og de som var imot. Resultatene var klare: Partiene som sa nei til eiendomsskatt fikk overveldende støtte fra velgerne. I dag har partiene som støtter eiendomsskatt, som Rødt, SV og MDG, til sammen 7 av 57 representanter i kommunestyret – altså kun 15 %. Det betyr at 85 % av de folkevalgte har et mandat til å si nei til eiendomsskatt. Dette reflekterer velgernes ønske, og vi respekterer denne tilliten. Per i dag ser vi ingen indikasjoner på at innbyggernes holdning har endret seg. Hvis vi noen gang skal vurdere eiendomsskatt, må det være fordi folk uttrykker et klart ønske om det – og det har vi ikke sett. Derfor vil vi bruke energi på andre løsninger, uten å legge eiendomsskatt på bordet.

Basert på det vi ser nå, er det med stor sannsynlighet at Tangen og Vestbygda ikke vil bli sendt på høring

Regjeringen må lytte til kommunene. Som folkevalgte lytter vi til signalene fra innbyggerne, og vi forventer at regjeringen også gjør det. Dagens stykkprisfinansiering av skolesektoren skaper store utfordringer for kommuner som må håndtere demografiske endringer og økte kostnader. Vi oppfordrer Arbeiderpartiet og Senterpartiet til å ta opp saken med regjeringen og arbeide for bedre rammevilkår, slik at kommunene slipper å vurdere tunge beslutninger som skolenedleggelser. Det er tross alt regjeringen som setter rammene, og vi håper de hører på oss.

Besøkene våre har gitt oss viktig innsikt. Partiet Sentrum var det første partiet som tok initiativ til å redusere kuttlisten ved å foreslå å skåne Tangen og Vestbygda skoler fra nedleggelse. Våre besøk til skolene har gitt oss sterke inntrykk av hva en skolenedleggelse faktisk betyr for lokalsamfunnene. Da vi besøkte Tangen, hørte vi hvordan den forrige skolenedleggelsen hadde påvirket lokalsamfunnet. Mange familier flyttet, og flere relasjoner ble satt på prøve. Fortsatt i dag er det folk som ikke snakker sammen på grunn av den splittelsen som oppstod.

Skolen på Tangen er mer enn bare et sted for læring; den er selve hjertet i lokalmiljøet, hvor barn og voksne møtes til fritidsaktiviteter, foreldremøter og frivillige arrangementer. Det er her lokalsamfunnet kommer sammen, og å fjerne denne møteplassen ville være å rive ut en essensiell del av nærmiljøet.

En spådom med litt pusterom. Med den begrensede forståelsen vi har akkurat nå, tror vi at Tangen og Vestbygda kan puste litt lettere – de vil mest sannsynlig ikke stå på høringslisten. Vi tar ikke all æren for det, men vi er glade for å ha bidratt til en løsning som gir et bedre utfall for disse skolene. Dersom det går slik, er vi glade for vår del i å skåne disse nærmiljøene fra den usikkerheten som en skolenedleggelse ville medført.

Oppdatert forslag kommer etter Steinberg og Vestbygda. Vi har nå to skoler igjen å besøke, Steinberg og Vestbygda, og etter disse besøkene vil vi oppdatere vårt forslag. Det er viktig for oss å få et helhetlig bilde før vi tar endelige beslutninger. Men basert på det vi ser nå, er det med stor sannsynlighet at Tangen og Vestbygda ikke vil bli sendt på høring. Dette gir berørte familier noe mer forutsigbarhet i en ellers usikker tid.

Vi bryter ikke våre løfter. Vi vil understreke at vi ikke kommer til å støtte forslag som inkluderer eiendomsskatt som en løsning. Dette bryter med det valgløftet vi ga velgerne i 2023, og vi står fast ved vår beslutning. Vi mener det finnes andre bærekraftige løsninger som ikke legger ytterligere byrder på innbyggerne, og vi vil fortsette å jobbe for disse.

Powered by Labrador CMS