MENINGER: Styret i Skolenes landsforbund, forening Drammen og omegn

Bevar skolene! En hyllest til de som kjemper for nærskolen!

MENINGER: Skolestrukturdebatten som raser i Drammen, har fått drammenserne til å våkne. Det er lenge siden vi har vært vitne til et slikt folkelig engasjement i kommunen vår. Engasjementet er lett å forstå, for skolenedleggelser går ut over barna våre.

Det er de mest sårbare som det går mest ut over når det skal spares i skolesektoren. Skolenes landsforbund Drammen har over flere år vært kritiske til at skole nedprioriteres, og det er derfor gledelig å se at Drammen endelig har våknet.

Det finnes så mange argumenter mot skolenedleggelser at det er vanskelig å vite hvor man skal starte. Vi ønsker derfor heller å starte med en hyllest. En hyllest av barn og foreldre ved Skoger, Steinberg, Vestbygda, Rødskog, Tangen og Danvik. En hyllest til de som aksjonerer for nærskolen sin. Det er flott å se at dere løfter frem skolen deres. Vi oppfordrer foreldre ved alle skoler, ikke bare de som trues av skolenedleggelser, til å være tydelige i at politikerne må prioritere skole!

Som en fagforening for ansatte i skoler og barnehager, er det ingenting vi gleder oss mer over enn å se engasjementet til barn, foreldre og byen vår. Som barn og foreldre så tydelig har synliggjort er skole er mer enn et bygg. Skolen er kanskje selve hjertet i lokalsamfunnene. Skolen er ikke bare et sted barn leker, lærer, vokser og utvikler seg i skoletiden, nærskolen er også et sted barn møtes etter skoletid, der idrettsklubbene trener, det er lokalet for korps og for loppemarkeder. Og sikkert mye, mye mer.

Skolen er også noe de ansatte er stolte av. Selv om vi som en arbeidstakerorganisasjon vil berømme kommunen for å ikke legge opp til at ansatte mister jobben i notatet som er lagt frem, vil vi likevel påpeke at de ansatte mister kollegaer og profesjonsfelleskapet sitt. Mange mister det de er mest stolt av, nemlig «skolen sin».

Svaret er egentlig enkelt, budsjettet på skole må økes, ikke kuttes.

Dette gjelder selvfølgelig de seks foreslåtte skolene, og det nye forslaget om samlokalisering og sammenslåing av Fjell og Galterud skoler. De sistnevnte er også administrasjonen i kommunen meget tydelig på ikke bør være et alternativ for sammenslåing

Drammen kommune har i mange år slått seg på brystet og slått fast at de er en av de kommunene i landet som driver skole mest effektivt. Skolenes landsforbund er tydelig at det ikke er noe å skryte av. Medlemmene våre har lenge følt på at de ikke strekker til. Mange biter tennene sammen og gjør alt de kan for elevene, samtidig som lovpålagte tjenester, som for eksempel spesialundervisningstimer blir nedprioritert. Dette er resultatene av en kommune som ikke satser på skole.

Kommunen kan kanskje spare noe rent økonomisk på å slå sammen skoler, selv om regnestykket som legges frem ikke inneholder alle reelle utgifter som vil følge med nedleggelser. Verken de direkte utgiftene, knyttet til for eksempel utbedring av vei, eller det som er vanskeligere å måle i kroner og øre, som alt skolen bidrar med i lokalmiljøet er inkludert. Vi stiller oss sterkt tvilende til at nedleggelsene vil gi reelle innsparinger for Drammen kommune som helhet. Det er i alle fall opplagt at det verken det pedagogiske tilbudet eller økonomien blir bedre av å fylle skoler og klasser opp til randen på sikt. Dette vil være å putte det kortsiktige hensynet til pengeboka først; ikke hensynet til barn og unge.

Drammen står overfor betydelige utfordringer, som barnefattigdom og økende uro blant ungdom. Skolenes landsforbund mener vi må prioritere forebygging fremfor brannslukking. Den beste medisin mot både fattigdom og utenforskap som kan føre til ungdomskriminalitet er en satsning på fellesskolen. Barn og unge kan ikke lenger være en post på et budsjett som stadig kuttes. Når skoler legges ned, mister vi også viktige arenaer for sosial utvikling og fellesskap, noe som kan ha langvarige negative effekter for byen. På tide å snu!

Skolenes landsforbund er mot nedleggelse av skoler der begrunnelsen er ren økonomi, og lite annet. En eventuell omstrukturering av skolestrukturen i Drammen må tas fordi det er det beste for barn og unge i kommunen vår, ikke fordi vi skal spare penger. Dette gjelder selvfølgelig de seks foreslåtte skolene, og det nye forslaget om samlokalisering og sammenslåing av Fjell og Galterud skoler. De sistnevnte er også administrasjonen i kommunen meget tydelig på ikke bør være et alternativ for sammenslåing.

Vi ber derfor kommunestyret om å droppe skolenedleggelser. Det er på tide å prioritere annerledes. Barn og unge kan ikke lenger nedprioriteres. Kanskje er det på tide at det også utredes om hvordan en kan øke kommunens inntekter.

Av
Styret i Skolenes landsforbund forening Drammen og omegn

Powered by Labrador CMS