MENINGER: Marie Ødegård
Drammenser

Kom ikke her Berntzen, og påstå at vi ikke forholder oss til fakta

MENINGER: Det virker som om den politiske kommentatoren har sovet i timen og måtte bare raskt slenge ut noe for å være med på mediebølgen. Har du lest de politiske dokumentene og satt deg inn i motargumentene, Tom?

Jeg lurer oppriktig på om Tom Berntzen var tilstede på samme arrangment som meg, når han omtaler debatten tirsdag. Innbyggerrepresentantene omtales som å drive med «tårer og bannere fremfor fakta og virkelighet» - men så og hørte Berntzen viseordfører Ulf Erik Knudsen be debattlederen om å holde kjeft?

Var Berntzen tilstede på slutten, da ordfører Kjell Arne Hermansen ikke kunne hoste opp et eneste godt argument for at alenemor Beate Sørum og hennes skattepenger skulle bli boende i Drammen? Han klarte ikke å svare annet enn “Gratulerer for at du valgte Drammen, jeg håper at du trives og at du blir i Drammen.” Kanskje Berntzen, som mange av oss andre, ble så flau at han lukket både øyne og ører?

Tom Berntzen beskriver høringsnotatet som (det) “omfattende og gode faktagrunnlaget”. Det vitner om manglende interesse til å lese seg opp. Hvis Berntzen hadde fulgt med i tirsdagens debatt, hadde han hørt de ulike skolerepresentantene påpeke mange store og alvorlige mangler i grunnlaget. Det er ikke tatt med kostnader til utbedring av skoleveier. Det er ikke gjort en analyse av hvorvidt det vil føre til fraflytting og tap av skattepenger. Det er ikke gjort et poeng av at besparingen for Danvik skoles del, i stor grad består av internkostnad - husleie Drammen kommune betaler til seg selv! Jeg tør påstå at Berntzen her er mer opptatt av å provosere drammenserne til å lese hans spalte, heller enn å komme med nyanserte fakta.

Jeg er enig i Sørums påstand i debatten om at å «spare seg til fant» er veien Drammen kommune tar om de legger ned skoler, og Danvik skole spesielt. Det er i beste fall usikkert om det vil føre til innsparinger, det er helt sikkert at det vil føre til flere kostnader, det vil rasere bygder og bydeler, og med stor sikkerhet føre til fraflytting. Som ordfører Hermansen selv svarer Sørum: «For hver skattebetaler som flytter ut, mister Drammen skatteinntekter».

I faktagrunnlaget er det ikke en gang utredet hva skolenedleggelser vil gjøre for trafikkbildet rundt om i kommunen. I en vanlig eiendomsregulering er kommunen kjapp med å kreve en konsekvensutredning av trafikkbildet før man får lov til å bygge kun noen få boliger. Skal den ikke kreve det samme av seg selv, når det kommer forslag som åpenbart vil få stor innvirkning på trafikkmønster?

Jeg blir stolt når jeg ser hvor mange som møter opp til fakkeltog og debatt. Skolen engasjerer, det er der barna våre og fremtidige drammenserne skal gå, det er hjertet av bydelen eller bygda vi bor i. Selvfølgelig vekker det følelser. Men kom ikke her Berntzen, og påstå at vi ikke også forholder oss til fakta.

Man kunne nesten mistenke kommentatoren for å ha skrevet teksten sin basert på egne følelser.

I dag er jeg både stolt og flau over å være drammenser. 

Av
Marie Ødegård
Drammenser

Powered by Labrador CMS