ENGASJERT FORSAMLING: Ole-Henrik Krat Bjørkholt (Arbeiderpartiet) tok ordet under allmøte i regi av FAU og aksjonsgruppa for Vestbygda skole onsdag kveld.

Lokal Ap-profil langet ut mot skoleforslag:
- Økonomisk galematias!

Å legge ned Vestbygda skole vil være en generaltabbe av kommunen, mener engasjerte foreldre. Det har de tenkt å demonstrere med all tydelighet før politikerne skal avgjøre skjebnen til kommunens mest landlige skole.

Publisert Sist oppdatert

KONNERUD: Vestbygda skole ble tatt med i tolvte time før skolesjef Thomas Larsen Sola skulle presentere sine alternativer til skolenedleggelser - og bør ifølge en smekkfull gymsal med foreldre på skolen onsdag kveld, være den første som forsvinner ut igjen av lista.

Administrasjonen i kommunen har utarbeidet en total besparelse på 55 millioner kroner dersom seks skoler legges ned, mens minimumskravet er 36 millioner. Blant skolene på lista er Vestbygda den med desidert lavest besparingspotensiale, nemlig 2,8 millioner.

Summen alene var nok til at tidligere Ap-statssekretær i Støre-regjeringen og medlem av Drammen Ap, Ole-Henrik Krat Bjørkholt, så rødt.

- Man legger ikke ned en hel skole og sender ikke 215 elever i brakker for å spare inn en sum som knapt dekker rådmannens lønn. Det er økonomisk galematias, tordnet en fremoverlent Ap-politiker på første benk i gymsalen.

Som lege av yrke tok han som Vestbygda-pappa også ordet på vegne av folkehelsa.

- Vestbygda-elevene er blant de beste til å gå og sykle til skolen i Drammen. Dersom disse skal sendes til Konnerud viser beregninger at andelen faller til rundt 20%, påpekte Bjørkholt (bildet).

Flere andre var også opprørt over det de mente ville bli «Drammens farligste skolevei», nemlig strekningen Jarlsbergveien forbi Jordbrekkskogen og Djupdalen, hvor det mangler fortau på store deler av strekningen. En strekning som nå forøvrig er nærmest tapetsert med «Barna først - bevar Vestbygda-bannere».

- Vil koste hundrevis av millioner

I salen satt det selvutnevnte eksperter på både kostnadskalkulasjon, trafikksikkerhetstiltak og byggfag, som omtrent konkurrerte i å plukke fra hverandre det flere mente var et åpenbart feilaktig kunnskapsgrunnlag presentert fra kommunen.

- Å bygge brakker for så mange elever på Konnerud skole vil ikke bare koste ekstremt mye penger, det vil også være strikk i strid med føringene på elevtall ved en skole, ble det sagt fra salen.

- Jeg skulle gjerne likt å sett prislappen for å oppgradere Jarlsbergveien til en trafikksikker skolevei, mente en annen

Til sammen mente folk med dette som fagfelt at disse tingene ville beløpe seg til et tresifret millionbeløp. 

Mener befolkningsgrunnlaget er feil

Befolkningsgrunnlaget og utviklingen av dette var heller ikke riktig fremstilt i kommunens kunnskapsgrunnlag, mente andre, ettersom kun dagens tall for Vestbygda skolekrets er lagt til grunn.

Både den mulige gigantutbyggingen av boliger på Skalstadskogen, som sogner til Vestbygda, samt alle leilighetene som bygges i Konnerud sentrum og vil føre til økt trykk på Konnerud skole, ble nevnt.

- At en mulig nedleggelse av Vestbygda også vil få konsekvenser for resten av Konnerud har gått litt under radaren, men er i ferd med å gå opp for flere. Det er ikke bare Vestbygda-elevene som får nye klasser, nye lærere og eventuelt må tilbringe skolehverdagen i brakker, så jeg opplever nå at vi har hele Konneruds fulle støtte i denne kampen, sa FAU-leder Kristoffer Uggerud til forsamlingen.

Med ett unntak: Konnerud IL ville ikke låne bort idrettslagets arenaer til å henge opp bannere for å bevare skolen.

FAU-lederen påpekte også at Vestbygda er helt på topp i trivelselsundersøkelser gjennomført i drammensskolen, mens andre påpekte faren for at enkelte klasser som må flytte inn i brakkebygg får et stempel som «annenrangs» elever.

- Jeg kan forsikre om at lærere heller ikke synes det er noe ålreit å tilbringe arbeidsdagen i såkalte modullbygg, slo en forelder og lærer fast.

FAU-leder Kristoffer Uggerud, Vestbygda skole, og FAU-leder Rasmus Semmerud ved Jordbrekkskogen barnehage ledet møtet.

Aksjonsgrupper over hele Drammen

Tilsvarende allmøter blir i disse dager holdt over flere bydeler med skoler berørt av nedleggelsesforslagene. Det blir planlagt aksjoner, fakkeltog, lobbyvirksomhet, leserinnlegg i lokalpressen og formulering av høringssvar.

På Vestbygda ble kvelden avsluttet med inndeling i grupper for å jobbe videre for å påvirke det alle var enige om fortonet seg som en altfor hastverkspreget prosess i regi av kommunen. De var allikevel enige om at man skal føre sin egen sak, og unngå å snakke om hvorfor andre skoler må foran i kutt-køen.

Enkelte politikere har allerede begynt å sette skoler opp mot hverandre, og tidligere onsdag gikk blant annet Partiet Sentrum ut og ville frede nettopp Vestbygda, og Tangen

Og som Kratholt oppsummerte det: 

- Politikken er skitten, og ingen må tro at politikerne velger skoler basert på faktagrunnlag. De velger minste motstands vei og den løsningen som skaper minst støy og ubehageligheter.

DRM24 informerer: Journalist i denne saken har selv barn på Vestbygda skole, og deltok i utgangspunktet på informasjonsmøtet som forelder

SLUKKES LYSET FOR GODT? Skolen har hektisk aktivitet til sent på kveld, under allmøtet onsdag var det både organisert idrett på kunstgresset og korps-øving i lokalene.
Powered by Labrador CMS