MENINGER: Sajid Mukthar
Partiet Sentrum

Vi vil ta Vestbygda og Tangen skoler ut av kuttlista

MENINGER: Partiet Sentrum i Drammen foreslår å fjerne Vestbygda skole (alternativ E) og Tangen skole (alternativ I) fra kuttlisten, og dermed redusere antallet foreslåtte kuttalternativer til et nivå som ikke overstiger en samlet besparelse på 48 millioner kroner. Denne beslutningen er tatt som del av en prosess der vi tar hensyn til både økonomiske behov og viktigheten av å bevare skoler som utgjør en vesentlig del av lokalsamfunnene.

Vi ønsker å være tydelige i denne prosessen. Selv om vi forstår nødvendigheten av nedleggelser, mener vi det er viktig å vurdere skoler som har stor betydning for sine nærmiljøer.

Hvorfor vi vil fjerne Tangen skole fra kuttlisten? Tangen skole er en viktig institusjon i sitt lokalsamfunn, både som undervisningstilbud og som samlingspunkt. Lokalsamfunnet har allerede hatt en skolenedleggelse, og å legge ned enda en skole vil få alvorlige konsekvenser for barn, foreldre og fritidstilbud i området. Vi mener det er urimelig å legge denne byrden på et område som allerede har vært gjennom tøffe nedleggelser.

Nedleggelse av Tangen vil ikke bare ramme skolehverdagen, men også lokalmiljøet som helhet. Bygget vil mest sannsynlig ikke kunne driftes videre av kommunen, noe som vil frata området en viktig møteplass.

Hvorfor vi vil skåne Vestbygda skole? For Vestbygda skole er situasjonen annerledes, men like kritisk. Dersom skolen legges ned, må det bygges nye modulbygg på Konnerud skole, noe som vil være både kostbart og upraktisk. Konnerud skole har allerede begrenset kapasitet, og med elever fra Vestbygda og eventuelt Skoger, vil det kreve en betydelig utbygging.

Vestbygda skole har en sterk tilknytning til sitt lokalsamfunn og er en viktig arena for fritidsaktiviteter. Å legge ned skolen vil redusere de allerede få aktivitetstilbudene for barn i dette området.

Ved å foreslå maks 48 millioner kroner i besparelser, kan vi allerede nå ta to skoler ut av kuttlisten og redusere usikkerheten for disse lokalmiljøene

Vi foreslår en maks besparelse på 48 millioner kroner. Kommunedirektørens opprinnelige forslag inkluderer en besparelse på 55 millioner kroner, men vi mener at vi kan oppnå en ansvarlig reduksjon til maks 48 millioner kroner. Vi har ikke landet på et endelig antall skoler som skal legges ned, men vi foreslår at alternativene reduseres til dette nivået som et utgangspunkt. Vi vil bruke tiden fremover til å vurdere tallgrunnlaget nøye og fortsette samtalene med innbyggerne for å ta en best mulig beslutning

Den siste uken har vi sett et massivt engasjement fra foreldre og lokalmiljøer, og vi ser hvordan lokalsamfunn mobiliserer for å bevare skolene sine. Dette viser hvor viktige skolene er for lokalmiljøene, og det er godt å se et levende engasjement.

Samtidig er det vår rolle som politikere å se helheten. Foreldre ser naturligvis på hva som er best for sitt nærområde, men vårt ansvar er å tenke på hele Drammen. Vi må sikre en bærekraftig skolestruktur som gagner flest mulig.

Partiet Sentrum ønsker å være tydelige i denne saken: Vi er åpne om at noen skoler vil bli lagt ned, men vi vil jobbe for at kuttene gjøres på en mest mulig skånsom måte. Ved å foreslå maks 48 millioner kroner i besparelser, kan vi allerede nå ta to skoler ut av kuttlisten og redusere usikkerheten for disse lokalmiljøene.

Den endelige beslutningen om skolenedleggelsene vil bli tatt i februar 2025, etter en grundig gjennomgang av tallgrunnlaget og videre samtaler med innbyggerne. Partiet Sentrum håper at flere partier vil støtte vårt forslag om å ta Vestbygda og Tangen ut av kuttlisten i det kommende utvalgsmøtet for oppvekst og utdanning.

Av

Sajid Mukhtar
Gruppeleder, Partiet Sentrum Drammen

Powered by Labrador CMS