SKEPTISK TIL SKOLEKUTT: MDG-gruppeleder Cathrin Janøy og leder i Drammen Venstre Anders Wengen representerer to av partiene som har uttalt seg mest kritisk til å legge ned skoler.

Våger drammenspolitikerne å rive av plastret, eller følger de Bøygen: Gå utenom, Peer !

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Dersom det vi fikk høre fra de drammenspolitikerne, som tok ordet etter kommunalsjef Thomas Larsen Solas meget grundige og gode redegjørelse om absolutt nødvendige og mulige økonomiske kutt i skolesektoren i Drammen fremover, er forvarslet om det nivået vi vil oppleve i den politiske debatten frem til endelige vedtak i februar neste år, er det bare å grue seg.

Redegjørelsen fra kommunalsjef Larsen Sola, om mulige kuttalternativer i skolesektoren, var etter min mening så grundig og god at det plutselig gikk opp for politikerne at de faktisk i denne saken må gjøre egne prioriteringer blant bare uønskede alternativer. 55 millioner kroner må spares inn.

Nedleggelser av skoler og forandringer i skolekretser er som skapt for følelsesladde debatter og utbrudd fra elever, foresatte og ansatte mens politikerne er nødt til å forholdes seg til fakta og konkrete tall, både når det gjelder nedgang i antall elever i drammensskolen i årene fremover og de negative økonomisk konsekvensene dette får for økonomien i kommunen.

Drammenspolitikerne kommer nok til å la fremtidige elever, foresatte og ansatte leve i uvisse i mange år fremover omkring hva som vil skje med skolene deres.

Ingen ønsker selvfølgelig at skoler skal nedlegges og at elever og nærmiljø mister noe av det aller viktigste de har. Likevel må det sies, fra en uavhengig kommentator, at ingen av de kuttene kommunaldirektøren har lagt frem i sin «mulighetsanalyse» er så dramatiske at de ikke er gjennomførbare, dersom følelsene blir lagt til side.

Legg følelsene til side og ikke sette skoler opp mot hverandre, var kommunalsjef Larsen Solas ydmyke bønn til politikerne. Sola Larsen sa også i sin redegjørelse at nedgangen i antall elever i drammensskolen i årene fremover til nå nok har vært underprioritert, fordi det har vært stort fokus på den såkalte eldrebølgen. Det står hundretalls ledige tomme elevplasser i forskjellige klasserom i drammensskolene, og denne kommentatoren kan dessverre ikke stå i mot fristelsen for følgende spørsmål (du får ha meg unnskylt Larsen Sola om jeg setter saker opp mot hverandre): Hva tror vi hadde skjedd dersom det hadde stått like mange ledige tomme plasser i eldreinstitusjoner ledige i Drammen? Hovedargumentet for å legge ned dementhjemmene Fredholt og Gulskogen, var jo nettopp at det fantes ledige plasser ved andre eldreinstitusjoner i kommune.

Det er vel ingen grunn til å forskjellsbehandle unge og eldre, eller er det det? Trolig gjorde likevel kommunalsjef Thomas Larsen Sola det hele noe enklere for politikerne da han, bevisst eller ikke, åpnet for at innsparingene i skolesektoren kunne dras ut i tid, ettersom de 55 millionene det er snakk om gjelder frem til 2036.

Mads Hilden, Arbeiderpartiets nye gruppefører grep dette begjærlig, og med det politiske sirkuset vi har opplevd i de siste dagene, med Ana- Maria Silvia Harper i fokus i manesjen, blir det nok sånn Hilden sier.

Drammenspolitikerne kommer nok til å følge Ibsen i Peer Gynt der Bøygen sier: Gå utenom Peer! Altså la fremtidige elever, foresatte og ansatte leve i uvisse i mange år fremover omkring hva som vil skje med skolene deres.

Den økonomiske hengemyren Drammen er i nå, burde være mer enn nok til at politikerne ikke en gang til stikker hodene i sanden i håp om at de økonomiske problemene skal gå over.

Alle som har hatt et sår med plaster på, vet at det er mye bedre å rive av plastre raskt og effektivt enn å seigpine seg selv eller andre med å trekke plastret langsomt og forsiktig av.

Powered by Labrador CMS