MENINGER: Jon Helgheim
Kommunestyrerepresentant, Drammen Frp

Mangfoldsuke uten meningsmangfold

MENINGER: Det hevdes at Mangfoldsuka handler om mangfold og toleranse. Toppledelsen i Drammen kommune tolererer likevel ikke meninger og oppfatninger som strider mot sine egne.

Etter at jeg kritiserte skolesjefen i Drammen kraftig for dårlig håndtering av Pride-markeringen, har det ikke manglet på reaksjoner om alt saken ikke handler om. Saken handler ikke om å være for eller imot mangfold. Den handler heller ikke om å støtte eller ikke støtte homofile. Som jeg skrev i innlegget som fikk enkelte til å gå av hengslene, ville jeg trolig deltatt i Pride-markeringen på skolen dersom jeg jobbet der og dersom det var frivillig. Saken handler om å respektere at mange har helt andre assossiasjoner til Pride og det tilhørende flagget.

Toppledelsen har endret navn på Pride-markeringen til Mangfoldsuken, men det er fortsatt en Pride-markering, uten at dette er et problem i seg selv. De har tatt inn det svært politisk symboltunge Pride-flagget og besluttet at alle skoler skal heise dette og også ha en markering på skolen. Flagget står riktignok for mangfold, men i manges øyne også radikal kjønnsteori og andre ytterliggående ting.

Problemet er at de indikerer at alle som ikke liker denne miksen, er imot mangfold og til og med imot homofile. Dette er helt feil. De som ikke liker dette kan helt fint støtte homofile, men de nekter å stille seg bak for eksempel radikal kjønnsteori. At folk har forskjellige oppfatninger om hva et flagg representerer må vi bare respektere. Det toppledelsen har gjort blir som å kalle noe for en Frihetsuke, og heise et FrP-flagg fordi FrP er for frihet, og deretter si at alle som synes det er en dårlig ide, er imot frihet. Det er uhørt.

Svarene fra skolesjef Larsen Sola til de som av personlige grunner ikke ønsker en slik løsning har vært «dere har godt av det». Det er fryktelig arrogant og kunnskapsløst, og selvsagt provoserende for de som mottar en sånn beskjed. Man behandler ikke ansatte sånn. Slik jeg forstår det er ikke selve flaggingen problemet for de ansatte, det er den obligatoriske seremonien, eller markeringen som de insisterer på å kalle det. Hadde man hatt en Mangfoldsuke helt løsrevet fra Pride og flagget, ville også jeg ment at det ikke finnes noen grunn til fritak, men dette er utopi. Mangfoldsuken og Pride er uløselig sammenbundet.

Det er verdt å merke seg at måten dette er gjort på bryter med kommunens flaggregler. Der står det at hver enkelt skole skal beslutte selv om de vil flagge eller ikke. Toppledelsen bekrefter at beslutningen tas i felleskap og ikke hos hver enkelt rektor. Man kan ikke bryte vedtatte regler fordi man ikke liker dem, eller fordi alle rektorene er enige om det. Dette mener jeg er en egenrådighet som ikke hører hjemme hos kommunale toppledere.

Jeg sparker oppover mot sjefene, det får de bare tåle. De sparker nedover mot de ansatte og lokalavisa som skal gå makta etter i sømmene står på sidelinjen og heier

Saken kunne enkelt vært løst på en smidig måte fra Larsen Sola, for eksempel ved å si at alle som ønsker å delta, kan delta. Da ville trolig de aller fleste deltatt, mens de som mener Pride symboliserer langt mer enn bare mangfold, kunne gjort noe annet. Da ville det trolig ikke blitt noe mediesak og vi ville ikke gjort de skeive bjørnetjenesten det er å skape sterke assosiasjoner mellom Pride og tvang. Vi har lange tradisjoner for å ta hensyn til enkeltpersoners personlige overbevisning.

Etter bråket startet har toppledelsen og rektorene forsøkt å skape inntrykk av at det ikke er noen seremoni i forbindelse med flaggingen. Både Drammens Tidenes samfunnsredaktør og flere andre har sagt at ingen tvinges til å delta i en Pride-seremoni de ikke ønsker. Dette er helt feil. Det er helt på det rene at Larsen Sola krever at alle skolene skal ha en markering den dagen flagget heises og alle skal bli med. Om seremonien er direkte knyttet til heisingen eller er senere på dagen er flisespikkeri. Alle bilder, videoer og rektorenes egne beskrivelser tilser at det gjennomføres seremonier i ordets rette forstand, det er ufattelig at de lyver om at det ikke skjer.

Skolesjefen må tåle kritikken jeg kom med, men jeg respekterer om han er uenig. Min omtale handlet selvsagt om hans håndtering av flagg-saken, ikke han som person. Larsen Sole fremstår stort sett som en solid og kompetent leder. Alle som påstår at jeg ikke kan si sånn fordi jeg har arbeidsgiveransvar, tar grundig feil. Det er totalt feil av kommunaldirektøren å si at jeg som kommunestyrerepresentant har arbeidsgiveransvar. Dessverre har vi blitt vant med feilaktige lovtolkninger fra den kanten.

Jeg som enkelt kommunestyrerepresentant har null arbeidsgiveransvar. Det er viktig fordi det ikke skal være problematisk for kommunestyrerepresentanter å uttale seg om toppledelsen i kommunen. Det er kommunestyret som kollegium, ikke enkeltrepresentanter, som har arbeidsgiveransvar, men bare på et helt overordnet nivå. Og det er tydelig beskrevet i lovens forarbeider og en rekke lovtolkninger at dette arbeidsgiveransvaret kun utøves gjennom vedtak i kommunestyret. Mine uttalelser på Facebook er absolutt ikke vedtak i kommunestyret og kan dermed på ingen måte knyttes til arbeidsgiveransvar. Kommunestyrets arbeidsgiveransvar begrenser seg til å ansette kommunedirektøren og vedta overordnede rammer. Alt annet arbeidsgiveransvar ligger hos kommunedirektøren og dette ble tydeliggjort i kommuneloven i 2018.

Slik sett er det langt mer problematisk at kommunedirektøren ikke respekterer at flere ansatte i hennes organisasjon føler seg overkjørt, presset og respektløst behandlet av sine sjefer. Jeg sparker oppover mot sjefene, det får de bare tåle. De sparker nedover mot de ansatte og lokalavisa som skal gå makta etter i sømmene står på sidelinjen og heier.

Av
Jon Helgheim
Kommunestyrerepresentant og leder av Drammen Frp

Powered by Labrador CMS