Kommunedirektøren og skolesjefen i Drammen har mye å lære av «Team Pølsa»

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Som jeg skrev i min forrige kommentar trodde jeg ikke at bruken av prideflagget i Drammensskolene også i år skulle utvikle seg til betent strid. Jeg kalte det som var kommet frem til da som krusninger på overflaten. Der tok jeg feil, gitt.

Hvorfor barn og foresatte i drammensskolene nok en gang blir uforskyldte brikker i denne striden er, etter min mening i stor grad kommunedirektør Trude Andresen og direktør for oppvekst i Drammen kommune, Thomas Larsen Sola, hovedansvarlige for.

Helt siden det forrige kommunestyret i 2022 vedtok å kjøpe inn prideflagg til alle skolene i kommunen, har det stått politisk strid om bruken av flagget. Prideflagget og ideologien hos de gruppene som har tatt hovedeierskapet til flagget, er omstridt, ikke bare i Drammen.

Særlig har koblingen, mellom prideflagget/pridemarkeringer og foreningen FRI - Foreningen for kjønns-og seksualitetsmangfold, vært kontroversiell.

Skolesjef Thomas Larsen Sola har likevel ikke, i løpet av fire år, klart å utarbeide klare helhetlige retningslinjer og forklaringer om hvordan og hvorfor prideflagget skal brukes i drammensskolene. Dette til tross for at flaggbruken hvert år siden 2022 har blitt møtt av ulike sterke reaksjoner. Flagget, som i utgangspunktet skulle symbolisere mangfold og inkludering er i Drammen i stedet nærmest blitt et symbol på polarisering og bitre utfall mellom tilhengere og motstandere av flagget og ideologiene bak dette.

Skolesjef Larsen Sola har også i år vært usedvanlig uklar og dårlig til å kommunisere hvordan og hvorfor flagget skal brukes. Skolesjefen skjønner tydeligvis ikke at forklaring og god kommunikasjon skaper forståelse. Ikke nødvendigvis enighet, men en mye mer roligere og mindre betent debatt enn det vi har opplevd i Drammen i de siste fire årene. For meg ser det dessverre ikke ut til at kommunedirektøren og skolesjefen i sine uttalelser, både skriftlig og muntlig, har vært særlig opptatt av inkludering og mangfold, men å utøve «misforstått autoritet».

Slike retningslinjer og forklaringer skulle selvfølgelig vært på plass i god tid slik at den meget betente debatten som nå raser, kunne vært unngått

Dette ble enda tydeligere for meg når jeg så at fire av de fem flertallssamarbeidspartiene i kommunestyret (alle unntatt Høyre) har funnet grunn til å gå ut med en felles henstilling, kall det gjerne korreks til skolesjef Thomas Larsen Sola, der de ba om «at mangfoldsuka blir brukt til å skape et fellesskap i skolehverdagen som virkelig inkluderer alle».

At Sola Larsen, først etter at debatten «tok fyr» i forrige uke, fant grunn til å ha et møte med sine rektorer der de ble enige om noen felles retningslinje, for bruken av og forklaringen på bakgrunnen for prideflagget, viser ikke etter min mening godt lederskap eller tilstrekkelig respekt for barn og foresatte i drammensskolen. Slike retningslinjer og forklaringer skulle selvfølgelig vært på plass i god tid slik at den meget betente debatten som nå raser, kunne vært unngått.

Det paradoksale, er etter min mening, at jeg heller ikke i årets flaggdebatt har hørt et eneste nytt argument i forhold til hva som er fremført i de siste fire årene. Dette gjelder fra alle sider i debatten.

Når drammensskolene nå har innført det som kalles mangfoldsuka (en god ide etter min mening), burde det vært kommunedirektør og direktør for oppveksts selvfølgelige plikt samtidig å ha utarbeidet et felles opplegg for skolene i Drammen, som virkelige inkluderer alle.

En kommuneadministrasjon skal være til for å gjøre politikerne gode. Administrasjonen skal legge fram gode og gjennomarbeidede forslag og argumenter til politikerne slik at debattene, særlig om betente temaer kan foregå i «høvelige» former.

At de ulike politiske partiene har ulike synspunkter på mer eller mindre kontroversielle saker, er dessverre eller heldigvis en del av vårt demokrati. Slik er det også i saken om prideflaggingen i drammensskolen.

Derfor er jeg ikke sjokkert eller overrasket verken over Jon Helgheims uttalelser på den ene siden, eller ordfører Kjell Arne Hermansen/ Kristin Surlien, Herman Ekle Lund og Tony Burners svar på disse uttalelsene, på den andre siden.

Til slutt er det likevel kanskje på sin plass å uttrykke et glimt av håp for inkluderings- og mangfoldsdebatten, både i Drammen og Norge. Etter at vi har sett hvordan NRK-serien Team Pølsa har gått sin seiersgang over skjermen, er det viktigere enn noen gang å understreke at mangfold og inkludering må gjelde alle. Kanskje særlig alle dem som ikke har sterke grupper eller talspersoner til å fronte sitt syn.

Team Pølsa har vist oss hvordan spørsmålene om inkludering og mangfold kan behandles, slik at vi alle virkelig skjønner hva de to ordene betyr.

Her har både det politiske Drammen og ikke minst kommunedirektør og skolesjef mye å lære.

Powered by Labrador CMS