Slår ring om Galterud: - Det verste er signalet om at de som bor på Fjell kan ofres
De beskriver forslaget fra Sp og Ap om å legge ned Galterud som et bakholdsangrep. - Det sier noe når alle andre skoler er verdt å redde, mens ungdomsskolen på Fjell kan legges ned. Det er vondt å se på og gjør oss rasende.
DRAMMEN: DRM24 møter Mehtap Yildiz og Asgeir Kjeldstad på Fjell søndag, to døgn etter at forslaget som plutselig kastet flere nye skoler ut i usikkerhet så dagens lys. Søndag kveld ble det kjent at et flertall på borgerlig side vil frede Galterud, men diskusjonen rundt fremtidige skolekretser er ikke lagt død, og budskapet til de to står seg fortsatt.
- Dette er en bydel med mange utfordringer, hvor mange føler at de ikke blir hørt. Samtidig virker det som om mange har glemt alt det bra som har blitt utrettet her, men det kan vi ikke gjøre. De politikerne som tenker på å lage å lage en ren Fjell-skole for ungdomstrinnet har ikke tatt innover seg de konsekvensene det vil føre til, sier Mehtap, som selv har gått på både Fjell og Galterud skole.
På Galterud ble hun kjent med Asgeir, som da bodde på Austad. Etter skolegangen har han vært lærer på Galterud i 14 år, og er i dag nestleder i Skolenes Landsforbund i Drammen. Han har nå permisjon fra jobben i Drammen kommune for å være forbundssekretær i fagforeningen.
- Integreringsmessig for Drammen tror jeg en slik løsning vil få kjempekonsekvenser. Jeg er veldig bekymret, sier Asgeir.
- Ekstremt viktig for elevenes muligheter
Han viser til at elevmassen på Galterud er sammensatt fra både Skoger, Åskollen og Fjell, og tidligere også både Danvik før Marienlyst ble bygget.
- Det var her vi møttes og den musikalske oppblomstringen skjedde. Man får et fantastisk resultat når folk fra ulike kulturer møtes, og det er utrolig viktig å møte nye mennesker og utvide horisonene i ungdomstiden. Det skaper noe bra, sier Asgeir.
Duoen kjent fra Austad Platesnurreri og «Reggae ved Ælva» kommer med flere eksempler på at Galteruds funksjon som møteplass for ungdom fra ulike bydeler ikke må rokkes ved.
- Vi fikk mulighten til å vokse opp med elever som ikke bor i samme nabolag, og takket være det har jeg vennskap med folk fra andre bydeler i dag jeg ikke kunne vært foruten. Det er i ungdomstia av vennskapsbåndene knyttes, og å ødelegge det frarøver barna mulighetene til å bli kjent med andre deler av byen sin, påpeker Mehtap.
- På Fjell bor mange i leiligheter, og det er for eksempel en fordel at man også kan bli kjent med og møte venner som bor i hus, sier Asgeir.
- Nå verken bor jeg her eller har barn her, men jeg vet nøyaktig hvor mye denne skolen betyr for mulighetene til de som vokser opp her. Det er en fantastisk skole med fantastisk mye flinke folk, sier Mehtap.
- Forbanna
Tidligere mandag ble det klart at Arbeiderpartiet har trukket sin støtte til forslaget de gikk ut sammen med Senterpartiet om, nemlig å legge ned Galterud for å sende ungdomsskoleelevene til Fjell barneskole. Et forslag som provoserte duoen grenseløst.
- Det føles som et bakholdsangrep. Det har vært så flott å se engasjementet andre steder, og så blir det jubel når Ap snur og vil redde alle skolene. Men når løsningen presenteres er det plutselig greit å legge ned skolen her oppe på Fjell, akkurat som om ikke det betyr noe for de som bor her oppe, tordner Asgeir og tar på seg fagforeningshatten.
- Det kom tydelig fram i kunnskapsgrunnlaget at å slå sammen Fjell og Galterud var en dårlig ide, men så greier noen allikevel å komme opp med den samme ideen - attpåtil uten å ha snakket med de det gjelder. Man har ikke snakket med de som jobber her, man har ikke snakket med foreldre og FAU, ikke med rektor og ikke med fagforeningene. Allikevel mener enkelte politikere nede på rådhuset at dette skal styrke lokalmiljøet på Fjell. Det merker jeg provoserer, fortsetter han.
- Man skal stoppe alt av nedleggelser, men denne skolen er allikevel greit å ofre. Det sender et signal til elevene og de som bor her. Det gjør vondt å se på. Jeg kan ikke fatte hvordan dette i det hele tatt så dagens lys. Inntrykket mitt når jeg jobbet her var ofte at Fjell kom i andre rekke, og det ser ut til å fortsette, sier han.
- Letteste utvei
Mehtap er ikke mindre opprørt på vegne av innbyggerne i bydelen og det hun opplever som et politisk svik.
- Mantraet har fra flere partiet hele tiden vært å ikke sette skoler opp mot hverandre og at ingen skal legges ned, før man plutselig går tilbake på det når Fjell kommer på blokka. Denne delen av befolkningen virker det kanskje som ikke lager så mye støy, og da blir det antagelig lett å tenke at her kan vi legge ned og slå sammen. Hvis dette kan føre til noe godt, lurer jeg på hva det er, sier hun.
At enkelte politikere nå bruker andre ord for å rettferdiggjøre en slik løsning på Fjell mener de to er en bortforklaring.
Drammen Venstre, som gikk til valg på og har programfestet at de ikke vil legge ned skoler i Drammen, er blant de som har stått aller øverst på barrikadene om å si nei til alle skolenedleggelser. Samme parti ga imidlertid raskt sin oppslutning til forslaget fra Sp og Ap om å legge ned Galterud, sammen med MDG.
Gruppeleder Herman Ekle Lund forklarer det med at situasjonen på Fjell innebærer en «sammenslåing» fordi det er snakk om korte avstander, og ifølge han ikke for eksempel kan sammenlignes med Rødskog og Gulskogen.
- Dette
er noe helt annet enn å legge ned en skole. Vi flytter en skole 350 meter, ungdomsskolen vil jo ikke opphøre å eksistere. Definisjonen
på en nedleggelse vil være at du nettopp legger ned, og ikke gjenoppretter
tilbudet. Vi har altså våre ord i veldig god behold, sier Ekle Lund.
Han er ikke med på at dette representerer noen bortforklaringer eller enkle utveier.
- Hovedmålet
er å stanse nedleggelse av skoler og lokalsamfunn, og da er en slik utredning
en akseptabel løsning for å oppnå det, dersom det er nødvendig, sier Lund og viser til avstander mellom skolene og konsekvenser for lokalsamfunnet.
- Er i praksis det samme
Dette får nestlederen i Skolenes Landsforbund Drammen til å riste på hodet.
- Jeg stiller meg meget undrende til å kalle dette en sammenslåing og ikke en nedleggelse. Det er i realiteten det samme. For de som bor her er det selvfølgelig en nedleggelse av ungdomsskolen, sier Asgeir Kjeldstad.
Han får støtte av Partiet Sentrum og gruppeleder Sajid Mukhtar, som tidlig var ute og ville frede Galterud.
- Det er å omgå løftene med å bruke nye ord. Når alle andre skoler kunne reddes, men Galterud ofres, kom det veldig overraskende på oss, og vi fikk raskt tilbakemeldinger fra foreldre som lurte på hva dette var for noe. De spurte hvorfor vi skal ofres, sier Mukhtar.
Han er enig i betraktningene gjort av FAU om intregreringsfunksjonen på Galterud, og at det er uheldig å konsentrere for mange fra en befolkningsgruppe samme sted.
- Dette blir å sende feil signal. Nå har ressurssterke foreldre kjempet for skolene sine rundt omkring i byen, og så kommer dette plutselig i tolvte time om en skole som ikke engang er på lista. Ifølge kunnskapsgrunnlaget er ikke dette en gangbar løsning, og det har vi slått oss til ro med. Det er i tillegg mangel på ungdomsskoler i Drammen, og Fjell skole er ikke bygget for å være en 1. - 10. skole i motsetning til for eksempel Gulskogen. Det vil være en stor praktisk og kostnadsmessig utfordring, og debatten rundt Galterud må legges død, sier Mukthar.
Tirsdag skal formannskapet fatte et vedtak om hvilke skole-alternativer som skal sendes ut på høring, før kommunestyret skal behandle samme sak neste uke. Per nå ser det ut til at kun Rødskog går en usikker fremtid i møte for denne gang.