NY FOLKE-SUV: Den nye el-SUV-en fra MG ligger an til å ta over tronen fra forgjengeren som en av norges mest solgte bilmodeller. Torsdag er det storstilt lansering hos Grøndal Bilbutikken på Gulskogen. Fra venstre Stein Grøndal, Bjørn Haugen og Anders Grøndal.

- Her kommer den neste MG-suksessen

– MGS5 blir den nye bestselgeren her. Vi har store forventninger til den nye modellen, og har tro på salgstall helt på nivå med forgjengeren, MG ZS EV, sier Stein Grøndal i Grøndal Bilbutikken.

Publisert Sist oppdatert

 DRAMMEN: Den nye modellen fra MG overtar altså etter merkets største suksess her i landet så langt – ZS EV. Det blir nesten litt «hoppe etter Wirkola» for nykommeren, for ZS EV er det registrert over 10.000 biler av siden starten i 2020. Da tok denne kompakte SUV-en av som en rakett, med priser som fikk øyebrynene opp i hårfestet på de fleste!

7 år garanti

Stein Grøndal kan bekrefte at prisen vil være en knallsterk konkurransefordel også for den nye modellen, som er atskillig større enn forgjengeren.

– MGS5 starter på 289.900 kroner for Comfort med 49 kWt batteri. Vi regner imidlertid med å selge flest av den mest påkostede versjonen, Luxury Long Range med det største batteriet, som har en prislapp på 349.900 kroner. Dette er en svært velutstyrt bil, og den har en rekkevidde på gode 480 km WLTP, forteller han, og legger til at MGs garantivilkår også er en sterk konkurransefaktor.

– Ja, vi opplever hele tiden at folk blir positivt overrasket over garanti på 7 år eller 150.000 kilometer, sier han.

Også bakseteplassen avslører at dette er en større bil enn forgjengeren.

Sterk merkevare

– Forventningene er altså store?

– Absolutt! Vi tror vi får like stor suksess med S5 som vi i sin tid hadde med ZS EV. Et viktig poeng her er at vi har en stor gruppe ZS-eiere som nå vil fornye seg med en mer moderne bil med atskillig mer plass til både passasjerer og bagasje, legger han til.

– Nykommeren går opp et segment i størrelse og konkurrerer med modeller som for eksempel Ford Explorer og VW ID.4, sier han.

– Hva har bilen å by på ellers – ut over en svært hyggelig pris?

– Etter å ha jobbet med merket noen år, ser vi at produktkvaliteten er god. Dessuten er MG en svært sterk merkevare, med solide røtter i engelsk sportsbil-tradisjon, sier Stein Grøndal.

Modellbredde

Grøndal Bilbutikken representerer i dag MG og Subaru som nybilmerker, etter ni år som Ford-forhandler i tillegg.

– MG har vært en skikkelig lykkepille for oss, etter at vi startet med merket i 2020 – med forventninger om å klare seks nye biler i måneden. Så kom ZS, og det tok helt av.

Noe av det gode med MG er modellbredden, for rett etter ZS kom Marvel R som også solgte meget bra – og deretter fulgte den nye volum-suksessen MG4. Et nytt høydepunkt for merket var lanseringen av image-lokomotivet Cyberster, den lekre roadster-modellen som knytter sammen fortidens tradisjoner med nåtidens teknologi på en elegant måte, sier Stein Grøndal, som, forventer å selge rundt 120 MG S5 i løpet av året.

Fysiske knapper

MGS5 kommer med to batterialternativer, 49 kWt og 64 kWt. Rekkevidde WLTP er henholdsvis 340 eller 480 km. To utstyrsnivåer blir tilbudt – Comfort eller Luxury. Alle modeller har bakhjulsdrift. Baksetet er nedfellbart 60/40, og bagasjerommet tar 453 liter, noe som øker til 1.441 liter når baksetet er nedfelt. Rommet har variabelt gulv, kroker, nettinglommer og festeringer. Luxury har dessuten elektrisk bakluke.

Bortsett fra berøringsskjermen på 12,8 tommer finnes det også fysiske knapper for styring av eksempelvis volumkontroll og klimaanlegg. Til utstyret hører blant annet trådløs telefonlader, seksveis justerbart førersete og fireveis passasjersete foran. Med Luxury får man også oppvarmet sete, oppvarmbart ratt og mulighet for justerbar korsryggstøtte.

0-100 på 6,3 sekunder

Med iSmart kan flere funksjoner styres fra mobiltelefon, for eksempel låsing, gjenfinning på parkeringsplass, innetemperatur, gjenværende rekkevidde, dekktrykk mm.

Det er trådløs tilkobling av Apple CarPlay og Android Auto, og populære apper som YouTube, Spotify og TikTok er integrert.

Det er selvsagt god dekning også av førerassistansesystemer som kollisjonsvarsling, filholder, adaptiv cruise kontroll, automatisk nødbrems og blindsonevarsler.

Med den største batteripakken har bilen en effekt på 170 kW, noe som tilsvarer ca. 230 hk. Dreiemoment er 350 Nm, og dette gir en akselerasjonstid fra null til hundre på bare 6,3 sekunder. Fem kjøremodi står til disposisjon: Normal, Sport, Comfort, Snow og Custom.

Maksimal effekt for DC-lading er 120 kW for 49 kWt-batteriet, og 139 kW for det største batteriet. I praksis betyr dette lading fra 10 til 80 prosent på mindre enn en halv time under gunstige forhold.

Powered by Labrador CMS