Ap: - Hadde stått flere skoler på lista uten press fra oss
- Vi er fornøyde med at posisjonen snur. Men det blir vanskelig for oss å akseptere en nedleggelse av Rødskog, er beskjeden fra Ap-gruppeleder Mads Hilden - som nå også skrinlegger forslaget om Galterud.
DRAMMEN: - Vi er kjempefornøyd med at de nå vil redde flere skoler. Dette handler ikke om politiske seire, men å redde lokalsamfunnene og unngå at kommunen kommer skeivt ut. Jeg er overbevist om at posisjonen hadde hatt flere skoler på lista uten forslaget fra oss forrige uke. Så det er bra at dette kom når det gjorde og ikke tok enda lenger tid, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mads Hilden til DRM24 om utviklingen i skolesaken det siste døgnet.
Uten å forskuttere noe anser han det som «veldig lite sannsynlig» at Arbeiderpartiet kan gå med på et forslag som setter Rødskog skole i fare, slik de borgerlige nå har foreslått.
- Vi sliter veldig med å gå med på en nedleggelse av Rødskog. Det vil skape en belastning som ble veldig tydelig for oss når vi var i møte med dem. En belastning som ikke står i proposisjon til gevinsten. Vi må se dette i større sammenheng med områdeutviklingen på Gulskogen, sier Hilden.
Om kritikken fra de borgerlige om at Ap med sitt soloutspill forrige uke brøt løftene om et konstruktivt samarbeid for å finne felles løsninger, sier Hilden at det «aldri kom noen signaler fra de borgerlige om at man ville ha et bredt forslag om å verne skoler».
- Det viktigste for oss var å fremme et forslag som ville trygge innbyggerne.
Helomvendig om Galterud
Forslaget som så dagens lys før helga om å legge ned Galterud for å sende ungdomsskolelevene ned til barneskolen på Fjell, trekker Ap nå støtten til.
Forslaget kom opprinnelig fra Senterpartiet, hvor Ap og flere av de andre partiene kastet seg på i en slags redningsplan for øvrige skoler i Drammen. Dette fikk imidlertid ikke oppslutning i kommunestyregruppa hos Ap fordi «Fjell har vært i en sårbar sitasjon etter at utviklingsmidlene til området tok slutt, og man må gjennomføre en helhetlig utvikling av området for å gi bydelen best mulige forutsetninger», ifølge Hilden.
- Hvorfor gikk du ut med dette før det det var forankret internt?
- Vi møttes for å prøve å finne gode ideer, og Senterpartiet har flere tanker om hvor vi kan finne innsparinger. I politikken nå handler mye om å få med seg så mange som mulig for å skape flertall for måter å skaffe alternativ finansiering og unngå å legge ned skoler.
- Men Galterud skole ville dere legge ned?
- Her ligger det noen nyanser, blant annet en omgjøring til en 1. - 10. skole innenfor korte avstander, og i en slik situasjon vi har vært nå har målet vært å få alle forslag på bordet. Men vi ser nå at det er andre måter å foreta innsparinger på, sier Hilden.
Forslag uten skolenedleggelser
Partiet har onsdag et medlemsmøte hvor skolesaken behandles og kursen videre stakes ut. Hilden forteller at innstillingen fra kommunestyregruppa til hva som sendes på høring ikke inneholder skolenedleggelser.
- Vi vil sende på høring alternativet om voksenopplæring (Alternativ G), samt en optimalisering av skolekretser uten at noen må bytte skoler nå. I tillegg vil vi fjerne modulbygg der det ikke lenger er behov, sier Hilden.
Han er også klar på at samlokalisering av kommunale tjenester i fremtiden blir viktig for å utnytte ledig kapasitet i skolebyggene. Saken om hva som skal sendes på høring behandles først i formannskapet denne tirsdagen, så i kommunestyret neste uke.
Tror skoledebatten blir lagt død
Ap's gruppeleder tror ikke vi får flere nye runder om skolenedleggelser i årene som kommer, og at han anser det som lite sannsynlig med nye omkamper for øvrige skoler etter at Rødskogs skjebne videre blir avklart.
- Jeg tror ikke dette er en problemstilling som dukker opp igjen. Det er ingen ting som tilsier at dette vil endres på, og saken er godt nok belyst til at det ikke blir et aktuelt tema igjen. Vi styrer mot en midlertidig nedgang i elevtallene, før det så skal tas opp igjen. Da må man finne en måte å holde en god skole på i mellomtiden, sier Hilden.
- Men er det at man nå velger å skrinlegge mesteparten av høringsnotatet allerede før det sendes på høring et resultat for at man bukker under for presset før man i det hele tatt får alle fakta på bordet?
- Saken skulle aldri vært lagt fram. De samfunnsmessige konsekvensen er nå så åpenbare. Skolen kan ikke ta disse kostnadene alene, dette må vi ta som en felles dugnad uten å skape unødvendig frykt ute i lokalsamfunnet, sier Hilden.
- Til syvende og sist handler mye om økonomiske rammer fra staten, hvor Ap sitter i regjering. Vil dere ta initiativ overfor sentralt hold for økte statlige tilskudd?
- I aller høyeste grad, vi mener at kommunene må rustes opp økonomisk for å takle situasjonen uten at man må prioritere eldre på bekostning av barn og unge. Vi må gjøre begge deler, sier Hilden.