- Posisjonen vil legge ned flere skoler enn de trenger
Hvilke skoler som blir rammet av kommunens innsparinger er foreløpig ikke en del av diskusjonen, men hvor mye penger som skal kuttes ble gjenstand for debatt i tirsdagens kommunestyremøte.
DRAMMEN: Her skulle politikerne legge føringene for administrasjonens videre arbeid med skolestruktur. Posisjonspartienes innstilling fra Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning om å be kommunedirektøren komme med forslag til en innsparing i størrelsesorden 50 millioner kroner ble vedtatt i kommunestyret, mot venstresidens stemmer.
Ap's Mads Hilden var ikke nådig i sin kommentar.
- Her foreslår man i praksis å legge ned flere skoler enn man trenger, sa Hilden og viste til det beregnede behovet på 37,8 millioner.
Og la til:
- Skolenedleggelser er noe av det mest sårbare vi gjør som politikere. Dette fremstår som respektløst overfor alle som har eller skal ha barn i drammenskolen i årene fremover.
- Ved å følge det skolefaglige som fremdriftsplan har vi større sjanse for å stå igjen med et ryddigere resultat, sa Hilden.
Ap's alternative forslag ble imidlertid nedstemt:
«Kunnskapsgrunnalget legges til grunn for endringer, kommunedirektøren bes legge frem forslag til innsparingsmodeller med prinsipper».
- Trenger handlingsrom
Høyres hovedutvalgsleder Victoria Fevik forklarte ivereren etter å kutte mer, med behovet for et handlingsrom.
- 37,8 mill i endringer og skolekretser og bygninger gir fortsatt ingen økt ramme til innholdet i skolen, påpekte Fevik.
Hun poengterte også at det ikke er tatt noen endelige beslutninger, og at det først blir gjort i februar på bakgrunn av forslagene som blir presentert i oktober.
- Skolestruktur er en krevende prosess. Vi vil også invitere til informasjonsmøte med FAU-ledere og ledere i nærutvalgene den dagen saken slippes til politikerne, sa Fevik.
Venstre fikk med tilleggsforslag
Venstre fremmet et tilleggsforslag som fikk enstemmig oppslutning i kommunestyret om at saksgrunnlaget de skal vurdere også vil omfatte hvilke idrettslag og foreninger som eventuelt vil miste lokaler som følge av skolenedlegger, samt kostnadsanslag for skoleskyss og andre konsekvenser.
- Skoler er ikke bare skoler, det er også nærmiljøanlegg som brukes av lokalsamfunnet, av idrettslag og foreninger. Dette må vi få oversikt over, sa Camilla Ulsund (V).
- Vi må også sikre etterbruk av samtlige skoler, vi vil ikke ha tomme spøkelseshus som ikke blir brukt eller solgt, sa Ulsund.