PÅ UTKIKK: Høyres gruppeleder Kristin Surlien har fått en mer hektisk høstferie enn hun hadde sett for seg - her med den ferske flertallsplattformen i hendene etter valgseieren i fjor.

Sonderer mulighetene for nytt posisjons­flertall

Med Ana-Maria Silvia-Harpers Høyre-exit ser samarbeidspartiene seg om etter andre som kan sikre nytt flertall. - Vi håper isteden posisjonspartiene begynner å snakke med kommunestyret igjen, sier Venstres Herman Ekle Lund.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Venstres gruppeleder, som akkurat har fått utvidet kommunestyregruppa med Silvia Harper, ser maktrokkeringen i kommunestyret som en anledning til «å få de brede, gode samarbeidene tilbake til drammenspolitikken».

- Det er vår viktigste forventning og håp nå. Vi håper posisjonspartiene nå vil begynne å snakke med kommunestyret igjen, i stedet for å søke et nytt 29-28-flertall. Drammenspolitikken er mye bedre når alle partiene snakker sammen som likeverdige. Vi i Venstre er i hvert fall klare for mer dialog og samarbeid, og håper alle er innstilt på det samme, uttaler Ekle Lund til DRM24.

Høyre-gruppeleder Kristin Surlien må nok imidlertid skuffe Ekle Lund, og bekrefter overfor DRM24 at det nå pågår samtaler og sonderinger for å nettopp kunne etablere et eventuelt nytt flertall eller andre måter for samarbeid.

- Vi gikk til valg på et politisk skifte i Drammen, så det er isåfall noe vi gjør for å opprettholde kontrakten med velgerne. Vi kan derfor ikke utelukke noe sånt, sier Surlien.

Hun vil foreløpig ikke gå i detalj på hva dette innebærer av partier eller enkelt-representanter, men posisjonspartiene hadde før dagens samarbeid ble etablert, samtaler med flere andre småpartier om samarbeid, blant annet INP og Partiet Sentrum.

Sistnevnte har nok siden den gang etablert seg klarest som mest i opposisjon til dagens posisjonspartier, mens INP-gruppa på to har blitt til en etter at Lars Krogsund gikk ut av partiet som Uavhengig representant.

Venstre og Herman Ekle Lund øyner muligheten for mer gjennomslag for egen politikk etter omrokkeringen av styrkeforholdet mellom blokkene i kommunestyret.

- Var klar over risiko

På spørsmål om Høyre burde ha gjort noe annerledes under behandling av flere betente spørsmål, deriblant flyktningesaken, for å beholde Silvia Harper, vil ikke Surlien felle noen dom.

- Vi har behandlet flere vanskelige saker hvor kommunestyregruppa vår har vært delt, og det er vanskelig å alltid kunne gjøre alle til lags. Det vil alltid være en risiko for at representanter kan falle fra, det så vi også i forrige periode.

Surlien vil ikke gå tilbake på beslutningen som ble gjort etter valget om å ikke etablere et bredere samarbeid, til tross for at partiene nå er avhengig av å søke samarbeid med andre fra sak til sak. 

Kan få betydning om skolenedleggelser

Selv om Silvia Harper fortsatt skal stemme på Drammen Høyres valgprogram, kan det ble utfordringer i flere viktige saker, deriblant budsjettspørsmålene, for eksempel skolekutt.

Mens Venstre gikk til valg på at de ikke vil legge ned skoler i Drammen i denne perioden, har ikke Høyre presisert noe angående skolestruktur i sitt valgprogram.

- Vi har vært mest opptatt av innholdet i skolen. Så har vi heller ikke gått til valg på å legge ned skoler, men vi har jo akkurat vært gjennom en runde i kommunestyret hvor vi ser at det har vært andre ansvarlige styringspartier vi kan samarbeide med om kostnadskutt, sier Surlien.

Ekle Lund legger til at de ønsker Ana Maria velkommen Venstre, og forventer at hun stemmer i tråd med programmet hun ble valgt inn på for Høyre, i respekt for personene som stemte på henne og Høyre da.

- Vi er klar over at det vil komme voteringer hvor Venstregruppa vil stemme avvikende. Hun vil ikke oppleve noe press fra resten av Venstre om noe annet, sier Ekle Lund.

Powered by Labrador CMS