MARKERING: Venstres Herman Ekle Lund var antagelig den som fikk mest applaus av appellantene på torgscenen foran 4-500 demonstranter.

Skolesaken: Rødskog fikk halmstrå å klamre seg til

Med hundrevis av demonstranter utenfor rådhuset avviste flertallet i formannskapet å sende høringsnotatet videre til behandling. Dermed er i praksis saken utsatt til kommunestyret neste uke.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Årsaken er at opposisjonspartiene har flertall i formannskapet etter formannskapsmedlem Ana Maria Silvia Harpers overgang til Venstre.

I kommunestyret derimot, som avgjør endelig hva som skal sendes på høring, har posisjonspartiene sammen med INP som kjent fremmet et forslag om å sende Rødskog skole og en nedleggelse av voksenopplæringen ut på høring

Dette forslaget falt med sju mot åtte stemmer i formannskapet ettersom INP ikke er representert.

Mads Hilden fremmet på vegne av Ap å stemme mot å sende høringsnotatet som skolenedleggelser på høring, og avvente til kommunestyret med å fremme eget forslag. Dette fikk til slutt flertall etter at alle andre forslag falt.
Folksomt i formannskapssalen tirsdag.

- Må slutte å late som om vi stemmer over å legge ned skoler

I formannskapssalen ble det ikke uventet tidvis høy temperatur i replikkutvekslingene mellom opposisjon og posisjon. Beskyldningene om hvem som hadde ansvaret for den økonomiske hengemyra i drammensskolen og uansvarlige prosesser haglet frem og tilbake, men det var Høyres Tor Tveter som fikk siste ordet med følgende tordentale:

- Nå må vi slutte å late som om vi sitter her og skal stemme over å legge ned skoler. Såvidt jeg vet står det ingen ting her om å legge ned en eneste skole, men å sende ulike alternativer ut på høring. Jeg er ikke tilhenger av å legge ned alle disse skolene, men jeg vil gjerne ha fakta på bordet. Nå blir vi i praksis nødt til å hoppe over faktagrunnlaget og gå rett på avstemning, sa Tveter, som etterlyste mer fokus på innholdet i skolen for de elevene som skal gå der.

Posisjonspartiene måtte tåle kraftig kost fra motsatt side av salen, men Tor Tveter (H) leverte rene ord for penga også motsatt vei - så rene at han måtte tåle en liten reprimande fra ordføreren ihht. parlamentarisk språk-etikette.

- Hadde blitt enda større demonstrasjoner om foreldre hadde visst

Frp's Kristin Gjerde fikk oppsiktsvekkende nok støtte fra MDG og Cathrin Janøy når hun forsøkte seg på en realitetsorientering av tilstanden i drammensskolen.

- Hvis foreldrene til dagens elever hadde visst hvordan det faktisk står til i klasserommene i drammensskolen i dag hadde vi hatt enda større større demontrasjoner enn hva vi så på torget i dag. Fakta er at vi får 100.000 kroner mindre per tomme elevplass, og jeg har ikke hørt noen realistiske løsninger på hvordan vi skal dekke inn disse kostnadene, sa Gjerde, og minnet om at de ledige 1.600 plassene i drammensskolen ikke har kommet det siste året.

STEMNING I HEISEN: Nestleder i Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning Turid Solberg Thomassen (Krf) og Frp's skolepolitiker Kristin Løvaas Gjerde, som også er lærer, på vei ned etasjene i rådhuset for å overvære demonstrasjonen.

Bikkjeslagsmål mellom Ap og Høyre/Frp

Ap's Gard Hofsvang gikk knallhardt ut mot Høyre og la all skyld på posisjonspartiene for en havarert prosess etter bestillingen til kommuneadministrasjonen om å finne måter å spare anslagsvis 50 millioner på i skolesektoren.

- Høyre og posisjonspartiene styrer kommunen og må ene og alene ta ansvaret for at vi befinner oss i den situasjonen vi er i dag. Vi er stolte av å plassere oss på den rette siden av historien, sa Hofsvang.

FORBANNA: Gard Hofsvang (Ap) gikk trolig av med seieren for formannskapets mest engasjerte.

Høyre på sin side anklaget Ap for å ha vinglet frem og tilbake mellom å ville se på nedleggelser, til å gjøre helomvendig, for så å ville legge ned Galterud, og tilbake igjen. Hofsvang fikk også motbør fra Frp, som slo fast at det var under rødgrønt styre i forrige periode man hadde havnet i knipa.

- Tenk om Ap som parti skulle kunne stå for det man har sagt om å skulle være ansvarlige og forhandle for å få et bredt forlik. Plutselig kunne vi imidlertid lese i avisen at de forsvinner ut av både forhandlinger og ansvarlighet som et olja lyn, sa Frp's Ulf Erik Knudsen.

Venstres Herman Ekle Lund inntok rollen som formannskapets pragmatiker og mente at resultatet ville blitt mye bedre dersom man kunne snakke mer sammen på tvers av politiske skillelinjer.

- La oss være mindre opptatt av hvem som hadde ansvaret for hva og heller forsøke finne felles løsninger, sa Lund og pekte på en rekke andre økonomiske tiltak istedenfor skolenedleggelser og eiendomsskatt

Han fikk imidlertid ikke flertall for Venstres løsninger.

Venstres Herman Ekle Lund, nå akkompagnert av Ana-Maria Silva Harper etter partibytte og omrokkering av maktbalansen i formannskapet.

Massivt press på INP før avgjørelse neste uke

Endelig vedtak om hva som sendes på høring fattes i kommunestyremøtet neste tirsdag. I mellomtiden tilsier alt at INP's ene representant Lars Stenberg fra nettopp Gulskogen vil oppleve et massivt press ettersom han utgjør tungen på vektskålen posisjonspartiene trenger.

Såvidt DRM24 er kjent med var ikke Stenberg tilstede under demonstrasjonen på torget eller under behandlingen i formannskapet, hvor han blant annet ble tiltalt av Venstre Herman Ekle Lund, noe Høyre reagerte på.

Først i februar blir det fattet vedtak om en eventuell nedleggelse i forbindelse med budsjettbehandlingen.

HOLDT TALE: Leder i Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning, Victoria Fevik (H)
SNAKKET OGSÅ: Ap-gruppeleder Mads Hilden.
HOLDT APPELL: Cathrin Janøy (MDG) - med «Bevar Rødskog skole»-pin på jakka.
Powered by Labrador CMS