MENINGER: Jørgen H. Wilhelmsen og Hans Petter de Fine, Rødt Drammen

Nei til skole­nedleggelsene

MENINGER: Å legge ned godt fungerende skoler er en alvorlig inngripen i elevenes hverdag og deres faglige og sosiale utvikling og vi mener at man med forslagene som nå skal behandles av kommunestyret i Drammen ikke tar hensyn til barnas beste.

Skolen er mer enn bare skole. De utgjør et kjerneelement i et nærmiljø og en nedleggelse av en skole får store ringvirkninger for hele nærmiljøet. Nedleggelsene vil føre til lengre skolevei. Barn som i dag går, vil i mange tilfeller ende opp med å bli kjørt. Barn som i dag har tilbud om trening i gymsal i nærområdet, kan miste tilbudet. Dette gir negative konsekvenser både for helse og miljø.

De omfattende konsekvensene av skolenedleggelsene står ikke i forhold til de relativt beskjedne innsparingene dette gir. Innsparingen er i hovedsak knytta til internhusleie. Det gir en innsparing i skolebudsjettet, men det medfører ingen reell innsparing for kommunen før byggene selges, eller det kommer andre leietakere inn. Vi mener det ikke er tilstrekkelig belyst hva den totale innsparingen for kommunen vil være. I tillegg kommer at sekundære økonomiske kostnader, som f.eks sikker skolevei, er ikke tatt med i regnestykket. Disse kan bli svært store. Områder som mister skolene sine, mister dessverre også attraktivitet. Tap av skatteinntekter pga fraflytting og manglende tilflytning er ikke beregnet. Dette er vanskelig å beregne, men vi kan jo tenke oss at dette absolutt vil være konsekvenser som vi må ta hensyn til.

Skolene er underfinansiert og har vært det lenge. Drammen kommune bruker i dag minst i landet på skole. Det er ikke noe å skryte av. Det er alvorlig. Synkende elevtall er i seg selv ikke et problem, men blir det fordi skolene finansieres ut ifra antall elever og ikke ut ifra faktiske driftskostnader. Tap av inntekter fra synkende elevtall må kompenseres. Det blir sagt at det er dumt å betale for tomme pulter. Vi tenker at det faktisk er bra med færre elever i hvert klasserom. Det gir bedre læring med mindre grupper. Det er en positiv ting.

Drammen kommunes inntekter står ikke i forhold til de oppgavene vi er pålagt å utføre. Vi får mindre penger til å drive våre tjenester enn andre kommuner. Rødt mener at det er et statlig ansvar å sikre kommunene forsvarlige rammebetingelser. Men når vi får mindre penger fra staten enn vi burde fått, så kan ikke vi være en av få kommuner som ikke har eiendomsskatt. Ved å innrette denne riktig, med et stort bunnfradrag, vil en slik skatt også fungere sosialt omfordelende.

Vi kan ikke fortsette med dagens skolestruktur uten å tilføre mer midler. Det er helt riktig. Men Rødt vil heller bruke eiendomsskatt til å kompensere for nedgangen i elever, enn å endre dagens skolestruktur. Vi sier derfor nei til å legge ned skolene.

Av
Hans Petter de Fine, utvalgsmedlem, Hovedutvalg for oppvekst og utdanning
Jørgen H. Wilhelmsen, gruppeleder
Rødt Drammen

Powered by Labrador CMS