Hvorfor er politikerne i Drammen redde for flere fakta i skoledebatten?

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Følelser trumfer fakta og bilder trumfer ord, slik er mekanismen i all kommunikasjon. Og dette ser vi tydelig i skoledebatten i Drammen. Små skolebarn i gule vester med demonstrasjonsplakater mot nedleggelse av sin egen skole, gjør selvfølgelig mer inntrykk enn snakk om dårlig kommuneøkonomi og fakta i et notat fra kommunaldirektøren.

Kanskje er det flere fakta som skulle vært tatt med i notatet fra kommunaldirektøren, slik foreldre og andre aksjonsgrupper hevder, eller vil nye fakta kanskje styrke innholdet i kunnskapsnotat? Beklageligvis får vi ikke svar på noen av disse spørsmålene nå. etter at politikerne glatt hopper bukk over sine egne tydelige brede flertallsvedtak.

To ganger i løpet av fire måneder (i juli og i september) har nemlig et bredt flertall i Drammen kommunestyre bedt kommunedirektøren om å utrede en ny skolestruktur i Drammen, og legge frem resultatet av en slik utredning i et kunnskapsnotat til politikerne. Årsaken til at det brede flertallet ba om dette er at elevtallet i skolene i Drammen er sterkt synkende, og at dette kommer til å fortsette også i årene som kommer. Det betyr igjen langt lavere inntekter til kommunen fra staten enn det som trengs til å drive skolesektoren i Drammen på dagens nivå. Dette kunnskapsnotatet skulle så sendes ut på høring og endelig vedtak fattes i februar neste år.

Hva er det som gjør at flertallet av drammenspolitikerne nå er redde for å fakta på bordet? Hvorfor løper de nå fra disse to vedtakene med halen mellom bena? Er det fordi politikerne er redde for at fakta skal trumfe følelser, og at de ikke skal klare å kommunisere disse faktaene ut til innbyggerne?

Et annet spørsmål er om det er lurt å ikke ta imot all den kunnskapen man kan få, selv om standpunktet er låst i utgangspunktet?

Jeg har stor respekt for de partiene i Drammen som hele tiden, både i sitt kommunevalgprogram og ellers i debatten, har sagt at det er uaktuelt å gjøre noe med skolestrukturen i kommunen. De er også i sin fulle rett til å si nei til å sende ut kunnskapsnotatet på høring. Et annet spørsmål er om det er lurt å ikke ta imot all den kunnskapen man kan få, selv om standpunktet er låst i utgangspunktet?

La meg også nok en gang understreke: Denne uavhengige kommentatoren har ingen mening om noen skoler skal legges ned i Drammen, mine kommentarer går på det faktum at politikerne, administrasjonen og diverse aksjonsgrupper fritt har godtatt som en etablert sannhet at kunnskapsnotatet fra kommunaldirektøren blir omtalt som en «kuttliste».

Jeg har ikke sett noen steder i notatet at kommunedirektør eller kommunaldirektør har kommet med forslag til å kutte (legge ned) enkelte skoler. Ei heller har jeg sett at de borgerlige partiene, som inntil nå har hatt flertall i kommunestyret, har uttalt seg om å legge ned enkelte skoler, slik det også er blitt etablert som en sannhet. Jeg ser heller ikke av deres forslag i Formannskapet tirsdag at de nevner ordene «legge ned Rødskog», selv om det nok kan bli resultatet.

Det jeg derimot har sett er at Senterpartiet og Arbeiderpartiet, har foreslått å legge ned Galterud skole, og fått støtte fra Venstre og MDG. For meg blir dette en merkelig politisk manøver, særlig da det viser seg at Arbeiderpartiets gruppeleder ikke hadde ryggdekning for dette i eget parti.

At både Arbeiderpartiet og Venstre (Senterpartiet er ikke representert i Formannskapet) slapp å stå til rette for dette nedleggelsesforslaget i Formannskapet, vitner etter min mening om en borgerlig gruppe, som ikke helt har funnet ut av hvordan det politiske arbeidet i Drammen kommunestyre blir etter Ana-Maria Silver Harpers plutselige overgang fra Høyre til Venstre.

Powered by Labrador CMS