HAR DE BEGRAVD STRIDSØKSA? Det smalt mellom Turid Solberg Thomassen (Krf) og Jon Helgheim (Frp) i siste kommunestyremøte før ferien etter en turbulent vår.

- Har et veldig godt forhold

I møte med krevende økonomiske prioriteringer hevder ytterpunktene i samarbeidspartiene at harmonien er gjenopprettet og at de vet hvor de har hverandre. - Jeg er ingen tikkende bombe, sier Krf's gruppeleder.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det har gått en kule varmt internt i de borgerlige flertallspartiene i et turbulent første år med makta, og med en ny sesong av drammenspolitikken for døren, skal vinden ha stilnet fra stiv kuling og storm i kastene under flyktningedebatten i vår, til laber bris i løpet av sommeren.

Og skal vi tro hovedpersonene i såpeoperaen som utspilte seg, Turid Solberg Thomassen (Krf) og Jon Helgheim (Frp), er bølgetoppene et tilbakelagt kapittel, personkjemien gjenopprettet og de politiske kjepphestene plassert trygt tilbake i stallen - for nå.

- Mangel på en eller annen kapasitet

Det hele toppet seg i siste kommunestyremøte før ferien, da Buskerudbyens klimamål og sykkelpolitikk sto på sakskartet etter at punktum var satt for den etter hvert famøse flyktningedebatten i Drammen.

Her skulle det nok en gang være Thomassen og Helgheim som røk uklare, denne gangen om sykkelpolitikk og samferdsel. I forbindelse med en replikkutveksling om måloppnåelse for sykkelsatsing og bilbruk i Drammen, falt følgende kommentar fra talerstolen:

- Det må være mangel på en eller annen kapasitet. Når jeg kan lese det regner jeg med at representanten Helgheim også kan lese det, tordnet Thomassen.

Feiden fortsatte på bakerste rad underveis i møtet, og deretter ute på gangen i pausen. Diskusjonen så ikke ut til å bære preg av et godt samarbeidsklima, men i etterkant er de begge enige om å sette det hele på kontoen for uenighet om sak og ikke en personkonflikt.

- På forskjellige kloder

- Den seansen var en ren politisk uenighet som man helt fint tåler uansett om det blir litt dårlig stemning. Vi er vant til å være politisk uenige, og dette gikk på at hun nektet for det som står i rapporten og har bestemt seg for at sykkelsating er bra, sier Helgheim.

Thomassen har en litt annen versjon, og mener disputten skyldes at hun snakket om tallene som fremkom for 2023 totalt sett, og ikke bare for sykkel.

- Men det er selvfølgelig morsomt å ta han på tallfeil. Når det gjelder Buskerudbyen befinner vi oss på forskjellige kloder. Jeg ønsker at Buskerudbyen skal lykkes mens han ønsker at den skal opphøre. Men vi må se på mulighetene, det er ikke så fastlåst, selv om vi har litt å jobbe med når det gjelder brukerfinansiering, sier Thomassen.

- Liker hverandre

Men hva sier så langtidsvarselet om risikoen for økt politisk turbulens og mørke skyer i horisonten på borgerlig side?

- Jeg har et veldig godt forhold til Helgheim. Selv om vi er uenige politisk er vi enige om at vi liker hverandre. Dette har jeg lagt bak meg, og jeg tenker mye positivt om samarbeidet fremover, forsikrer Thomassen etter en periode med litt fri fra politikken i sommer.

Kristelig Folkepartis gruppeleder i Drammen forteller at de har tatt lærdom av den opprivende konflikten om flyktninger som utspilte seg for åpen scene i rikspressen.

-  Jeg har ikke følt på noe full splid siden flyktningesaken. Vi lærte mye av den og kan ikke gå i de samme grøftene igjen, sier hun.

Også Helgheim mener feiden er et tilbakelagt stadium.

- Dette er ikke noe vi går og tenker på. Man samarbeider enten man er i opposisjon eller posisjon, og dette tror jeg vi begge har glemt. At det kan bli litt temperatur tror jeg bare er bra. Jeg er ikke bekymret for det, sier Helgheim.

- Ingen tikkende bombe

Heller ikke Frps profilerte tungvekter i Drammen vil beskrive samarbeidsklimaet blant den borgerlige posisjonen som truet, men er enig i at han og Thomassen nok representerer ytterpunktene i konstellasjonen.

- Det kan kanskje være riktig, men noen må jo være det også. Vi kan ikke være enig i alle saker, og kjemper og brenner for det vi tror på.

Også Thomassen har akseptert at man kan være enige om å være uenige om enkelte saker, og har tidligere signalisert at de vil stemme mot samarbeidspartiene når de ikke er bundet av samarbeidsplattformen.

- Vi i posisjonspartiene vet hvor vi har hverandre. Jeg føler meg i hvert fall ikke som noen tikkende bombe slik Tom Berntzen har skrevet i sine kommentarer, sier Thomassen.

Vil søke enighet med opposisjonen om krevende kostnadskutt

I møte med knallharde økonomiske prioriteringer i høst vil hele kommunestyret bli satt på prøve, tror Thomassen.

- Det blir blir vanskelig for oss alle sammen uavhengig av politisk ståsted å finne et minste felles multiplum. Jeg håper at vi kan jobbe tverrpolitisk for å komme i mål med innsparingene. Da blir det lettere for befolkningen å akseptere, sier Thomassen.

Hun er spesielt opptatt av å beskytte de svakeste.

- Det er viktig at de som trenger det mest ikke blir uforholdsmessig rammet, og derfor tenker jeg at man på tvers av posisjon og opposisjon må være så omforente som overhodet mulig av hensyn til befolkningen.

- Det gjelder også fylkeskommunen, legger hun til.

Powered by Labrador CMS