Jeg gruer meg til hvilke nivå vi kan vente oss på de politiske debattene i høst

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Det politiske Drammen avsluttet sin første periode med et borgerlig flertall etter kommunevalget i fjor høst med to kveldsmøter i kommunestyret før ferien.

Drammen kommunes begredelige økonomiske situasjon og behovet for å kutte 150 millioner kroner i årene fremover sto selvfølgelig i sentrum, men etter å ha hørt 10 timer med varierende kvalitet på de enkelte innleggene, er jeg fortsatt ikke blitt noe klokere på hvordan kommunestyrerepresentantene i det hele tatt vil være i stand til å foreslå kutt som monner når det gjelder de 150 millioner kronene.

Som tidligere skrevet, ingen ting vil imidlertid glede meg mer enn om jeg tar feil.

Dette har nok gått bedre enn det de rødgrønne opposisjonspartiene hadde håpet på. De fire flertallspartiene har vært godt disiplinert, og stått opp for sin samarbeidserklæring

Debattene i kommunestyret i disse to kveldene fulgte ellers tradisjonelle og forutsigbare former. Det vil si mange, lange unødvendige innlegg, ispedd oppkonstruerte debatter og uenighet.

Jeg er ikke noe glad i terningkast
over den enkelte politikers innsats, men må dessverre konstatere at det nye kommunestyret har representanter som fortsetter den lite konstruktive arbeids- og samarbeidsformen de sto for i det forrige kommunestyret, med et annet flertall.

Det borgerlige flertallet i kommunestyret
i nye Drammen kommune har tydeligvis brukt den første tiden til å forsøke å finne interne arbeids- og samarbeidsformer som fungerer. Dette har nok gått bedre enn det de rødgrønne opposisjonspartiene hadde håpet på. De fire flertallspartiene har vært godt disiplinert, og stått opp for sin samarbeidserklæring.

Både ordfører Kjell Arne Hermansen og gruppeleder Kristin Surlien fra Høyre, trenger nok likevel begge noe mer erfaring og opplæring før de får opparbeidet seg den nødvendige og naturlige autoriteten slike posisjoner krever i den vanskelige situasjonen Drammen kommune er i.

De tre skarpskodde og erfarne Frp-politikerne Ulf Erik Knudsen, Lavrans Kierulf og Jon Helgheim er naturlig nok ute etter å få gjennomført mest mulig av sitt partis politikk. De har selvfølgelig skjønt at dette kun kan skje gjennom å holde det nåværende flertallet sammen, uten å lage for mye intern støy som kan brukes av opposisjonen. Selv i turbulensen omkring «det famøse flyktningevedtaket» klarte flertallet å holde sammen, til tross for at det ser ut til at de har fått «den løse kanonen» Turid Thomassen fra Krf ombord.

Det som imidlertid forundrer denne
kommentator er hvordan den rødgrønne opposisjonen fortsatt tror strategien «om å gjøre Frp spedalsk» er måten å drive en konstruktiv politikk på til beste for innbyggerne i Drammen.

Selv i turbulensen omkring «det famøse flyktningevedtaket» klarte flertallet å holde sammen, til tross for at det ser ut til at de har fått «den løse kanonen» Turid Thomassen fra Krf ombord


Velgerne og innbyggerne er trolig trøtte av å bli skremt i forsøk på å skape redsel.

Her kan det være på sin plass å minne opposisjonen på et av de mange utsagnene fra min tidligere sjef og kollega, Einar Førde: «De lure lurer de mindre lure».

Mens Senterpartiets Simon Nordanger har gjort pompøsitet, samt raljerende og ironisk opptreden overfor sine politiske motstandere i kommunestyret som sitt varemerke, har Venstres Herman Ekle Lund spesialisert seg på å oppkonstruere debatter og konflikter, i nærheten av det vulgære av og til. Når så MDGs gruppeleder Cathrin Janøy, alltid tar på seg offerrollen og blir sjokkert og indignert over alt det hennes motstandere står for politisk, viser dette etter min mening politisk umodenhet blant deler av kommunestyrets representanter. Hvilke ord og vendinger Cathrin Janøy vil ta i bruk når det virkelig kommer saker i Drammen kommunestyre det er grunn til å være sjokkert over, kan jeg godt tenke meg å få vite.

Mads Hilden, som blir Arbeiderpartiets fungerende gruppeleder til høsten, viste seg fram i dette kommunestyremøtet som en offensiv og tydelig politiker. Håpet er at han kan være den politiske kraften på opposisjonsiden som gjør at det igjen blir de politiske sakene, og ikke «de stygge ordskiftene og ditto personangrepene», som dominerer i kommunestyret fremover.

Jeg gruer meg imidlertid allerede litt til hvilke nivå vi kan vente oss på de politiske debattene i Drammen kommunestyre i høst. Dette fordi den lange valgkampen mot Stortingsvalget i 2025 da vil være i gang.

Selv om ikke alle politikerne i Drammen kommunestyre har grunn til å føle seg truffet av kritikken mot et usunt debattklima, lanserer jeg likevel ideen om å gi kommunestyrerepresentantene følgende hjemmelekse: Hvordan føre en anstendig debatt om politiske spørsmål som er viktige for innbyggerne i Drammen uten alltid å sette spørsmålstegn ved intensjonene til sine politiske motstandere.

Kanskje er det for mye å forlange, men jeg kan jo håpe.

Powered by Labrador CMS