BYPARKEN: Her fra gratiskonsert for ungdom i Byparken i 2022. Tilsvarende blir det også i år. Det opprører Lavrans Kierulf i Fremskrittspartiet (innfelt).

To mot-arrangementer under SIAN-demo: - En fallitterklæring

Det blir både konserter for ungdom og interreligiøs pilgrimsvandring i Drammen lørdag for å trekke oppmerksomheten vekk fra SIAN-markeringen på Strømsø Torg.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Hovedutvalgsleder for  Kultur, idrett, frivillighet og byliv, Lavrans Kieruf (Frp) i Drammen kommune, mener tiltakene som iverksettes som følge av SIAN-markeringen på Strømsø er en erkjennelse av at Drammen har store problemer med ungdom og integrering.

- Det er trist at kommunen har en stor gruppe rabiate ungdommer som ikke respekterer ytringsfriheten og er tilbøyelige til å bli voldelige dersom de hører sterk kritikk og et budskap de ikke liker, sier Kierulf til DRM24.

Han forteller at han ikke støtter SIAN, men poengterer at de også har ytringsfrihet på lik linje med alle andre, og betegner det hele som en fallitterklæring.

- Jeg tror heller ikke det hadde vært nødvendig å arrangere egen konsert for å holde voldelige kristne ungdommer unna, dersom det hadde kommet en gjeng til Drammen og sagt stygge ting om kristne. Da tror jeg de kristine ungdommene heller hadde fått kjeft, sier Kierulf.

Støttemidler via kommunen

Working Class Hero og Union Rock, med flere andre frivillige organisasjoner, har søkt kommunen om 50.000 kroner for et tilsvarende arrangement som de hadde i Byparken i fjor, med konsert og aktiviteter.

Pengene er statlige midler som disponeres av kommunen til kriminalitetsforebyggende tiltak, og noe av midlene går blant annet til innleie av sikkerhetsvakter.

De skriver rett ut i sin søknad at formålet med det de betegner som en minifestival er å «trekke oppmerksomheten vekk fra SIAN-arrangementet på Strømsø».

- Erfaringene i ettertid var at dette var et svært vellykket arrangement, og at hensikten ble oppfylt, uttaler Selvig.

Han vil ikke mene så mye om uttalelsene fra Kierulf.

- Min oppgave er å levere kultur til alle i byen, og denne gangen er målgruppen ungdom. Jeg er en stor tilhenger av ytringsfrihet, men det er ikke alle som har en like gjennomtenkt måte å gjøre det på. Våre arrangementer er politisk og religiøst nøytrale, sier Selvig, også kjent som festivalsjef for Working Class Hero.

Av praktiske årsaker blir årets arrangement lagt til Torgscenen på Bragernes Torg fremfor Byparken. Årsaken er at Byparken har blitt et eneste stort gjørmebad etter Ypsilon-konsertene under Elvefestivalen.

Det blir 2-3 arister som vil opptre mens SIAN-arrangementet pågår, blant annet AMS fra G60, og Rohat.

- En motgift til de onde kreftene

Drammen Kommune, Kirkelig Dialogsenter i Drammen, Drammen- og omegn tros- og livssynsforum, Pilegrimsforeningen St. Hallvard og Buskerud innvandrråd arrangerer lørdag ettermiddag «interreligiøs pilegrimsvandring i Drammen».

– Vi vet at lørdag, samme dag som vi arrangerer denne interreligiøse, inkluderende vandringen, så kommer det en organisasjon til Strømsø torg som dessverre har helt motsatt agenda, sier dialogprest i Strømsø bykirke, Karoline Faber (bildet).

Hun er med og arrangerer den interreligiøse pilegrimsvandringen i Drammen – en «vandring på tvers av religioner og livssyn». Kirkelig Dialogsenter «jobber for fellesskap og tilhørighet i et mangfoldig samfunn».

- Denne vandringen, og alt Kirkelig Dialogsenter står for, er en motgift til de onde kreftene som vi dessverre ser. Det er disse kreftene vi vil bekjempe med vårt budskap. Vi vil søke fred og fellesskap, inkludering og toleranse, sier Faber.

Fra arrangøren av Pilgrimsvandringen

Vandringen starter ved Fjell kirke, hvor ferden går langs den ny-skiltede Tunsbergleden fra Fjell og ned til byen, med besøk i ulike åpne hellige rom på veien. Første stopp er i en av moskeene på Fjell (den minste), hvorfra ferden fortsetter ned til Strømsø Dialoghus (gamle Strømsø menighetshus). Deretter til Gamle kirkeplass og så over til Drammensbiblioteket for panelsamtale og litt mat.

«På vandringen kan du bli kjent med ulike pilegrimstradisjoner og oppleve mangfoldet av troshus og livssyn i Drammen. Samtidig gir det å vandre sammen rom for samtaler, et avbrekk fra hverdagen og følelsen av en større himmel over livet.

Vi stopper underveis for hvilepauser og for å bli kjent med noen av de ulike tradisjonene vi besøker. Sanger og komponist Solfrid Molland som har jobbet med vandrings- og fredsmotiver i mange år og samlet noe av dette på sin vakre plate «Håpets kappe» fra 2020 vil vandre med oss og synge noen av sangene for oss!

Vandringen avsluttes kl. 15 – 16 på Drammensbiblioteket med en panelsamtale, en liten matbit og noe å drikke. Det er mulig å bare delta på avslutningen. Vandringen er også en Kulturminnedagene «Spor, nettverk og forbindelser», i Drammen og støttet av Kulturvernforbundet».

Powered by Labrador CMS