FRYKTER OPPTØYER: Politiet varsler at de vil holde motdemonstrantene på avstand under SIAN-markeringen - her fra 2022.

Politiet har planen klar før SIAN-demo - forberedt på motdemonstrasjoner

Politiet legger opp til en jernring rundt Strømsø torg med visitering og massivt politioppbud lørdag.

Publisert Sist oppdatert

STRØMSØ: I motsetning til hva som skjedde under gateslaget i 2021, anså politiet opplegget i 2022 som meget vellykket, under organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norges siste store markering i Drammen, uten noen form for brist i sikkerhetsopplegget.

Så vellykket var det, at SIAN-sjef Lars Thorsen i etterkant gikk ut og ønsket seg mindre politibeskyttelse, fordi han mener den massive jernringen innskrenket formidlingsfriheten.

Samtidig varsler han overfor DRM24 koran-brenning i Drammen til helga «dersom politiet ikke gjør jobben sin». I den forbindelse er han mest opptatt av at eventuelle motdemonstranter ikke skal få benytte lydforsterkningsutstyr for å overdøve markeringen. Dette skal visstnok politiet forsøke å etterkomme så langt det er mulig, får DRM24 opplyst.

Vil holdes adskilt

Ifølge Geir Oustorp, forebyggende leder i drammenspolitiet, har de planen klar for lørdag ettermiddag. Det innebærer blant annet et opplegg etter samme oppskrift som i 2022, med visitering av alle som har tenkt seg inn foran selve demonstrasjonen, for å unngå kasting av gjenstander.

I tillegg vil eventuelle motdemonstrasjoner bli henvist et godt stykke unna, nærmere bestemt fontenen på Torgeir Vraas Plass bak Globusgården.

- Foreløpig er det ingen som har varslet noen motdemonstrasjoner, men om de kommer vil de bli henvist hit, litt avhengig av hvor godt organisert de er, sier Oustorp til DRM24.

VISITASJONSPOST: Alle som har tenkt seg inn foran demonstrasjonen må avfinne seg med en grundig kontroll av politiet.
SOLIDE SPERRINGER: Klok av skade tar politiet nå ingen sjanser for at barrikadene kan ryke.

Massivt oppbud

Han understreker at politiet ønsker å ligge så lavt som mulig, i den grad det er mulig samtidig som sikkerheten rundt arrangementet skal ivaretas.

I likhet med tidligere innebærer det utover massive sperringer med gjerder og betongblokker, opprørspoliti med tåregass, pansrede biler, væpnet politi på takene, og trolig også droner og helikopter slik vi har sett tidligere - og at hele området rundt Strømsø Torg sperres av.

I likhet med tidligere har noen næringsdrivende rundt torget også fått beskjed om å holde stengt som følge av opplegget, blant annet i Sankt Hallvard-bygget. Det er ifølge politiet foreløpig ikke bebudet noen alternative arrangementer i regi av trosamfunn eller kommunen, men Working Class Hero skal ha et konsert for ungdom i sentrum mens SIAN-demonstrasjonen pågår.

STRØMSØ TORG: Slik det så ut i 2022. Det blir en tilsvarende rigg også i år.
Powered by Labrador CMS