- REIS HJEM: - Grovt uforsvarlig at kommunen skal stille opp med gratis overnatting til en liten gruppe utlendinger som ikke har noe her å gjøre, sier Jon Helgeim (Frp).

Vil sette foten ned for tigger­overnatting

Frp varsler kamp dersom det går mot innkvartering av romfolk i Nybyen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I skrivende stund er i praksis Kirkens Bymisjon et godkjentstempel fra byggesaksavdelingen i Drammen kommune unna å kunne sette i gang prosessen med forvandle Marienlyst barnehage til overnattingstilbud for 25 rumenske tiggere

Saken ligger nå på bordet hos kommunen fordi man må få godkjent en søknad om midlertidig bruksendring. Men, det var kommunen selv som pekte på de tomme barnehagelokalene da Kirkens Bymisjon ba om hjelp i et møte på forsommeren. Mye kan derfor tyde på at dette er snakk om en ren formalitet.

- Eieren av bygården i Tollbugata hvor vi har vært de siste årene skal totalrenovere bygget, og vi måtte derfor se oss om etter noe nytt. Vi tror denne lokasjonen vil kunne fungere godt, selv om vi blant annet må regulere dette med parkering av biler. Og så har vi spilt inn at vi ønsker en søppelcontainer som vi kan administrere og holde styr på, sier seksjonsleder Anders Pladsen i Kirkens Bymisjon.

Vil ha nabomøte

Pladsen ønsker å berolige oppskjørtede naboer.

- Forstår du reaksjonene fra beboere i området som er skeptiske?

- Ja, men det tror jeg vi skal få orden på. Vi til ta initiativ til et møte med naboene, og sørge for at dette foregår til minst mulig ulempe. Utifra våre erfaringer tenker jeg at det går helt fint, sier Pladsen.

- Dette dreier seg i praksis om romfolk som er her for å tigge?

- Vi kaller dem ikke det, vi kaller dem fattige tilreisende EØS-borgere uten bolig.

- Men det er snakk om romfolk?

- Ja.

- Som tigger i Drammen?

- Ja.

- Helt uforsvarlig

Politikerne i Hovedutvalget for Arbeid og Inkludering i Drammen kommune fikk en orientering om saken fra kommunalsjefen og Kirkens Bymisjon onsdag kveld. Her kom det frem at kommunen ikke har midler til å bidra med noe økonomisk, utover midler på 53.000 kroner Kirkens Bymisjon allerede har fått fra før.

Jon Helgheim (Frp) førte ordet på vegne av posisjonspartiene, og etter et gruppemøte ble det gjort klart at de ikke ville gå videre med saken, noe de fikk flertall for, blant annet mot Rødt og Senterpartiets stemmer.

- Nå har vi så mye erfaring med slike saker at vi vet at det har store ulemper å drive overnattingssteder for utlendinger som ikke kan forsørge seg selv. Det er grovt urettferdig og helt uforsvarlig at kommunen skal stille opp med gratis overnatting til en liten gruppe utlendinger som egentlig ikke har noe her å gjøre, sier Helgheim.

Dersom saken ikke får kostnader for kommunen og dermed ikke må vedtas politisk i budsjettet men ender opp som en vanlig byggesak, kan de allikevel be om politisk behandling for å få det stoppet, ifølge Helgheim.

- Må reise hjem

Helgheim mener at kommunen bør holde seg helt unna og heller «konsentrere seg om lovlydige borgere som har rett på tjenester fra kommunen».

- Vi vet at mange av de tilreisende bedriver kriminalitet og at de har opprettet territorier i Drammen der de jager andre tilreisende. Om de ikke kan forsørge seg selv i Norge, så må de reise hjem. Tilbyr vi dem gratis overnatting, så vil det bare komme fler. Hvorfor skal en tilreisende rumener bli belønnet med gratis overnatting, mens studenter og andre reisende må betale selv, spør Helgheim.

Allerede sent ute

Ifølge Kirkens Bymisjon er tanken at det såkalte akuttovernattings-tilbudet skal finne sted fra 1. oktober til 30. april. I så måte jobber man litt mot klokka for å rekke målet - om man i det hele tatt kommer dit.

- Det henger litt i en tynn tråd å rekke 1. oktober, men vi er innstilt på å leie stedet og planlegger for det, sier Pladsen.

Han forteller at de er innvilget 1,4 milloner kroner i støtte fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, og at de har diverse andre søknader ute de håper å få innvilget midler fra gjennom høsten. Pengene går til husleie og personkostnader.

- Vi går i et stort underskudd, sier Pladsen.

Kommer uansett

- Hva tenker du om at politikere i byen vil forhindre ordningen

- Saken er den at de kommer uavhengig av om tilbudet er der eller ikke. Hvis ikke vil de sove på gata, overnatte i biler eller parker. Så det er uansett en vinn-vinn-situasjon, sier Pladsen.

Ifølge Pladsen er det omlag 60 rumenske tiggere i Drammen, 30 menn og 30 kvinner, mens kapasiteten på overnattingen skal være 25 personer.

- Årsaken er at alle ikke er her samtidig, sier Pladsen.

Powered by Labrador CMS