MENINGER: Tore Opdal Hansen
Fylkesordfører
Mange er oppgitt og det med god grunn
MENINGER: Jeg har stor forståelse for de utfordringene, spesielt de i Underlia, Strøtvet og Tolerud, nå får. Der legges hele busstilbudet ned. Det at fylkeskommunen nå må kutte i busstilbudet med hele 10 prosent er å gå baklengs inn i fremtiden.
Det strider rett og slett mot all fornuft, spesielt når oppfordringen går på at flere må reise kollektivt. Reduksjonen rammer hardt spesielt de eldre, men også de som har basert seg på kollektivtransport som alternativ til en bil nr. 2 og likeledes andre som har forutsatt at kollektivtransport skal dekke deres transportbehov.
Allikevel er det det vi må – kutte i kollektivtilbudet, skoletilbudet, kulturtilbudet. Vi har dessverre ikke annet valg, når vi må redusere med 250 millioner kroner inn mot 2025-budsjettet. Det er penger vi ikke har. Alle områder rammes. Gjør vi ikke vårt økonomiarbeid forsvarlig blir vi satt under statlig administrasjon. Årsaken til at vi i første omgang må omstille og redusere tilbudet til innbyggerne med 250 millioner kroner, økende til 300 millioner kroner de neste årene, er en underdekning i det budsjettforslaget vi fikk i oktober 2023 etter at Viken skulle oppløses og Buskerud skulle gjenoppstå som eget fylke. Det var lagt opp til et driftsnivå vi ikke hadde penger til. De som mente at det skulle bli så mye bedre å bli eget fylke igjen har tatt feil. Spesielt i forhold til økonomi.
Den store reduksjonen i kollektivtilbudet er gjort ved at enkelte bussruter legges ned. Andre ruter får færre avganger. Hele fylket rammes, men mest merkes det i Drammensområdet som har flest ruter.
Vi jobber videre og håper at Stortinget vil se den krevende situasjonen vi står i
Buskerud fylkeskommune jobber med å synliggjøre den urettferdigheten våre innbyggere opplever, i håp om at staten skal ta ansvar og sikre at fylket får tilført de midlene vi trenger. Vi har tatt det opp med Kommunaldepartementet, Stortingsrepresentantene og orientert ordførerne. Så langt har dessverre ikke dette gitt noe resultat i regjering eller storting. Det vises bl.a. til at inntektsmodellen for fylkeskommunene skal evalueres i 2027. Vi jobber videre og håper at Stortinget vil se den krevende situasjonen vi står i og som Buskeruds innbyggere opplever - både når det gjelder manglende busstilbud og andre offentlige tjenester.
Hovedårsaken til at vi må gjøre dramatiske kutt i kollektivtilbudet, utdanningstilbudet og mange andre tjenester, er som nevnt at vi får for lite inntekter overført fra staten i forhold til driftsnivået i fylket. I den nye inntektsmodellen fra staten får vi i Buskerud 14 240 kroner per innbygger. Disse pengene skal fordeles på tjenester til alle de 270 000 innbyggerne. I gjennomsnitt får norske fylker 16 530 kroner per innbygger. Vår andel tilsvarer altså 86 prosent av snitt. Vi skal løse de samme oppgavene, med samme kvalitet på tjenestetilbudet, 14 prosent rimeligere enn snittet for fylkene! Hadde vi fått det snittet fylkene får, ville dette utgjort 600 millioner kroner mer i året enn vi har nå. Det ville gitt helt andre muligheter til å satse. Det er ikke noen rasjonelle forklaringer på hvordan vi skulle kunne opprettholde et tilbud, 600 millioner rimeligere.