NY HVERDAG: Marianne Mørch fra Drammen, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, her fra den gamle, samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen, slipper å forholde seg til Twitter som meldingskanal ut mot publikum etter en periode med flere nye løsninger.

Historisk politi-tweet: Ferdig med X som plattform

Går over til app-basert tjeneste til publikum etter 13 år på Twitter.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Onsdag formiddag sendte Sør-Øst politidistrikt, og landets øvrige politidistrikter, ut sin siste melding til publikum på Twitter, som nå heter X - etter 98.500 meldinger siden 2018. Fra 2012 til 2018 hadde gamle Søndre Buskerud politidistrikt publisert 30.400 meldinger.

Det har en stund ligget i kortene at politiet på sikt ønsket å bevege seg vekk fra X som plattform mot publikum som følge av forutsigbarhet og muligheten til å ha kontroll på egne informasjonskanaler.

I fjor ble politiloggen fra de ulike politidistriktene tilgjengelig på politiet.no, og tidligere i 2024 så også appen «politiloggen dagens lys». I fjor fikk også politiet og pressen en egen informasjonsdelingstjeneste utviklet av NTB.

– Vi ser nå at tiden er inne for å avvikle operasjonssentralenes tilstedeværelse på X. Med det tar vi eierskap til egne data og gir dem ikke til en kommersiell tredjepart. Det er viktig at politioperativ informasjon blir tilgjengelig for alle – uten at innbyggerne må opprette en konto eller gi fra seg persondata for å få denne informasjonen, uttaler seksjonsleder i Politidirektoratet, Torgeir Haugen.

Nye epoker siden 2010

Det har siden politiets overgang fra det gamle radiobaserte, åpne sambandet til digitalt, kryptert nødnett i 2010 skjedd mye på kommunikasjonsfronten. I september 2011 begynte politiet (først Oslo politidistrikt) å publisere korte operative meldinger ut mot allmennheten på Twitter etter en trøblete overgang med dårlig informasjonshåndtering mot media og allmennheten siden 2010.

I 2018 sørget politireformen for at gamle Twitter-kontoer måtte skrotes etter sammenslåing av gamle politidistrikter, hvor da gamle Søndre Buskerud politidistrikt ble til Sør-Øst politidistrikt, og operasjonssentralen flyttet fra Drammen til Tønsberg.

Politiets tilstedeværelse på Twitter har skapt både glede og forargelse, og flere spørs seg nå hvordan politiet skal greie å opparbeide seg den samme publikumsbasen som de hadde på Twitter med 144.500 følgere i Sør-Øst politidistrikt.

Fortsatt opererer brannvesenet (110-sentralen) på Twitter, og deler sine melder ut mot publikum der. Det samme gjør en rekke andre offentlige beredskapsetater, inkludert for eksempel Veitrafikksentralen, samt kommuner og andre offentlige instanser.

Powered by Labrador CMS