Globusgården synger på siste verset: - Det er akutt
Utbyggerne står klare til å starte jobben i dag. - Men vi kommer ikke til å gjøre noe før vi får godkjent planene for resten av området. Risikoen er for stor, forteller eierne som sitter med nøkkelen til byikonets skjebne.
STRØMSØ: - Noe må gjøres, hvis ikke faller den sammen. Dette er akutt, det er en meget kostbar eiendom å vedlikeholde, sier Johannes Christensen, daglig leder i Christensen Eiendom, som eier det omdiskuterte, ellipseformere byikonet sammen med Dpend Eiendom som sammen utgjør Strømsø United.
Han slår fast at bygget synger på siste verset, og blant annet har ekstreme energikostnader til oppvarming.
- Det er mange tekniske utfordringer ved dagens drift. Vi har nylig skiftet ut 40 meter med rør, sier Amund Drønen Ringdal, leder for miljø- og områdeutvikling i Dpend Eiendom, til DRM24.
Riving skrinlagt - trenger politiske garantier
Helst ville de revet bygget og bygget nytt, men etter voldsomt engasjement i meningsspaltene og kraftig motbør fra både politikere, kulturminneforkjempere og byantikvar er den ideen nå offisielt begravet.
- Selv om politikerne i Drammen hadde sagt ja til riving hadde det trolig saken havnet hos riksantikvaren og i siste instans blitt stoppet av fylket eller kommunaldepartementet. Vi sparer oss for masse tid ved å finne andre løsninger, forklarer Ringdal.
For tid er noe de har lite av. Og skal de realisere en meget kostbar rehabilitering av bygget, er de avhengig av å se Globusgården i sammenheng med resten av bygningsmassen rundt Torgeir Vraas plass for å kunne få en lønnsomhet prosjektet totalt.
- Globusgården kan vi begynne på i dag, men vi kommer ikke til å gjøre noe før vi vet hva vi får gjøre med resten. Risikoen er for stor, og man skal finansiere dette. Derfor trenger vi en visshet om at vi kan hente penger senere i prosjektet, sier Christensen.
Det innebærer at politikerne i Drammen gir sin oppslutning til mulighetsstudien for Torgeir Vraas plass 4, 5 og 6, de tre byggene mellom Globusgården og Bjørnstjerne Bjørnsons gate, som skal til politisk behandling i løpet av mars.
- Som selvstendig prosjekt kan det ikke forsvares økonomisk å rehabilitere Globusgården, slår Ringdal fast.
- Men med det samlede prosjektet vi har vi en unik mulighet til å utvikle bydelen enn om vi hadde jobbet som separate eiere, sier Christensen.
- Om vi får lov til å strekke rammene på byggene rundt, blir dette noe vi gir tilbake til byen, sier Ringdal.
- Maks en etasje til
Utbyggerne har nå justert og tilpasset visjonene for Globusgården til det som er mindre radikale endringer enn diverse luftige forslag som har versert i en årrekke. Skyskraper-løsningen er med andre ord parkert for godt.
- Det blir maks en etasje til. Og det er faktisk i tråd med de opprinnelige tegningene fra 60-tallet, hvor Globusgården var tegnet med tre etasjer, sier Drønen Ringdal.
Innvendig må hele det bevaringsverdige bygget med verneklasse A ribbes til skjelettet og bygges opp igjen på nytt, hvilket beskrives som «ekstremt kostbart».
- Men man har faktisk rimelig frie rammer å jobbe innenfor så lenge man bevarer eksteriøret, forklarer Ringdal.
Kultur, shopping og servering?
Og selv om man overhodet ikke har landet noen endelige løsninger, har de flere forslag til hva Globusgården kan inneholde. Med kjeller får den faktisk fire etasjer. Og her kan det bli alt fra atrium, til passasje tvers gjennom bygget, butikker, kulturscener, serveringssteder.
- Og kanskje treningssenter eller møteromsenter? Vi ser for oss en mangfoldig miks av ulike leietagere, og er opptatt av funksjonen bygget skal ha. Utvendig vil det bli en Globus slik den ser ut i dag, men innvendig i helt ny drakt, sier Ringdal.
Får de politisk støtte for mulighetsstudien for kvartalet som helhet, er Globusgården trolig neste steg på veien til realisering etter at nybygget på Shell-tomta står klart.