MENINGER: Herman Ekle Lund, Rune Fortun
Drammen Venstre

Utvikling eller bevaring – ja takk, begge deler

Globusgården er et unikt bygg i Norge og utgjør en viktig del av Drammens identitet, mener Drammen Venstre.

MENINGER: Ofte er utvikling synonymt med alt gammelt skal vekk, og nytt skal inn. Det er heldigvis sjeldent tilfelle. Utvikling består i hvertfall av tre deler. Ta vare på det som er verdt å ta vare på, endre det som bør endres, og innfør noe nytt der det er nødvendig.

Vi i Drammen Venstre tror at det er en fornuftig tilnærming, uansett om det gjelder utvikling av en selv, et selskap eller en del av kommunen, som for eksempel Strømsø Torg.

Torsdag 10.02 inviterte vi i Venstre til medlemsmøte om framtida til Strømsø Torg og Globusgården. Selv om det ikke foreligger konkrete planer per nå for området, så har det skapt stort engasjement og kraftige diskusjoner de siste månedene, og vi trengte derfor en god, prinsipiell diskusjon. I møtet fikk vi først høre innlegg både fra utvikler Strømsø United og Byantikvaren Vegard Lie om deres synspunkter på utvikling og bevaring av sentrale Strømsø. Deretter diskuterte vi oss fram til en prinsipiell uttalelse om å bevare Globusgården.

Bevaring er ikke en skjønnhetskonkurranse

Begge parter hadde likevel gode innspill til saken. Spesielt glade er vi for at Strømsø United planlegger i flere løp, også der de ser et utviklingspotensiale på Strømsø Torg innenfor de rammene Byantikvaren satte for Globusgården. Rammene går i korthet ut på at bygget skal bevares, men at det er rom for restaurering og endring så lenge byggets egenart bevares som et kulturminne. Her presenterte byantikvaren blant annet en spennende, åpen løsning for første etasje. Dette kan bidra til at gammelt og nytt går hånd i hånd for å skape et levende Strømsø Torg. Og det er altså dette Venstre har landet på: Vi går inn for en bevaring, men åpner for endringer så lenge det er innenfor det som byantikvaren åpner for.

Det spøkes med at det er flere meninger om Globusgården enn innbyggere i Drammen. Noen mener at bygget er stygt. Nå er ikke bevaring en skjønnhetskonkurranse, det handler om å ta vare på det som har historisk verdi og som er med på å definere byens identitet. Vi kan nevne at Drammen rådhus ble foreslått revet i 1966, men ble reddet. I dag utgjør tårnene kanskje det mest kjente bybildet i Drammen, der de tårner opp foran Bragernes kirke. Det er vel omtrent like mange i dag som synes at det var en dårlig ide å la tårnene stå, som mener det var dumt at vi renset Drammenselva eller at vi fikk mye av den verste trafikken ut av sentrum. Etter vårt syn har Globusgården den samme verdien som tårnene. Det er et bygg som er unikt i Norge og utgjør en viktig del av Drammens identitet. Det vil være synd å frata fremtidige generasjoner dette. Vår oppgave er heller å gi gamle bygg som Globusgården nytt liv.

Vi heier på Strømsø United og de planene de har for Strømsø Torg, og håper de nå legger vekt på en planlegging med bevaring av Globusgården. Faktisk så heier vi på alle som har gode initiativ til utvikling av kommunen vår, så lenge de har forståelse for at det innebærer å ta vare på det som er verdt å ta vare på.

Det er god utvikling, det!

Av
Herman Ekle Lund
Gruppeleder for Venstre i Drammen kommunestyre

Rune Fortun
Lokallagsleder Drammen Venstre

Powered by Labrador CMS