Her fra flom på Åssiden i 2015. Tilsvarende hendelser ventes de neste dagene.

Varsler ekstremvær: Oppgraderer farevarsel til rødt og oransje

Det kan lokalt falle inntil 100mm nedbør på 24 timer mandag og tirsdag. Meteorologisk Institutt har sendt ut farevarsel for ekstremværet «Hans» for deler av Østlandet mandag og tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

ØSTLANDET: Drammensområdet er foreløpig ikke omfattet av ekstremvarselet, men lenger nord i Buskerud og fjelltraktene Østafjells er det. Man skal imidlertid ikke lenger nordover enn Åmot og Vikersund før farevarselet er rødt.

Der er det sendt ut rødt farevarsel for både nedbør, jordras, og flom. Det ventes 80-100mm nedbør i døgnet, lokalt enda mer, med timesverdier opp mot 35mm/t.

- Hendelsen ventes å være mange steder blant de kraftigste de siste 25 år, heter det i farevarselet.

Perioden for ekstremværet er satt til 0800 mandag til 2200 tirsdag.

Området som er omfattet av farevarselet

I drammensområdet er det også ventet ekstremt mye nedbør, men foreløpig ikke rødt farevarsel. Farevarselet er imidlertid oppgradert til oransje for både nedbør, flom og jordskred også her.

For Drammen er det ventet omlag 100mm nedbør på to dager, det kraftigste på omlag ti år ifølge Meteorologisk Institutt.

- Vannføringen vil øke raskt i bekker og elver i løpet av mandagen på grunn av uvanlig mye nedbør. Dette vil føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Årsaken er at det ventes lokalt mye regn og kraftige regnbyger, opp mot 80 mm på mandag og over 100 mm i løpet av to døgn fra søndag kveld til tirsdag kveld. Små elver og bekker ventes å nå oransje nivå først og større elver noe senere, heter det i farevarselet.

Noe av de verste regnværet i moderne tid som førte til omfattende skader i drammensområdet, var ekstremværet Frida i begynnelsen av august 2012.

Da skal det ifølge uoffisielle målinger ha falt så mye som 100mm nedbør på tre timer i Nedre Eiker. Det førte til store flomskader mange steder i Krokstadelva og Mjøndalen.

Slik så det ut i Mjøndalen i 2012:

Powered by Labrador CMS