ANNONSE

RASKEST: Her er Anders Grøndal i godt driv på SS1 lørdag.
FOTO: SIMEN NÆSS HAGEN

Denne seieren har Anders Grøndal ventet på i 15 år

Familietradisjoner til tross – det var først i 2018 at Anders Grøndal kunne huke av Rally Sørland på CV-en over seire. Og det er en triumf som betyr noe spesielt for ham.


Simen Næss Hagen

 05.05.18, kl. 17:45
 29.05.18, kl. 15:34


ANNONSE
ANNONSE

 

KRISTIANSAND / DRAMMEN: Anders Grøndal er den ubestridte gullkandidaten i NM etter at Marius Aasen valgte å trekke seg, og at navn som Eyvind Brynildsen, Frank Tore Larsen og Ole Christian Veiby ikke er å finne i årets NM-sesong.

Likevel hadde drammenseren ventet seg god konkurranse fra den lokale helten Søren Snartemo, som hadde leid en Skoda Fabia R5 fra Pontus Tidemand for å måle krefter mot nettopp Grøndal som den store favoritten.

Men Grøndal har kjørt med hodet kaldt gjennom hele dagen, spesielt etter at Snartemo punkterte på SS3 og dermed var ute av en potensiell tetkamp.

LES OGSÅ: Grøndal seiret i Hurumsprinten for andre år på rad

Rørt og nervøs

Seieren på Sørlandet blir spesiell for Grøndal, ikke bare fordi det var hans første siden debuten her i sin første sesong i 2003. Men 2018 er også 60 år siden sist bestefar Nils Fredrik Grøndal tok sin tredje seier på rad dette løpet.

– Den siste etappen var helt jævli. Du tenker på alt som kan skje. Men dette er helt sjukt. Jeg har vært så nervøs i hele dag, sier en rørt Anders Grøndal etter målgang på den avsluttende travbaneetappen.

Det var først i 2012 da Mads Østberg vant her at hattricken til bestefar Grøndal ble tangert. Totalt har Østberg vunnet her sju ganger.

Safet mot slutten

Om man kan kalle det en relativt lettvint seier for Grøndal, så var det likevel en seier som betydde mye for ham. Løpet ble avsluttet på travbane-etappen utenfor Kristiansand, slik at det i praksis var SS8 som var den siste ordentlige fartsprøven.

Der kunne Grøndal lettet konstatere at de største utfordringene var over.

– Det var ikke noe «big push» her. Jeg har kjørt rundt alle steinene, og dekkene var veldig gode nå. Så bare at det var bedre forhold og nye dekk gjorde at det gikk en del fortere, sier Grøndal, som kjørte ned tiden sin med tre sekunder her ifra.

Dekkene har vært et tema hele denne dagen, ettersom mange har valgt å kjøre på den mykeste gummiblandingen. Tidvise våte og glatte partier påvirker dette dekkvalget, selv om de hadde hele åtte mil med fartsetapper før første service og første dekkbyttemulighet.

– Det ble i praksis fire mil med fart i strekk med så kort transport mellom SS3 og SS4. Det er egentlig altfor langt for supersoft-dekk, men totalt sett var dette riktig dekkvalg, og de fleste gjorde det samme. Typisk Sørlandet dette med mange glatte partier, sa Grøndal.

Smørblid Snartemo tross punktering

Søren Snartemo holdt godt tempo etter punkteringen, hvor det ble en fin-fin andreplass totalt til sørlendingen som har storkost seg bak rattet i en R5-bil for første gang denne helgen. Det ble attpåtil en etappeseier på SS2 for den lokale helten.

– Det har vært helt fantastisk. Sinnssykt gøy. Det var synd med punkteringen, men jeg hadde ikke greid å ta Anders uansett. Det er første løp i en slik bil så, sier fjorårets norgesmester fra klasse 13.

Kenneth Johnsrød ble nummer tre totalt, og vant også klasse 13 overlegent.

LES MER OM MOTORSPORT HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE