Slik unngår du bunadskrisen denne våren
Festligheter, matsøl og skarpe kanter ødelegger bunader for store summer hvert eneste år.
NORGE: Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. En bunad kan koste godt over 40 000 kroner og det finnes mer enn 2,5 millioner av dem i norske hjem.
Våren er høytid for nye bunadskjøpere med konfirmasjoner, 17. mai, dåp og andre spesielle markeringer. Det er også tiden da mange fortvilte eiere opplever at festdrakten blir ødelagt.
Dette er de typiske bunadsskadene
- Typiske skader er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Vi ser også skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann, sier Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden Bergen.
- Det er ikke mange så dyre plagg du ville tatt med i uoversiktlige folketog. Eller hatt rundt barn med is og pølser i hendene. Eller tatt med på fest med store mengder alkohol. Det er dømt til å ende med mange uhell. Det ser vi hvert eneste år, sier Øystein Øren i Frende.
Bør ha egen forsikring
Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden Bergen mener nordmenn bør forsikre bunaden sin.
- Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er godt nok dekket gjennom innboforsikringen, sier hun.
Det stemmer ikke.
- En innboforsikring dekker bunaden din så lenge den henger i skapet hjemme, men hvis du vil at den skal være dekket når du bruker den på reise eller ute i 17. mai-tog, bør den ha en egen forsikring, sier Øren.
- Mange tror også at en reiseforsikring er like god, men den har ofte maksimal sumbegrensning. Når vi vet at de fleste bunadene våre er forsikret for mellom 40 000 og 50 000 kroner vil ikke reiseforsikringen være nok, sier han.
Hva med uhell i fylla? En bunadsforsikring eller verdigjenstandsforsikring kan dekke alle typer bunadsskader og tyveri. Den gjelder over hele verden.
- Den dekker også skader du er skyld i selv, enten du er litt uheldig med ketchupen eller får i deg litt for mye å drikke. Folk sparer gjerne lenge for å få råd til bunaden. Da er det dumt å ikke kunne bruke den uten å være bekymret for skader, mener Øren.
Han mener folk blir mer oppmerksomme på dette, og har sett en solid økning i antall bunadsforsikringer de siste årene.
Godt voksne tar vare på bunaden
- Det er mange som forsikrer bunadene sine i alle aldersgrupper, men vi ser en klar trend om at de eldste er flinkest til å forsikre den. Kanskje er det slik at de som har hatt bunaden sin en stund har hatt skader og sett hvor kjipt og dyrt det er å erstatte arvegods med nytt, sier Øren.
- Jeg unner ingen den følelsen, når du har fått flekker, hull eller rivet opp en skjorte eller et skjørt på fest. Da blir det en ekstra tung dag derpå, sier produktsjefen i Frende.