Sju av ti under aldersgrensen er på sosiale medier
Norske barn får smarttelefon tidligere enn før, og 72 prosent av 9-12-åringene bruker sosiale medier. Det viser Medietilsynets nye undersøkelse Barn og medier 2024.
NORGE: Siden 2006 har Medietilsynet samlet informasjon om mediebruken blant 9-18-åringer gjennom undersøkelser både blant barn og foreldre.
Ifølge Barn og medier 2024 har 94 prosent av 9–11-åringene sin egen mobil, mens andelen var 85 prosent for ti år siden. 60 prosent av 9–12-åringene fikk sin første mobil før de fylte åtte år, mens 35 prosent av dagens 17–18-åringer fikk mobil så tidlig.
– Vi ser en utvikling der barna er yngre når de får mobiltelefon, og dermed også i større grad har tilgang til internett uten voksnes tilstedeværelse. Da blir det ekstra viktig å sørge for best mulig beskyttelse mot skadelig innhold og ubehagelige opplevelser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Mer enn halvparten av niåringene er på sosiale medier
86 prosent av 9-18-åringene bruker sosiale medier, ifølge Barn og medier 2024. Til tross for at det er 13-års aldersgrense, er 53 prosent av niåringene, 58 prosent av tiåringene og 72 prosent av elleveåringene på sosiale medier.
27 prosent av foreldrene til 9–12-åringer svarer at deres barn bruker sosiale medier daglig eller ukentlig.
– Tallene kan tyde på at bruken av sosiale medier er større blant de yngste barna enn mange foreldre er klar over. Dette er tjenester der vi vet at barn kan bli eksponert for både innhold og atferd som kan være skadelig for dem, eksempelvis vold, kroppspress og ulovlig bildedeling. Medietilsynets klare anbefaling til foreldre er derfor å overholde 13-årsgrensen, sier Velsand.
Få bruker Snapchat og TikTok hvis foreldrene sier nei
De mest brukte tjenestene blant barn og unge er Snapchat (70 prosent), TikTok (58 prosent) og Instagram (46 prosent).
45 prosent av 9–12-åringene svarer at de får lov av foreldrene til å bruke Snapchat, omtrent det samme som i 2022. Derimot får betydelig færre av de yngste lov til å bruke TikTok nå enn for to år siden: 34 prosent svarer i år at de får lov av foreldrene, mens nesten 50 prosent svarte det i 2022. Kun to prosent svarer at de bruker disse tjenestene selv om de ikke får lov.
– Tallene tyder på at det har betydning at foreldre setter grenser, selv om det er en utfordring at manglende aldersverifisering gjør det vanskelig å håndheve aldersgrensen i sosiale medier, sier Velsand.
Mindre andel blant de yngste enn blant de eldste har privat bruker
Blant barn og unge som bruker Snapchat og Instagram, har over halvparten private brukere, slik at bare venner og følgere kan se hva de deler. På Tiktok har en mindre andel åpen bruker nå enn for to år siden (34 prosent i 2024, mot 44 prosent i 2022), mens utviklingen har gått i motsatt retning på Snapchat (28 prosent i 2024, mot 23 prosent i 2022).
En mindre andel blant de yngste enn blant de eldste har privat bruker.
– Det burde jo vært omvendt. Dersom de yngste får tilgang til sosiale medier, er vår anbefaling at de har privat bruker. Dette reduserer eksempelvis sjansen for å bli kontaktet av fremmede, sier Velsand.
Sosiale medier går utover søvnen
40 prosent svarer at de ville følt seg utenfor dersom de ikke var på sosiale medier, men likevel synes 37 prosent at de bruker for mye tid der. Mer enn hver fjerde 9–18-åring opplever at bruk av sosiale medier går utover søvnen, og nesten tre av ti skulle ønske at de klarte å logge av oftere.
– Disse tallene er rimelig stabile fra forrige undersøkelse, men viser likevel at bruken av sosiale medier er utfordrende for en del barn og unge, sier Mari Velsand.