Tirsdag kveld signerte Drammens ordfører Kjell Arne Hermansen og Dnipros ordfører Filatov Borys avtalen som gjør de to byene til vennskapskommuner

Signerte avtale med ukrainsk vennskaps­kommune

Det er starten på et samarbeid som handler om å støtte og lære av hverandre.

Publisert

DRAMMEN: I fire dager skal de ukrainske gjestene gjennom et tett program for å få en liten smakebit av hva Drammen er og kan tilby, melder Drammen kommune på sine hjemmesider.

Tirsdag besøkte de først knutepunkt Strømsø. Der var blant annet ukrainske Nataliia Orlova, som i dag jobber i flyktningtjenesten i Drammen kommune. Hun forklarte hvordan hun og hennes kolleger jobber når nyankomne flyktninger kommer til Drammen. Før krigen brøt ut i Ukraina, var det 114 ukrainere i Drammen. I dag er det rundt 800 ukrainere i Drammen kommune.

Videre besøkte de Drammen havn og assisterende havnedirektør Ivar Vannebo, før de fikk byvandring med Odd Myklebust.

Resten av uka fylles opp med besøk på knutepunkt Fjell, Fjell skole og Frydehaug skole. De skal få omvisning på det nye sykehuset på Brakerøya og det nyetablerte Getaway studios. Torsdag skal Åssiden videregående skole besøkes før de tar turen inn til Stortinget og omvisning der. 

SPIRALEN: Gjestene fra Dnipro besøkte Spiralen. Nataliia Chernyshova (f.v), Dariia Zymna, Yuliia Romanets, Borys Filatov, Kjell Arne Hermansen, Kseniia Sushko og Vlodomyr Miller.

Den viktige moralske støtten

- Avtalen vi skal signere i dag er kjempeviktig. Det handler ikke om å gi støtte i form av penger eller militærutstyr, det handler mer om den moralske støtten. Det er veldig viktig for oss, sa Filatov Borys, ordfører i Dnipro tidligere på dagen.

- Det har vært snart tre år med krig i Ukraina. Europa har vent seg til at det er krig i Ukraina. Slike samarbeid og besøk minner både politikere og lokalbefolkningen om at krigen fortsatt pågår. Det er veldig viktig å ikke glemme.

Han roser de skandinaviske landene for støtten de gir til Ukraina, og påpeker samtidig viktigheten av å synliggjøre arbeidet som gjøres.

- Vi ser og føler støtten, men de skandinaviske landene er litt beskjeden. Dere skryter ikke av dere selv, sa han smilende.

Det er ordfører Filatov Borys fjerde besøk i Norge. Før han ble ordfører i Dnipro kjørte han Oslo–Nordkapp på motorsykkel, så ordføreren kjenner landet godt. Han elsker Norge, fortalte han.

Fakta om Dnipro

  • har én million innbyggere
  • Ukrainas fjerde største by
  • er administrasjonssentrum for Dnipropetrovsk oblast (region/fylke)
  • ligger sørøst for hovedstaden Kyiv ved elven Dnipro.
  • har innenlandshavn og er et viktig knutepunkt for elve- og jernbanetrafikken, og har ellers et velutviklet offentlig transportsystem med blant annet en egen metro
  • er berørt av krigen ved at den internasjonale flyplassen og togstasjonen ble ødelagt av russiske missilangrep
  • ifølge Landinfo er Dnipropetrovsk oblast et av fylkene som er hardest rammet av sikkerhetshendelser og de har tatt imot flest internt fordrevne (14 % - ca. 500 000. Rapport fra 17. nov 2023).
  • Dnipro by huser, ifølge dem selv, ca. 190 000 av disse
  • byen har blitt et knutepunkt for humanitær hjelp

Konsept for samarbeid

Det er KS (kommunesektorens organisasjon) som har utviklet et konsept for kommunesamarbeid mellom kommuner i Norge og kommuner i Ukraina. Konseptet legger vekt på både kortsiktige og langsiktige tiltak. 300 ukrainske kommuner ønsker norske partnere.

Samarbeid handler om å lære av hverandre. Norske kommuner kan gi gode råd, for eksempel om administrativ kompetanse, utvikling av planverktøy, strategier for effektiv innbyggermedvirkning og tiltak for å styrke lokaldemokratiet og et godt styresett.

Gjennom kommunesamarbeid kan norske kommuner bidra både til kortsiktige tiltak og til langsiktig gjenoppbygging og utvikling av Ukraina. Kommunesamarbeidet innebærer ikke at norske kommuner skal ta ansvar for fysisk gjenoppbygging av infrastruktur eller bygningsmasse, eller bidra med direkte investeringer. Samarbeidet handler om å lære av hverandre.

- Slike samarbeid kan skape langsiktige relasjoner som kan være nyttige for alle parter, ved at læring og utveksling går begge veier mellom landene, og også bidrar til større tverrfaglig samarbeid internt i kommunen og i dette tilfellet for drammenssamfunnet, skriver kommunen.

Partene er enige om at dette samarbeidet vil vare i en innledende periode på to år, med en intensjon om å gjennomføre en evaluering mot slutten av 2026 før fornyelsesdiskusjoner.

AVTALE: Dnipro og Drammen er nå vennskapskommuner.
Powered by Labrador CMS