VISTE ROSENE: Sajid Mukhtar (Partiet Sentrum) og flere andre i regi av DOTL (Drammen og omegn tro- og livsynsforum) fikk oppmerksomhet da de smilte og hevet rosene foran SIAN (i forgrunnen).

SIAN-demonstrasjon uten uønskede hendelser

Lørdagens markering med «Stopp Islamiseringen av Norge» på Strømsø Torg ble en lite begivenhetsrik affære med magert oppmøte. Vellykket og som planlagt, ifølge politiet. 

Publisert Sist oppdatert

SENTRUM: Hele lørdag ettermiddag har området rundt Strømsø Torg vært avsperret av massive politibarrikader som følge av markeringen, som varte i 1 time og 45 minutter.

Oppsummert kan man si at alle parter behersket seg - det ble verken brent koraner eller kastet gjenstander, hvilket står i sterk kontrast til hva vi har sett tidligere år

Forebyggende leder i drammenspolitiet, Geir Oustorp, opplyser til DRM24 at politiet ikke har gitt et eneste pålegg eller noen form for reaksjoner relatert til markeringen. Politiet var i dialog med noen potensielle uromomenter underveis, men forebyggingen fungerte denne gangen godt uten at noe eskalerte.

- Det har vært som ønsket og forventet med et veldig godt resultat. Og så er det mange aktører som har hjulpet til parallellt, sier innsatsleder i politiet Torben Henriksen til DRM24.

ROLIG DAG PÅ JOBBEN: Opprørspolitiet måtte verken håndtere egg, poteter, stein eller voldelige motdemonstranter.
Tåregassen fikk hvile denne lørdag ettermiddagen i solsteika i Drammen.

Ingen motdemontrasjoner

Det var heller ingen organiserte motdemontrasjoner på stedet, og SIAN fikk dermed også for en gangs skyld fremføre sine budskap i fred uten overdøving. Det nærmeste man kom verbal konfrontasjon var da rosebærerne i DOTL (Drammen og omegn tro- og livsynsforum) med Sajid Mukhtar (partiet Sentrum), forøvrig utropt av SIAN-leder Lars Thorsen som «sjefsjihadist i Drammen», i spissen tok en liten tur innenfor visitasjonsposten for å heve sine roser mot SIAN.

Det førte til en kommentar fra SIAN om at «bak rosene skjuler knivene seg», hvilket ble møtt med latter og godt humør. Utover dette var det kun én enkelt tilskuer som tok turen innenfor visitasjonspostene i løpet av hele arrangementet, utover en liten gruppe forhåndsdefinerte støttespillere henvist til egen plass.

SYMBOLIKK: Gjengen fra blant annet Partiet Sentrum og Buskerud Innvandrerråd fremmet et budskap om samhold med godt humør.
ROSEGJENGEN: I likhet med i 2022 var denne gangen på plass for å dele ut fredsroser, fra venstre Sajid Mukhtar og Hatice Luk fra Partiet Sentrum, samt Bijan Gharahkhani og Nasim Rizvi fra Buskerud Innvandrarråd.

Vil fortsatt komme tilbake

SIAN-leder Lars Thorsen mener at politiet har innskrenket formidlingsfriheten kraftig med de enorme sperringene og store avstandene til publikum. Men selv om dagen var lite begivenhetsrik med magert oppmøte vil han ikke skrinlegge Drammen fra fremtidige markeringer.

- Nei tvert imot og dessverre for noen. Det er alle gode grunner til å komme tilbake Drammen, sier Thorsen (bildet) til DRM24 etter økta i solsteika.

- Så til tross for lite folk innenfor sperringene har det noe for seg?

- Det var mange tilhørere utenfor sperringene som hørte godt hva vi sa. Om folk står 20 meter eller 100 meter unna er jeg ikke så opptatt av. Det eneste er at det blir lettere å få kontakt hvis vi kan se hverandre, sier Thorsen i en kommentar til DRM24 etter markeringen.

Han konstaterer at politiet har «funnet nøkkelen for å unngå bråk».

- Man kan jo være litt misfornøyd med deler av det, men når ting er som det er så kan det være bedre med et sånt opplegg enn at det hagler steiner og poteter, sa Thorsen før de ble eskortert ut av sentrum.

SE FLERE BILDER FRA STRØMSØ TORG:

JERNRING: Torget var så godt som hermetisk lukket.
Visitasjonspost og pansrede biler
SNAKKET MED UNGDOMMENE: Forebyggende leder i Drammenspolitiet, Geir Oustorp. Tilstede også Galterud-rektor Simon Jara.
SIKRET ADKOMSTEN: Politiet møtte opp for å kontrollere en gjeng undommer inne på stasjonen underveis i markeringen.
UNDERHOLDNING TIL MATPAUSEN: En gjeng arbeidere på den nye bybrua fikk orkesterplass til begivenhetene på torget.
TOMT: Det var relativt øde innenfor de ytre sperringene, hvor ytterst få våget seg.
TOMT: Innenfor de ytre sperringene var det få som våget seg.
INNBRAGT: En mann ble innbragt arresten fra Strømsø Torg grunnet ordensforstyrrelse, men hendelsen relateres ikke til SIAN-arrangementet.
Powered by Labrador CMS