Privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet mener at det nye egenkapitalkravet vil ha både positive og negative effekter for folks mulighet til å kjøpe bolig.

Senker egenkapitalkravet: Så mye mer får du i boliglån

Flere vil få lån når kravet til egenkapital senkes ved nyttår. – Samtidig kan konkurransen om boligene bli tøffere, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk.

Publisert

NORGE: Fra nyttår senker regjeringen kravet til egenkapital for boliglån fra 15 til 10 prosent. Det betyr at flere som tidligere har fått nei til boliglån i banken, nå vil få ja.

– Dette er i utgangspunktet en god nyhet, spesielt for de som ikke har foreldre som kan hjelpe dem inn på boligmarkedet. En fersk undersøkelse* viser at 3 av 10 foreldre på Østlandet ikke har mulighet til eller planer om å hjelpe barna inn på boligmarkedet, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.

Går vinninga opp i spinninga?

Selv om det blir enklere for folk å få lån, kan endringen i egenkapitalkravet samtidig bidra til at boligprisene stiger, mener Landsverk.

– Når flere får lån, blir konkurransen tøffere. Spesielt i de rimeligere prisklassene kan dette bidra til at boligprisene øker, sier hun.

I tillegg er det forventet at boliglånsrenta går ned neste år. Det kan også bidra til å gi boligprisene et byks.

– Det er viktig for forbrukerne at det reguleres og bygges nok boliger der folk ønsker å bo, slik at prisene ikke skyter til værs. Da kan enda flere nå målet sitt om å eie egen bolig, fortsetter Landsverk.

Så stort boliglån kan du få

Med dagens krav til egenkapital på 15 prosent, kan du med en egenkapital på 300 000 kroner få lån til å kjøpe en bolig til 2 millioner, forutsatt at du har penger til omkostninger i tillegg. Samtidig må du oppfylle andre nødvendige krav, som blant annet betjeningsevne.

– Når kravet senkes til 10 prosent ved nyttår, kan du med samme egenkapital låne til å kjøpe bolig for en hel million ekstra – altså 3 millioner kroner, sier Landsverk

Powered by Labrador CMS