Seks smarte råd for å unngå strøm-sjokk etter sommerferien
Sol og sommer betyr vanligvis lave strømpriser, men i år ser vi ut til å måtte belage oss på at strømmen forblir dyrere enn normalt. Heldigvis går forbruket naturlig ned når utetemperaturen stiger, og med noen enkle grep og tips fra LOS får du mer ut av hver krone.
FORBRUKER: Det som bruker aller mest strøm i norske husholdninger er oppvarming av selve boligen, og her er det mye å spare når det er varmere ute. I eldre, dårlig isolerte boliger står oppvarmingen faktisk for opp mot 70 prosent av det totale energibruket, og selv i de aller best isolerte husene går om lag 30 prosent av strømforbruket med å varme opp boligen, viser tall fra Enova.
- Det betyr at du uansett hva du foretar deg, kan regne med en langt lavere strømregning enn du har fått i vinter. Med mindre du bruker strømmen på å gjøre det kaldere, istedenfor varmere, sier Rolf Bjarne Eriksen, leder for kundeopplevelse og salg i LOS.
Gjennom vinteren har LOS hatt rekordmange henvendelser fra kunder som fortviler over de høye strømprisene - og derfor har LOS samlet sine beste tips for hvordan vi nordmenn kan redusere unødvendig strømforbruk i sommer - og dermed også redusere strømregningen.
1. Sjekk termostaten!
…og aller helst: Skru varmekildene dine helt av.
Det er fort gjort å tenke at termostaten fikser strømsparingen for deg. Men saken er den, at har du gulvvarme i boligen din, er det godt mulig du varmer opp et rom du faktisk prøver å kjøle ned.
– Termostaten ligger ofte i gulvet, noe som betyr at varmen vil skru seg på når gulvet kjøles ned. Derfor må vi huske på at kald luft synker. Når du lufter med vinduet, vil lufta langs gulvet være kaldere enn lufta oppe ved taket. I mange tilfeller vil gulvvarmen skru seg på når du setter opp vinduet fordi det er varmt i rommet – og du ender opp med å fyre for kråkene, sier energirådgiver og fagsjef for bygningsfysikk i Sweco, Stian Wirak.
Han minner også om å sjekke at ingenting skrur seg på om natta, om du ligger med åpent vindu og temperaturen i huset synker.
2. Kjøling koster
Bruker du varmepumpa til kjøling, eller har installert aircondition? Da bør du sørge for å også investere i en smart eller programmerbar termostat, som justerer temperaturen når du ikke er hjemme. Ellers bruker du fort penger på å kjøle ned et tomt hus. Det mest lønnsomme er likevel å droppe airconditionen og å kjøle ned boligen på andre vis.
– Du skifter raskt ut den varme luften i rommet ved å åpne vinduer, men dersom rommet har vært som et drivhus hele dagen, vil det ta lang tid å kjøle ned møbler og vegger. Derfor er det viktig å starte luftingen tidlig, og å sørge for effektiv utlufting. Har du mulighet for gjennomlufting i rommet, er det det aller beste. Om du bare har vindu eller dør på én av veggene, eller det er vindstille ute, kan en enkel vifte være et godt alternativ. Vifter er rimelige i drift, og sørger for god sirkulasjon, sier Wirak.
3. Steng sola ute
Det er sola som står for det største varmetilfanget i de fleste boliger, og det mest effektive mot den er utvendig solskjerming. Markiser og utvendige persienner hindrer varmen som oppstår når solstrålene treffer glasset og bryter gjennom vindusruta, og har betydelig mer effekt enn innvendig solskjerming.
Der gode utvendige solskjerminger reduserer varmetilskuddet med opp mot 90 prosent, vil innvendig solskjerming bare klare mellom ti og 20 prosent. Dersom du ønsker å holde det svalt innendørs uten å bruke energi på å kjøle ned rommene, er det altså viktig å dekke til på utsiden.
4. Spar på vannet
I tillegg til oppvarming av selve boligen, er det varmtvann som bruker mest energi i norske husholdninger, ofte så mye som 20 prosent av det totale strømforbruket. Nok en grunn til en litt kaldere dusj, kanskje, nå når det er varmere i været?
Husk at fem minutter med dusjing krever omtrent 80 liter vann, som tilsvarer omtrent 2,5 kWh. Med de høye strømregningene vi har hatt i Sør-Norge den siste tiden har en enkel dusj ofte kostet over ti kroner. Det kjennes kanskje verdt det, men i løpet av en lang sommer vil det bli snakk om mye penger. Har du allerede sparedusj, er det mest effektive å korte ned tiden i dusjen. Eller enda bedre, å hoppe over dusjen, og ta en forfriskende dukkert istedet.
5. Utnytt solstrålene
Husk at håndklærne fint kan brukes om igjen. Henger du dem ut i sola, får du dessuten følelsen av å ha tatt et skikkelig sommerbad, selv når du har dusjet.
I det hele tatt – bruk sola for alt den er verdt! La tørketrommelen stå og heng ut klesvasken. Da får du både deilig sommerduft og knusktørre klær på 1-2-3. Enten du spenner opp ei klessnor eller henger klærne på et stativ, kan du praktisk talt telle kronene for hver vask du bretter. Ifølge utregninger gjort av Enova bruker tørketrommelen tre til seks ganger mer strøm i forhold til en 40-graders vask, avhengig av hva slags trommel du har, så her er det både strøm og penger å spare.
Vil du virkelig utnytte solstrålene? Sjekk hvor mye energi du selv kan lage, på taket ditt. Les mer om solstrøm.
6. Fyr opp grillen!
Gjennom en vinter med rekordhøye strømpriser har vi lært at det er lurt å planlegge de mest strømkrevende aktivitetene til tider på døgnet da prisen er lavest. Den dyreste tiden er blant annet ettermiddagstimene, når folk kommer hjem fra jobb og skal lage middag.
Mønsteret endrer seg noe i ferietid, men vi må regne med en pristopp omtrent på samme tiden også i sommer. Ingen grunn til å henge over grytene, med andre ord. Kom deg ut, og ta matlagingen med deg!