Ungdomsvolden i Drammen:
- Politikken med silkehansker har ikke ført frem. Politiet må bli tøffere i klypa
Lavrans Kierulf (Frp) mener det må hardere lut til for å få bukt med ungdomsvolden i Drammen.
DRAMMEN: Mandag publiserte DRM24 tall som viser at vold fra unge gjerningspersoner under 18 år har doblet seg på to år og tredoblet seg på tre år.
Politiet står ofte handlingslammet tilbake mot unge, vedvarende lovbrytere. I fjor pekte 14-åringene seg ut som verstinger i kommunen.
- Dessverre ser det jo ut til at politikken med silkehansker ikke har ført frem. Skal vi få orden på dette må politiet bli tøffere i klypa, sier Lavrans Kierulf (Frp).
Han sitter i Hovedutvalget for Oppvekst og Utdanning, som flere ganger har hatt politiet på besøk for å orientere politikerne om hvordan det jobbes med ungdomskriminalitet i Drammen. Han mener dagens politikk og håndheving på området ikke holder.
Vil fengsle barn under 18 år
Dette vil Fremskrittspartiet gjøre:
1. Senke terskelen for fengsling som sanksjonsform for barn under 18 år.
2. Etablere et lukket institusjonstilbud for barn under den straffbare lavalder som har begått kriminelle handlinger.
- Men vi må nok ha hjelp fra stortingspolitikerne her, sier Kierulf.
I mellomtiden mener han altså politiet må bli tøffere i klypa og bruke de virkemidlene man har, spesielt for de over 15 år.
Ap: - Tillit til politiet
I motsetning til Frp har Arbeiderpartiet tidligere ikke sett behovet for å endre på håndteringen av ungdomsvold i Drammen. Hovedutvalgsmedlem Victoria Øverland (Ap) erkjenner imidlertid at utviklingen har gått feil vei, konfrontert med de nye tallene.
- Pilene peker i feil retning, og det er ingen positiv lesning. Men debatten rundt dette har vært veldig polarisert, og Arbeiderpartiet har fortsatt tillit til at politiet gir oss beskjed dersom det trengs mer inngripende tiltak. Den anbefalingen bør komme fra politiet, sier Øverland.
Hun peker på at kommuneledelsen blir regelmessig orientert av politiet om aktuelle utfordringer i kommunen gjennom politirådet.
- Vi har også hatt positive erfaringer det siste året gjennom de tiltakene som ble iverksatt i sommer, og det kan kanskje være noe å bygge videre på. Jeg håper at vi kan se resultatene av det vi gjør nå på sikt, om 10-15 år. Jeg tror alle partier er enige om at trenden må snus, og at politiet gjør den jobben, sier Øverland.
Hun poengterer også at corona-pandemien kan ha slått negativt ut for utviklingen, og viktigheten av at politi og barnevern fanger opp problem-ungdommer på et tidligere tidspunkt.
- Må fotfølges
Senterpartiets Morten Almsbakken, som også sitter i hovedutvalget for oppvekst og utdanning, har bakgrunn fra forebyggende arbeid i politiet. Han er engasjert på feltet, og har mange meninger om temaet og hva som må til. Han er imidlertid ikke overrasket over utviklingen.
- Ser vi på hva som har skjedd i Oslo ligger vi noen år etter. Med de store fattigdomsutfordringene vi har i Drammen gjør ikke det problemene noe mindre, sier Almsbakken til DRM24.
Problemet, ifølge Almsbakken, er at mange av de unge, vedvarende lovbryterne skjønner at politiet ikke har noe «ris bak speilet», og at de tror de kan gjøre akkurat hva de vil.
- Det blir som om to aggressive juniorlag møtes til fotballkamp uten at dommeren har mulighet til å gi rødt kort. Der er jeg ikke uenig med Fremskrittspartiet. Men politiet gjør det de kan innenfor de rammene de har, sier Almsbakken.
Han mener imidlertid ikke at fengsling og arrest er veien å gå. Heller ikke å sette ungdommer på institusjoner.
- Det er det mange dårlige erfaringer med. Et effektivt virkemiddel vil være å ta de det gjelder ut av miljøet, og bli fotfulgt av egnede personer til alle døgnets tider. Det er noe barnevernet kan gjøre i dag, og noe som ungdommene ser vil gi lavere status, sier Almsbakken.
Han peker også på at systemet i dag bruker altfor lang tid på å reagere. Alt fra tiltak som skal iverksettes, til saken kommer opp for retten.
- Når bråket starter må det tas tak i med en gang, og følges opp med ressurser. Og så må politiet bli flinkere til å kommunisere hva de ønsker. Min fortvilelse er at politiet stort sett bare kan rapportere og opprette saker. Her må det samarbeides bedre på tvers av instansene, sier Almsbakken.
Sp-politikeren understreker at det er hans egne meninger som kommer til syne i intervjuet, og at forslagene ikke er diskutert med resten av kommunestyregruppa.