UTSTRAKT HÅND: Hadde det ikke vært for smittevernet var det like før partene omfavnet hverandre etter debatten.

SIAN og muslimforumet utvekslet roser: - Vil fortsette brobyggingen

- Nyttig og noe å bygge videre på, var partene enige om etter lørdagens dialogmøte. Men selv om partene nå snakker sammen, har ikke de ideologiske motsetningene nødvendigvis blitt mindre.

Publisert Sist oppdatert


Direkte fra dialogmøte mellom SIAN og muslimsk dialogforum på Papirbredden

Publisert av Drammen Live24 Lørdag 31. oktober 2020

DRM24 STREAMET MØTET DIREKTE - KLIKK OVER FOR Å SE VIDEO!

GRØNLAND: Det mye omtalte dialogmøtet i Drammen mellom Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) og Muslimsk Dialogforum med initiativtager Yousuf Gilani, ble avholdt på Papirbredden lørdag.

- Vi har sett lite brobygging fra islamsk hold de siste årene, åpnet SIAN-leder Lars Thorsen med å si. 

Og etter en høflig innledning med presentasjon og noen grunnleggende ideologiske avklaringer, brukte partene en del tid på å forklare hverandre på forhånd innsendte spørsmål, før det ble åpnet litt mer opp for debatt og løpende replikker fra ordstyrer Lars Petter Soltvedt, professor i menneskerettigheter ved Universitet i Sør-Øst.

Fra muslimsk dialogforum stilte foruten Yousuf Gilani, styreleder i Drammen moské Sajid Mukhtar og Hatice Luk fra Drammen, som er leder i tyrkiske foreningers hovedorganisasjon, mens SIAN var representert ved leder Lars Thorsen, og nestlederne Anna Bråten og Ellen Due Brynjulfsen.

- Norge er det beste muslimske landet

Jevnt over var nok allikevel inntrykket at den muslimske parten var mest interessert i å bygge broer, mens SIANS holdning var at flerkultur skaper «mislykkede paralellsamfunn».

- Å blande seg med andre fungerer ikke i lengden, sa SIAN-leder Thorsen.

- Hva er positivt med Islam i Norge, ville Fanny Bråten ha svar på.

Gilani repliserte med at han ikke kunne svare for alle, men at for han var Norge «det beste muslimske landet man kan bo i».

Frykter innføring av sharia i Norge

SIAN fremholdt at utviklingen og holdningene blant muslimer tilsier at målet er å innføre sharia-lovgivning i Norge og global islamisering, og viste til undersøkelser i flere land hvor 60-70 prosent av muslimer i vestlige land ville innføre sharia-lovgivning.

- Jeg har som muslim i Norge aldri i løpet av mine leveår møtt noen som har sagt at de vil innføre sharia, sa Gilani. 

- Hvordan skal man innføre det politisk i Norge. For det første må muslimer komme i flertall, og så må det gå åtte år før man eventuelt kan gjøre en grunnlovsendring, skjøt professer Soltvedt inn. 

- Grunnen til at vi ser brenning av koranen er et svar på at man ikke vil underkaste seg Sharia i Europa. Årsaken er at muslimer flest vil straffe blasfemi med døden, sa Thorsen, og viste til nok en undersøkelse.

- Det er isåfall overraskende og vanskelig å kommentere uten å ha sett grunnlaget for undersøkelsen. Men det finnes helt sikkert en del nye muslimer i vestlige land som har utfordringer med å forstå hvordan samfunnet fungerer, sa Gilani.

- Vil ikke deportere alle muslimer

SIAN understreker at det ikke var islam i seg selv som religion som var problemet, men den politiske sharia-lovgivningen som følger med. At SIAN vil deportere alle muslimer, er ifølge Lars Thorsen en misforståelse. 

- Vi har aldri sagt at vi vil deportere alle muslimer, bare de som praktiserer denne formen for islam. Vi kan ikke tillate at sharia skal være en utfordrer til vårt sekulære demokrati. Vi er i utgangspunktet for religionsfrihet, sa Thorsen.

- Det hevdes at de eneste terroristene i Norge er Breivik og Manshaus. Det er ikke riktig. Det er begått en rekke muslimske terrorhandlinger. Faktum er at 91% av alle terrorhandlingene i Europa siden 2001 er begått av muslimer, sa Thorsen (bildet).

Ampert om kvinnesyn

Mot slutten tilspisset tonen seg noe, spesielt da SIAN-nestleder Fanny Bråten utfordret dialogforumet på kvinnesyn og æresdrap blant muslimer. 

Hatice Luk viste til at et forvridd kvinnesyn ikke trenger å ha en sammenheng med religion.

- Min religion har lært meg å respektere andres tro. Jeg blir derfor svært fornærmet når noen krenker min religion. Det er ikke bare i islam det skjer æresdrap, sa Luk.

- Jeg blir provosert når sier at jeg lyver. Man kan ikke nekte for at muslimske kvinner ikke har de samme rettighetene som menn i Norge. Det er bare å se på kjønnssegregeringen i moskeene. Ikke prøv dere, tordnet Bråten.

DRM24 spurte Luk om det ikke finnes utfordringer med kvinnesyn i en tradisjonell praktisering av islam.

- Jeg tror ikke det er religionen, men kulturen i et bestemt land som er problemet, sier Luk, som også er tidligere Høyre-politiker i Drammen.

Positive til flere møter

Etter debatten var over var begge parter fornøyde det de kaller et «kunnskaps- og faktabasert» dialogmøte.

- Vi må innse at vi er forskjellige, men jeg synes dette er et skritt i riktig retning. Hvis SIAN går med på det tar vi neste møte i Teheran, spøkte Gilani.

- Nei, det fungerer ikke på et såpass eksistensielt grunnlag. Jeg tror ikke det er nok, fordi islam har såpass klare ambisjoner for Norge. Det må løses, sier Thorsen.

- Men ting ligger til rette for nye møter?

- Ja, det er fortsatt mange ting vi ikke har fått grave i, og jeg merker at vi har en veldig forskjellig tilnærming til problematikken. Men det er en erkjennelse av at det finnes problemer her, og det var en positiv erfaring, sier Thorsen.

Også muslimsk dialogforum er enige i at nøkkelen til å forstå hverandre, ligger i nettopp dialogen.

Jernring fra politiet

Sikkerhetstiltakene fra politiet var betydelige i forbindelse med møtet. Store væpnede politistyrker var på plass rundt biblioteket.

Politiet var også til stede inne i lokalene, hadde drone i lufta og diverse spesialressurser på plass. Alt gikk imidlertid knirkefritt for seg.

- Det var ingen ansamlinger utenfor, og ingen trusselsituasjoner overhodet. Så dette er vi veldig godt fornøyd med, opplyser politiet til DRM24.

SE FLERE BILDER FRA DIALOGMØTET:

LES OGSÅ: Stor interesse før SIAN-møte på Papirbredden

- Historien har jo vist at man kan ha demokrati helt til dagen etter når man plutselig ikke har det lenger, sa Thorsen, og henviste til den iranske revolusjonen.
FULGTE DEBATTEN: Imam Avais Malik fra Drammen Moské har vært delaktig i å utforme svarene til SIAN i møtet.
På spørsmål om hva som var en farlig muslim, mente Thorsen at enhver person som er en «god muslim etter koranens definsjoner», potensielt kan være like farlig som enhver terrorist. 
- Religionen min sier at det er sånn det skal gjøres. Mens menn må gå i moskeen, er det valgfritt for kvinnene. Det er deres eget ønske å sitte bakerst i moskeen, sa Sajid Mukhtar.
KRITISKE SPØRSMÅL: Resett-skribent, journalist og eks-muslim Shurika Hansen var på plass og utfordret muslimsk dialogforum da det ble åpnet for spørsmål etter debatten.
Overfor DRM24 vil imidlertid ikke SIAN gå så langt som å si at man kan ha som mål å være enige om å være uenige. 
Powered by Labrador CMS