Politisjef om SIAN-demo: - Vil slå ned på straffbare handlinger
Etter fjorårets opptøyer vil politiet ha stålkontroll på arrangementet når Stopp Islamiseringen av Norge kommer til Drammen 14. mai. - Ingen skal ha inntrykk av at alt er lov mens dette pågår, sier politistasjonssjef Øyvind Aas, som også vil granske SIANs uttalelser.
DRAMMEN: - Vi ønsker ikke en reprise av det som skjedde i fjor, sier politistasjonssjef Øyvind Aas til DRM24, og viser til opptøyene på Strømsø.
Planleggingen av årets SIAN-arrangement i Drammen har derfor allerede pågått i mange uker siden dette ble kjent i mars.
- Og vi kommer til å fortsette planleggingen helt frem til arrangementet. Det er mye jobb som må gjøres, sier Aas.
Arrangementet skal også i år avvikles på Strømsø Torg. Men i år kommer politiet til å lukke av området der publikum befinner seg, og kontrollere hva folk har med seg inn for å hindre kasting av stein og andre gjenstander.
- Det blir regulert i form av fysiske tiltak og visitasjoner, sier Aas.
Klar oppfordring til foreldre
Parallelt med selve arrangementet jobber politiet forebygge opp mot enkelte miljøer i byen. I fjor var arrangementet preget av mange ungdommer, tildels lokale ungdomskriminelle, og tildels tilreisende oppviglere fra Oslo, som hauset opp stemningen.
- De ønsker vi ikke at kommer. I år vil det blir flere ansvarlige voksenpersoner som forhåpentligvis bidrar til at vi ikke får de samme tildragelsene, sier Aas.
Han henstiller spesielt foreldre med barn og ungdommer til å ha kontroll på hvor barna befinner seg denne dagen.
- I fjor ble folk oppfordret til å ikke møte opp av hensyn til smittefare. I år oppfordrer vi foreldre med barn om å finne noe annet å gjøre. På bakgrunn av hva vi frykter kan skje og at folk kan bli skadet, er ikke dette et egnet sted for barn, sier Aas.
Ifølge politistasjonssjefen vil det denne lørdagen være andre arrangementet i sentrum som er egnet for barn og barnefamilier.
Tar høyde for ulike scenarioer
Tidligere i april utartet ting seg kraftig under SIANs arrangement i Sandefjord, på en slik måte at det hele måtte avbrytes før tiden - ifølge politiet av hensyn til sikkerheten, i likhet med hva som skjedde i Drammen i fjor. Politiet ble dessuten angrepet og politibiler ramponert i etterkant.
- Er dette en smitteeffekt av hva vi har sett i Sverige, og frykter man tilsvarende scenarioer i Drammen?
- Vi kan ikke slå fast at det som skjedde i Sandefjord var en smitteeffekt, men vi må ta høyde for at ting kan skje også i Drammen, som har en annen beliggenhet med kort vei til Oslo, sier Aas.
- Vil politiet nå slå kraftigere ned på straffbare handlinger i form av steinkasting og opptøyer, eller vil man tolerere angrep på politibiler og opptøyer i gatene?
- Det gjorde vi ikke i fjor heller, og det som skjedde førte til 25 straffesaker i etterkant. Nå ønsker vi primært å forebygge at det skjer og unngå eskalering, men vi ønsker å slå ned de straffbare forholdene som skjer, og ingen må tro at alt er lov i de to timene dette pågår, sier Aas.
Han påpeker at det alltid er en vurdering der og da om man skal gå inn i en folkemengde og hentet ut uromomenter, eller om dette skal forfølges i etterkant. Hvorvidt arrangementet blir fullført som planlagt avhenger først og fremst av fare for liv og helse.
- Vi forbereder for at arrangementet skal pågå i den tiden som er satt, og ivareta tryggheten til alle underveis, sier Aas.
Vurderer om SIAN bryter loven
Aas ønsker å påpeke at også SIANs ytringer og handlinger også blir vurdert opp mot lovverket.
- Vi har ikke muligheten til forhåndsensur, men vi går inn for å vurdere om det som faktisk sies er innenfor ytringsfrihetens rammer, og at man ikke tråkker over de grensene. Personlig mener jeg at man burde hatt et ytringsansvar i tillegg, sier Aas.
- Er det riktig at de som ikke respekterer ytringsfriheten og begår kriminelle handlinger i møte med den, skal få være med og bestemme samfunnsutviklingen?
- Vår kjerneoppgave er å verne om ytringsfriheten, og det er nettopp derfor arrangementet blir gjennomført. Det er definert at det å brenne koranen er innenfor ytringsfriheten, til tross for at det oppleves dypt krenkende for mange, sier Aas.
- De er de som mener at det vil ha større allmennpreventiv effekt å slå hardere ned på opptøyer og motdemonstranter, og at dagens linje inviterer til økt voldsbruk?
- Vår oppgave er å sikre arrangmentet på en trygg måte, og slå ned på det som er straffbart, avslutter Aas.