
Politikerne fikk servert halal-kjøtt under bystyremøte
Lite visste politikerne om hva lammefrikasséen inneholdt. Kommunen ønsker ikke å svare på om det har det vært flere tilfeller hvor bystyret har blitt servert halal-kjøtt.
::cck::1307::/cck::
::global_forside::ja::/global_forside::
::global_innholdstype::nyheter::/global_innholdstype::
::fulltext::
DRAMMEN: Før hvert eneste bystyre får politikerne servert et måltid på kommunens regning. Ettersom noen er allergiske, vegetarianere eller av religiøs årsak ikke kan spise maten som blir servert, blir det servert tre ulike retter.
I forkant av det konstituerende bystyremøtet 6. oktober fikk imidlertid samtlige av bystyrerepresentantene servert halal-kjøtt til hovedmåltidet som ble servert.
LES OGSÅ: MDG vil ha bilfritt sentrum i Drammen
Visste ikke om halal-kjøttet
Flere politikere sier til DRM24 at de ikke visste at det var halal-kjøtt de fikk servert før bystyret. AP-politiker Nicoline Bjerge Schie reager på at politikerne fikk servert halal-kjøtt uten å ha blitt opplyst om det på forhånd.
- Det synes jeg man bør blir opplyst om. Man kan si at det ikke er mye forskjell, men for meg som ikke-religiøs reagerer jeg på at kjøttet er religiøst tilberedt, sier hun.
Det var ved en ren tilfeldighet, først i etterkant, hun fikk vite hva som var i lammefrikasséen.
- Noen hadde spurt serveringspersonalet om slags kjøtt det var, og de hadde svart at det var halal-kjøtt. Flere synes det hørtes rart ut ettersom de som vil ha halal-kjøtt pleier å få servert fisk eller vegetaralternativer, sier hun.
Kutter strupe, luftrør og hovedpulsåre
For en rettroende muslim er det ikke tillatt å spise kjøtt som ikke er tilberedt etter tradisjonell halal-skikk, med mindre alternativet er å sulte ihjel.
Den omdiskuterte slaktemetoden går ut på at de to hovedpulsårene i strupen samt luftrør og spiserør kuttes med et raskt kutt slik at dyret tømmes for mest mulig blod så raskt som mulig mens dyret enda er i live.
I Norge er praktiseringen riktig nok en annen, hvor man bedøver dyret før slaktingen. Bedøving før slakting bryter ikke med halal, så lenge dyret fortsatt er levende når det slaktes.
LES OGSÅ: Øvre Eiker aksepterer ikke bomring uten lokale tiltak
Halal på bestilling fra kommunen
På et skjema de folkevalgte får utdelt har de mulighet til å krysse av dersom de har behov for andre typer mat. Ettersom et nytt bystyre skulle tre i kraft hadde ikke kommunen fått diettinformasjon på disse, og valgte derfor å bestille halal-kjøtt til samtlige for å være på den sikre siden.
Kommunen ba om å få servert ekstra med fisk og vegetaralternativer i tillegg, slik at de som ikke ville spise halal-kjøtt hadde mulighet til å velge noe annet.
De ansvarlige for matleveransen i kommunen mener de kunne vært tydeligere ovenfor politikerne på hva som ble servert:
- Hvis dette har vært uklart for noen kunne vi åpenbart vært enda tydeligere på dette i forkant. Møtet den 6. oktober var dette bystyrets konstituerende møte, og personalopplysninger, inkludert matønsker, var på det tidspunktet ikke samlet inn, skriver kommunen i en epost.
Vurderer å bestille fisk neste gang
Nicoline Bjerge Schie sier det nå kan bli aktuelt for henne å bestille andre alternativer fremover:
- Jeg synes det er veldig spesielt at vi ikke ble informert. Man kan ikke ta det for gitt at alle synes det er greit å spise religiøst slaktet kjøtt. Jeg mener at alle må få spise den maten de vil, og jeg respektere at folk spiser halal-mat, men da forventer jeg også respekt for mine ønsker, sier AP-politikeren, og tilføyer:
- For meg handler det også om religion, jeg ønsker ikke et samfunn som i økende grad tilpasser seg til religiøse praksiser, og hvor religion får større plass. Mitt mål er et nøytralt samfunn og da synes jeg det blir feil at jeg som bystyremedlem blir servert mat som er religiøst tilberedt uten om at jeg selv ønsker det.
Kommunen understreker at de har tre ulike retter for å møte den enkeltes ønsker:
- Ved hvert eneste bystyre blir det normalt servert tre ulike retter. Slike ønsker kartlegges ved starten av hver bystyreperiode.
Vi har alltid fisk og vegetar som et alternativ, skriver kommunen til DRM24.no
LES OGSÅ: Her kan bomringen havne om få år
Kommunen sparsommelige med svar
DRM24.no har gjentatte ganger forsøkt å få svar på hvorfor man ønsket man å servere frikasséen med halal-kjøtt fremfor å lage opp alternative måltider til de som eventuelt ønsket halal-kjøtt, uten å få svar. Kommunen har heller ikke besvart spørsmål på om det vil bli servert halal-kjøtt som hovedregel før bystyrene fremover.
Nicoline Bjerge Schie er ikke videre fornøyd med svarene kommunen gir:
- Jeg forventer å bli opplyst om hva slags kjøtt som serveres. Det skulle bare mangle å bli opplyst om hva vi får servert, avslutter hun.
FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK
::/fulltext::
::nyheter_fx_coauthors::0::/nyheter_fx_coauthors::


