Alle som skal levere avfall på Mile må gjennom bommene, bruke automaten og vekten selv om de kun skal levere gratis husholdningsavfall.

Nye avfallsrutiner skaper ekstremkø: - Helt på trynet

Systemet med bommer og veiing av alle som skal levere avfall, skaper frustrasjon. - Helt nødvendig ombygging, sier RfD.

Publisert Sist oppdatert

MJØNDALEN: Denne «corona-våren» har det tidvis vært lange køer og mye venting for frustrerte bilister, spesielt på Mile i Mjøndalen.
Fra nyttår innførte Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) en ny ordning der alle som skal levere avfall på Mile og de andre gjenvinningsstasjonene i regionen, må veies og du må fortelle automaten hva slags avfall du har.

Egne ansatte er satt til å forklare prosessen og må hjelpe folk i gang med denne ordningen - både ved inn- og utkjøring.

Forplantet seg ut på hovedveien

De aller fleste privatbilene har husholdningsavfall eller hageavfall, men må altså gjennom det samme systemet.

Dette har ført til ekstra lange køer, og selv om innkjøringen til Mile er flyttet og derved mulighet for en lengre kø, har det vært problemer helt ut i Orkidehøgda, skriver Eikernytt.no.

I begynnelsen av april var det spesielt ille, og politiet gikk ut og advarte mot køene. «Corona-isolerte» nordmenn brukte hjemmetiden til å rydde i hager og dette førte altså til lange køer.

Men i motsetning til tidligere hvor de som kun skulle levere hageavfall, kunne kjøre forbi den øvrige køen, må alle nå gjennom sammen slusen. Det skaper ekstra lange køer, og brukere vi har snakket med mener dette er helt unødvendig.

- Helt på tryne, var kommentaren fra én av bilistene vi snakket med.

Nye automater og innsjekking

Kommunikasjonssjef i RfD, Marte K. Brændsrup, mener innføringen av de nye automatene og systemet, var helt nødvendig.

- I januar innførte vi automater og bom på de fleste gjenvinningsstasjonene i regionen. Hensikten er å kunne skille de som skal betale for å levere avfall, fra de som allerede har betalt over renovasjonsgebyret. Nå slipper innbyggerne å betale for den ekstra kostnaden næringsavfallet utgjør, sier hun.

RfD informerte om ordningen på nettsidene sine, på Facebook, har ansatte som informerer og veileder ved alle automatene.

Grunnen til at det på enkelte dager er lange køer på Mile, skyldes i hovedsak tre ting, ifølge RfD:

  1. Ombygging av stasjonen: Det var helt nødvendig å modernisere og oppgradere Mile for å gjøre stasjonen funksjonell og brukervennlig. Arbeidet startet allerede i fjor og hele ombyggingen er forventet ferdig i løpet av året.
  2. Tiltak for å hindre koronasmitte: Ved stor pågang begrenser vi hvor mange besøkende som kan bruke stasjonen samtidig.
  3. Høysesong: Våren er normalt høysesong for å rydde inne og ute, og for å besøke gjenvinningsstasjonene. Mer tid hjemme i forbindelse med koronaviruset har også gjort sitt til at mange har besøkt stasjonene.

Ny løsning på vei

Når det gjelder gebyr, er det flere som har reagert på at de nå må betale for bygg- og rivningsavfall.

- Større mengder gravemasser eller rivningsavfall fra byggeprosjekter er ikke dekket av renovasjonsgebyret, men kan leveres mot betaling. Mindre mengder fra vedlikeholdsarbeider som du har utført selv (inntil 400 kilo) regnes allikevel som husholdningsavfall og leveres fritt. Ved å ta betalt for bygg- og rivningsavfall sikrer RfD at renovasjonsgebyret er rettferdig for folk flest, sier Brændsrup.

- Forsøpling i naturen er straffbart. Vi vil på det sterkeste fraråde noen å begå miljøkriminalitet for å unngå å betale for at avfall fra egne byggeprosjekter blir håndtert på en forsvarlig måte, sier hun.

- Hadde det ikke vært mulig å korte ned på køene ved å slippe alle som kun skal levere hageavfall inn utenom bommene slik det ble gjort tidligere?

- Det er et godt spørsmål og noe som vi har vurdert. Det er både private og næringsdrivende som leverer hageavfall på Mile. For å kunne skille de som skal betale for å levere hageavfall fra de som allerede har betalt over renovasjonsgebyret, ble konklusjonen at alle besøkende må innom automaten før de leverer avfall, sier Marte Brændrud.

Om kort tid innfører RfD et digitalt inngangsbevis som identifiserer deg som innbygger i drammensregionen med krav på fri levering. Løsningen vil redusere kø ved inn- og utkjøring, fordi du ved fremvisning av inngangsbeviset slipper å trykke på automaten og bommen vil gå opp automatisk, ifølge RfD.

Når du vel har vært inne og levert avfallet ditt, må du gjennom en ny bom og kvittere i automaten - uansett hva du har levert. Næringsdrivende og andre med store lass, må betale her.
Powered by Labrador CMS