Nå skal matavfallet ditt bli biogass for busser og biler
10.000 tonn matavfall fra drammensregionen skal forvandles til miljøvennlig drivstoff på magisk superfabrikk.
DRAMMEN: Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) har inngått avtale med Lindum AS om transport og behandling av matavfall. Lindum drifter Den Magiske Fabrikken i Tønsberg der matavfallet fra Drammensregionen skal gjøres om til miljøvennlig biogass for busser og biler.
- Vi er veldig glad for at det var et lokalt selskap som vant anbudet vårt denne gangen, sier daglig leder i RfD Johan Remmen.
– Da trenger vi ikke lenger å transportere matavfallet til Sverige for å lage biogass, men kan behandle det i vår egen region. Den Magiske Fabrikken er et helt nytt anlegg og vil være det anlegget i Norden som gir mest netto redusert klimagassutslipp pr tonn matavfall som behandles.
Miljøvennlig drivstoff med gjødsel som restprodukt
Biogassen fra matavfallet skal brukes til drivstoff for busser og biler. Når biogass erstatter diesel som drivstoff, gir det den beste klimaeffekten. Det er den mest miljøvennlige måten å utnytte matavfallet på. Restproduktet blir til biogjødsel som erstatter bruk av kunstgjødsel i landbruket.
Anlegget «Den Magiske Fabrikken» ligger på Rygg utenfor Tønsberg. Den er det første anlegget i Norge av sitt slag. Fabrikken produserer ferdig biogass til erstatning for fossilt drivstoff og har samtidig et fullstendig anlegg for biogjødsel.
Fabrikken startet opp høsten 2015 og åpnes offisielt 1. juni 2016.
10 000 tonn matavfall
– Det ble samlet inn nesten 10 000 tonn matavfall i Drammensregionen i 2014, så det er store mengder som skal håndteres, forteller Remmen. - Den nye avtalen sikrer at behandlingen av matavfallet vårt blir både kostnadseffektiv og miljøeffektiv.
Lindum AS er Norges ledende selskap innen biologisk behandling av organisk avfall, og har driftsansvaret for Den Magiske Fabrikken, som også behandler matavfallet fra kommunene i Vestfold og Grenland.
- Vi har et godt samarbeid med RfD på flere områder allerede, sier administrerende direktør i Lindum AS Pål Smits.
- Vi ser fram til å begynne med biogassproduksjon av matavfallet fra vår egen region fra 1. april i år. Behandlingen blir et viktig ledd for å få matavfallet inn i den sirkulære økonomien som er en del av det grønne skiftet samfunnet står overfor.
FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK