SE VIDEO: Køkaos da Dalen kiosk reåpnet
Legenden har gjenoppstått - og pølsesjarmen er fortsatt inntakt
Etter snart syv års pølse-tørke, en real makeover og med gammel oppskrift i pølsekjelen, gikk drammenserne «mann av huse» til reåpningen av Dalen kiosk søndag.
Offisiell reåpning av Dalen kiosk! Lange køer 😁
Posted by Drammen Live24 on 28. januar 2018
DRAMMEN: - Dette svarer definitivt til gamle minner. Det er sånn det skal være. Absolutt godkjent, bryter Dalen-kjenner og pølse-elsker Svein Larsen fra Drammen ut.
Sammen med Høyre-leder Fredrik Haaning og mange titalls andre var han på plass da byens mest berømte pølsekiosk reåpnet søndag ettermiddag klokken 16.00.
Larsen har bestilt seg en håndfull pølser i «bløyta brød», den klassiske varianten kiosken er så kjent for, og mimrer tilbake til gamle dager mellom munnfullene.
Fenomenet Dalen
Felles for Larsen og de andre forventningsfulle sjelene i pølsekøen, er at Dalen kiosk, først åpnet i 1959, tilsynelatende rører ved noe «ur-drammensk» som lar nostalgien få fritt utløp.
Kanskje ikke så rart, da tilbudet hos Dalen kiosk er bevart slik det var lenge før kebabsjappene gjorde sitt inntog i elvebyen. Her er det gammel oppskrift og glasscola som gjelder.
- Det går overraskende mye bløyta brød, samt brød og varmløk, konstaterer kioskdriver Petter Gundersen.
Kulturarv
Og selv om Dalen kiosk har vært viden kjent for sine berømte pølser i mange tiår, var det ikke før kioskdriverne måtte legge inn årene i 2011 at fenomenet virkelig tok form og vokste til nye høyder med folkeopprop og facebookaksjoner.
Savnet har vært stort, og etter køene søndag å dømme, gjensynsgleden desto større. Et jevnt tilsig av pølsekunder sørget for en vedvarende lang og saktegående, men gemyttlig kø.
- Responsen og tilbakemeldingene har vært over all forventning. Folk er kjempefornøyde, og det er utrolig mye folk, sier Gundersen junior til DRM24.
350 pølsebrød
Åpningen var satt til 16.00, men allerede fra Gundersen var på plass ved 14.00-tiden har folk vært innom og fått pølse. Han forteller at han holder åpent til kundestrømmen avtar - eller til de går tomme.
- Vi har bestilt 350 ferske brød til i dag, så vi får se når vi går tomme, sier Gundersen.
Og ventetiden i kø til tross, var det ingen sure miner å spore. Det var belønningen i enden for stor til.
- Ingen tvil om det. Samtidig kan det hende vi forsøker oss med servering i lunchtider på fredager. Vi ligger jo nå tross alt i et industriområde, smiler Gundersen.