STILL KLOKKA: Natten blir en time kortere etter at klokken stilles frem en time natt søndag.

I helga mister du en time - på tide å stille klokka igjen

Natt til søndag 28. mars kommer sommertiden, for da stilles klokka én time fram.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Klokken 02.00 natt til søndag skal klokka stilles én time frem (til 03.00).

De fleste elektroniske klokker på smarttelefoner, datamaskiner og en del andre smarte innretninger stiller seg selv, men det er alltid greit å ta en runde i huset for å sørge for at alle klokkene viser riktig søndag morgen.

Vegg- og armbåndsur, dekodere, videoopptakere, komfyrer, mikrobølgeovner, værstasjoner, stereoanlegg og bilen kan alle være innretninger som må stilles manuelt.

Mørkere om morgenen, lysere om kvelden

Samtidig som det blir litt mørkere på morgenkvisten, blir kvelden «lenger» når man stiller klokken inn på sommertid siste helga i mars. Tilsvarende blir kveldene kortere og mørkere når man stiller klokken én time tilbake på høsten.

En grei huskeregel er som følger: Du skal alltid stille klokka mot sommeren - frem om våren, tilbake om høsten.

På den nordlige halvkule brukes sommertid i månedene mars/april til oktober/november, mens på den sørlige halvkule har man sommertid fra oktober til februar/mars. I Norge stilles klokken i tiden frem klokken 02.00 siste søndag i mars, og tilbake klokken 03.00 siste søndag i oktober.

Disse landene har sommertid

Sommertid er i utgangspunktet en praksis som benyttes i Europa og Nord-Amerika, og som er lite brukt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Praksisen ble først innført i Tyskland i 1916, og siden har fordeler og ulemper vært diskutert verden over.

Hovedpoenget med sommertid har vært å få en bedre utnyttelse av sommermånedene med lys én time ekstra om kvelden. I mange land settes datoene for når klokka stilles fra år til år, og en rekke land har avskaffet sommertid i perioder, for så å innføre det på nytt senere. I Norge har man hatt sommertid fast siden 1980.

DISSE HAR SOMMERTID: De blå regionene har sommertid i dag, de oransje har hatt det tidligere, mens de røde aldri har hatt sommertid. (KILDE: WIKIPEDIA)
Powered by Labrador CMS