DU GRØNNE, GLITRENDE: Tåke tykkere enn julegrøt var det nærmeste vi kom hvitt dekke under årets julegranfelling, noe skogsarbeiderne var glade for.

Holder juletre-diplomatiet i hevd med Drammens 54. «Kiel-gran»

Anført av julegran-inspektør Tore Opdal Hansen ble årets prakteksemplar fra Drammens dype skoger felt i den tradisjonsrike seansen i marka.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Den mangeårige tradisjonen med forsendelse av juletrær til vennskapsbyene Stykkisholmur på Island og Kiel i Tyskland markeres med ordføreren og lokalpressen tilstede i Drammensmarka i midten av november.

Da har kommunens fremragende skogsarbeidere på forhånd blinket ut og klargjort for felling av årets utvalgte Kiel-gran - for anledningen en 15 meter høy praktgran med perfekte proporsjoner. 

Grana har vært på radaren til skogsarbeiderne i åresvis, men først nå har den i løpet av sine 40 år i marka nådd de riktige målene. 

- Et utsøkt eksemplar, konstaterte ordfører Tore Opdal Hansen umiddelbart.

15 julegraner under beltet

Og ordføreren vet hva han snakker om. For 15. året på rad har Opdal Hansen deltatt på seremonien i marka, ledsaget av naturforvalter Bjørn Ringstad og kommunens fremste menn med motorsag.

Som en ekstra bonus under årets seanse fikk den fremmøtte delegasjonen oppleve kommunens nye vidundermaskin i aksjon - en fantastisk innretning som erstatter den 30 år gamle forgjengeren - og visstnok gjør arbeidet mye lettere.  

Bestod «helsesjekken»

Også Mattilsynet har vært på plass i drammensmarka for å sørge for at ting er sertifisert og forskriftsmessig anordnet.

Eksport av juletrær er nemlig ikke «bare-bare», her skal det blant annet dokumenteres at treet ikke representerer smittefare eller sykdommer, og årets tre var på forhånd erklært «tjenestedyktig» med godkjentstempel fra norske myndigheter.

Reisedokumentene for Kiel-grana i sin 54. utgave levner ingen tvil, mottageradressen er «Bürgermeister von Kiel Gemeinde» - den skal nemlig pryde selveste rådhusplassen i den nord-tyske havnebyen!

Men Kiel-grana er ikke den eneste grana som blir kappet i disse dager. Ved siden av grana som skal til Island for 32. gang, kappes det også en håndfull bydelstrær til bruk i Drammen, i tillegg til de store granene som pryder Bragernes og Strømsø Torg.

SE VIDEO fra fjorårets julegranfelling med ordføreren: 

LES OGSÅ: Nå er årets «vennskapsgran» felt i Drammens dype skoger

SJEKKET ÅRRINGENE: Naturforvalter Bjørn Ringstad tok en borreprøve fra trestammen for å fastslå alderen på julegrana. 
Kruttsterk kaffe og noe godt å bite i er en selvfølge under besiktigelsen, før grana under særdeles kontrollerte former blir kappet, løftet og dandert på skogsmaskinen. 
Powered by Labrador CMS