Helsebydelen er ferdig - under bakken. Innfelt fra venstre Anne Hilde Bråtebæk, Helse Sør-Øst, ordfører Kjell Arne Hermansen fra Drammen, ordfører Kjetil Kivle fra Lier og Gøril Bergh, Drammen Helsepark.

Helsebydel Brakerøya ferdig – under bakken

Nå er alt under bakken ferdig i den nye helsebydelen på Brakerøya, og mye er tatt i bruk. Offentlige veier åpnes etter hvert for allmenheten, og det ble markert med snorklipp og taler onsdag.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/LIER: Drammen kommune, Lier kommune, Drammen Helsepark og Helse Sør-Øst har i felleskap planlagt, tegnet og bygget ny infrastruktur inn til Brakerøya og Nye Drammen Sykehus. Og med infrastruktur menes vei, vann og avløp. Tre helt avgjørende elementer og forutsetning for bydelens funksjoner.

Mye av dette er skult under bakken, men i dagen ligger det viktige gang- og veisystemet der en del allerede er tatt i bruk.

På Lierstanda åpnes helsebydelen først med nytt kryss og inn/utkjøring til ny parkeringskjeller

Knytter sammen

- Disse veiene vil knytte sykehuset tettere til både Drammen og Lier. Vi er særlig stolte og glade over å bidra til å åpne området fra Drammen sentrum til en ny bydel på Brakerøya.

Det sa direktør Anne-Hilde Bråtebæk blant annet da hun hilste og gratulerte de mange fremmøtte på snorklippingen onsdag. Hun er ledet for prosjektstyret i Helse Sør-Øst RHF.

Og gratulasjoner og lovord kom tett fra flere på den offisielle snorklippingen i Jacob Borchsgate, veien mellom sykehus og helsepark. Og ordførere i Drammen og Lier skrøt av hverandre og fruktene av samarbeidet – og lovet å fortsette kampanjen for fire togstopp i timen på Brakerøya stasjon.

Gratulerer, gratulerer og gratulerer... Fra venstre Anne-Hilde Bråtebæk, Kjetil Kivle, Kjell Arne Hermansen og Gøril Bergh,

Milliardbeløp

Hvor mye arbeide og ressurser som er brukt på veier, vann og avløp er vanskelig å beregne nøyaktig, men millionene blir fort milliarder når alt tas med. Veiene er det mest synlige. Noen er åpnet og flere åpnes etter hvert fram til åpning av sykehuset neste høst.

I Strandveien under motorveibrua er den nye rundkjøringen velkjent for bilister. Neste år åpnes kulverten under jernbanen for firefelts trafikk. Da kommer trafikken opp til et nytt kryss som nå bygges. Med forgreninger til Drammen Fjernvarme, hovedadkomst til sykehuset i en kollektivgate og den nye veien Transformatorgata mellom stasjonen og helseparken.

Neste år blir det to kjørefelt inn og to ut fra helsebydelen mot Strandveien.
Ny innkjøring og nytt kryss i vest åpner neste år.

Åpner litt etter litt

Deler av veistrukturen er allerede åpen for myke trafikanter. Den første strekningen med asfalt som åpnes for allmen biltrafikk er deler av Transformatorgata, med inn- og utkjøring til den nybygde parkeringskjelleren under helseparken.

Bane NOR venter på endelig klarsignal fra kommunale myndigheter, noe som trolig vil komme innen få uker. Da vil de sivile bilister som ønsker, kunne kjøre over Strandbrua på Lierstranda, inn i nytt kryss og på ny vei inn til parkeringsanlegget. Trolig på vårparten neste år vil trafikken også åpnes fra drammenssiden.

I perioden som kommer vil det bli tettere med snorklipping for deler av helsebydelen. Fram til den STORE begivenheten med åpning av sykehuset….

Fakta om utbyggingen

Drammen kommune og Lier kommune har ansvaret for ulike deler av infrastrukturen som er bygget på det nye sykehusområdet.

Drammen kommune er ansvarlig for:

Jacob Borchs gate

Jacob Borchs gate er hovedferdeselsåren gjennom sykehusområdet. Gaten er omtrentlig 500 meter lang, med egen sykkelvei og fortau. Det er plantet trær, busker og stauder langs veien. 

Det har blitt gravd ut over 10 000 kubikk med masser, der mye var forurenset. For å kunne bygge veien flomsikker, er veien hevet ved å fylle tilbake ca. 30 000 kubikk med masse.

Gaten er også hovedveien for infrastruktur under bakken inn til sykehusområdet. Sammen med Glitrevannverket har Drammen kommune bygget en ny hovedvannledning som blant annet sørger for sprinkelanlegg til sykehuset og Helseparken. Gaten inneholder også kommunal vannledning og avløpsledning. Det har blitt bygget pumpestasjoner for å kunne pumpe avløp over til Solumstrand renseanlegg. 

Under bakken ligger også fjernvarme- og fjernkjøling som er bygget sammen med Drammen Fjernvarme, høyspentkabler bygget sammen med Glitre Nett samt øvrig kabelanlegg. 

Transformatorgata

Transformatorgata er ca. 500 meter lang og har gang- og sykkelvei adskilt fra veien med trær, busker og stauder. Veien går langs jernbanen og Drammen Helsepark. 

Jacob Borchs plass

Det bygges et torg på begge sider av jernbanen. Dette har fått navnet Jacob Borchs plass. Torget åpner til neste år. 

Fjordparken

I 2025 starter byggingen av et parkanlegg mellom sykehuset og fjorden. Anlegget bygges på kommunegrensen og blir derfor liggende i både i Lier og Drammen. Anlegget ferdigstilles i 2026.

Lier kommune er ansvarlig for:

Nøstebekkveien og Terminalen til Strandbrua

De kommunale veiene oppgraderes slik at det blir en flomsikker adkomstvei til sykehuset fra øst. Prosjektet omfatter også oppgradering av vann- og avløpsnettet. I tillegg skal Nøstebekk-kulverten åpnes og et nytt parkområde utvikles. Parken og bekken blir ferdigstilt innen utgangen av 2025.

Som en del av prosjektet er det sørget for toveis vannforsyning til sykehuset med nye vannledninger for Glitrevannverket. Dette innebærer en ny tilkobling til vannverkets infrastruktur, inkludert en underjordisk kryssing av jernbanen for tilkobling til hovedledningene nord for fylkesveien.

KILDE: DRAMMEN KOMMUNE

Partifeller, helsebydelkamerater og ordførere, Kjell Arne Hermansen og Kjetil Kivle, lovet å forsette kampen for fire togstopp i timen på Brakerøya stasjon.
Arnstein Hodne, prosjektdirektør for sykhuset (t.h) og Bertil Hovli, nestor i Drammen kommune, nyter kafe og kaker med ordførerkameratene
Anne Hilde Bråtebæk, Helse Sør-Øst, slo ann tonen i gratulasjonene
Til Minneboken, fra venstre Anne-Hilde Bråtbæk, Kjetil Kivle, Kjell Arne Hermansen og Gøril Bergh.
Powered by Labrador CMS