Dørvaktene frykter for sikkerheten etter voldsbølge
Stadig mer vold og trusler rettes mot dørvaktene i Drammen. At volden blir grovere og respekten for vaktene blir mindre, bekymrer lederne i de største vaktselskapene.
DRAMMEN: Dørvaktselskapene PSS Securitas, VSK Security, Protect og utestedet Z sitt eget vaktselskap merker en økning i antall voldshendelser og trusler mot dørvakter i Drammen - en negativ trend som har vært økende de siste årene.
De er ikke bekymret for gjestenes sikkerhet, men mer bekymret for egen sikkerhet på jobb i Drammen.
- Nå er det helst tre mot en
Morten Hennum er vaktsjef på Z, og har mellom 5 og 10 dørvakter i sving en vanlig helg. Han har jobbet på Z siden 2007, og har vært en av de fremste til å føle temperaturen på utelivet i Drammen.
”– ...det har blitt tøffere enn på lenge.”
LES OGSÅ: Flere pågrepet for vold mot politi og dørvakter
Truet bartender med kniv på utested
Helga før Elvefestivalen var det folksomt på Bragernes. Folksomt var det også i kjelleren på politihuset. Over 20 personer ble innbragt til arresten, blant annet en person som hadde truet en bartender med kniv på et av byens mest besøkte utesteder.
– Den lørdagen var tøff, forteller vaktsjefen på Z lettere frustrert.
Gjerningspersonen ble raskt overmannet og overlatt til lovens lange arm:
– Politiet løp skytteltrafikk, og det gjorde vi også, forteller Linn Mikalsen, tillitsvalgt i PSS.
De har ansvaret for sikkerheten på blant annet Goggen, Pavarotti og Rekord bar, og har mellom 15-30 dørvakter på jobb i helgene. Hvor de legger lista for å tilkalle politiet varierer:
– Det er helt avhengig av om politiet er på stedet eller ikke. Det spørs på gjesten også. Vi ønsker ikke å oppta politiets ressurser, men vi tilkaller ved vold, og noen ganger trusler, avhengig av om vi tror trusselen er reell. Dersom det ikke er en trussel kan det fort virke som man roper litt «ulv ulv», forteller Mikalsen i PSS.
Frykter vakter slutter i bransjen
Mer bråk og ordensforstyrrelser, flere og styggere hendelser, frykter de kan være resultatet dersom trenden ikke snur:
– Vi har hatt flere fysiske konflikter og mer trusler. Vi har vært skånet for skader på vakter, men nå i det siste har vi hatt flere tilfeller hvor folk slår. Det har nesten blitt legitimt å slå til en dørvakt. Hadde man gjort det med noen på Kiwi hadde det fått store konsekvenser. Man leser ofte om folk som har gått til angrep på dørvakter, og det leser man ikke om andre yrkesgrupper, forteller Petter Nilsen, operativ leder i Protect Vakthold og sikkerhet.
De har rundt 20 dørvakter i sving fordelt på syv utesteder i byen, blant annet på Glass, Dickens og O’learys.
”– Det har nesten blitt legitimt å slå til ei dørvakt.”
– Til slutt kommer det til et metningspunkt hvor ordensvakter ikke ønsker å utsette seg for risikoen det innebærer, og rett og slett slutter. Om man får et tilspisset miljø vil det være vanskelig å få nye resurser til å utføre jobben, forteller Trosthol i VSK Security.
De leverer ordensvakttjenester til Z og Unique, og har alt fra én til fem dørvakter på jobb i helgene.
LES OGSÅ: Tre menn pågrepet for vold mot dørvakter
Kommunikasjonstrøbbel
Lederne for de største dørvaktselskapene i Drammen er enige i at trenden med mer vold og trusler mot dørvakter går i bølger, og at de nå er inne i en periode med mer utagerende publikum, noe man også har opplevd tidligere de siste 20 årene.
Hvorfor det har blitt slik vet de ikke, men de merker at respekten for både dørvakter og mennesker i uniform generelt, har blitt lavere.
LES OGSÅ: Tok seg inn i politibil og stjal politilue
LES OGSÅ: Slo, sparket og bet politikvinne - dørvakt fikk hjertestans
Står sterkere sammen
Til tross for at byens dørvakter jobber i konkurrerende selskaper, samarbeider de tett med hverandre og politiet, selv om flere mener at politiet noen ganger lar uønskede gjester strekke strikken litt vel langt.
”– Det er trygt og godt for publikum i Drammen.”
Politiet: - Bistår ofte
Politioverbetjent og vikarierende ordenssjef, Geir Oustorp, vet ikke om det er en økning i vold og trusler mot dørvakter, men merker at de ofte må bistå byens vakter:
– Vi merker at politiet må hjelpe til med stadig flere gjester, uten at vi har noe tall på det. Nå jobber vi ofte tett på utestedene, og vi er ikke veldig langt unna, samme hva.
– Dørvaktene forteller om en samfunnsendring de to siste årene, hvor det har blitt tøffere, folk har blitt mer voldelige. Er dette noe dere har merket?
– At det er en forandring i oppførsel kan vi si. Det er både mer alkohol og narkotika. Det viser mange av undersøkelsene som har blitt publisert de siste månedene. Det betyr at politiet får mer å gjøre.
– Lederne i dørvaktselskapene er relativt samstemte om at dere tidvis er litt for tålmodige ovenfor enkelte gjester og lar gjestene strekke strikken litt vel lang, er du enige i det?
– Når politiet kommer og gjesten er rolig etter å ha blitt kastet ut, kan ikke vi sette han i arrest. Vaktene forteller hva som har skjedd, så avgjør politiet hvor alvorlig hendelsen er og om gjesten da skal innbringes arresten eller bortvises. Det skjer titt og ofte, forteller Oustorp og tilføyer:
– Jeg føler det har blitt mye bedre i det siste enn hva det var før. Vi bortviser ganske mange i løpet av en kveld. Dersom man ikke overholder det er det inn i arresten og anmeldelse, avslutter han.
FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK