MENINGER: Herman Ekle Lund, Tiril Røstad, Emilie Ovnerud (Drammen Venstre)

Romfolket må inkluderes i Drammen

MENINGER: DTs sak om den lille gruppen romfolk i Drammen og deres situasjon har skapt mye engasjement. Debatten har brakt fram både det beste og det verste som finnes i oss her i det lille drammenssamfunnet vårt.

På den positive siden så er det mange som viser omtanke og varme. Enkeltpersoner tilbyr seg å hjelpe. Flere politiske partier har tatt initiativ til å gjøre tiltak for å løse situasjonen.

Dessverre overskygges dette langt på vei av grov fremmedfrykt og hat i kommentarfeltene. Det fremsettes påstander om at den lille gruppen med romer stjeler, raner, voldtar, tvangsgifter bort barna, driver blodhevn, tar på seg fine klær og drar på byen etter at de er ferdige med å tigge, for å nevne noen få eksempler.

Ingen, så vidt vi har fått med oss, kan dokumentere påstandene med bilder eller andre bevis.

Det er dessverre ikke vanskelig å finne historiske paralleller til denne formen for demonisering og dehumanisering av grupper som oppleves som fremmede, rare eller farlige i samfunnet. Det har endt i humanitær tragedie mange ganger.

Hvorfor og hvordan kan vi holde på sånn mot andre medmennesker? Tenk om det hadde vært deg som ble utsatt for slike udokumenterte, forferdelige påstander. Tenk hvor forsvarsløs og redd du hadde følt deg.

Hvis noen av disse kommentarfeltkrigerne lurer på hvor ungdommer som slutshamer og henger ut hverandre på nettet har inspirasjonen sin fra – så trenger de ikke gå lenger enn til nærmeste speil.

Misforstå oss rett – vi forstår veldig godt at naboer synes det er utrivelig med søppel og rot i nabolaget. Det er ikke sånn det skal være. Dette er en dårlig situasjon for alle. Området rundt gamle Gyldenløve park ser ut omtrent som et festivalområde uten sanitæranlegg eller camp ville gjort.

For å løse disse umiddelbare utfordringene er det egentlig ganske enkle grep som må gjøres. Så sent som i 2017-2018 hadde Drammen en løsning på dette som fungerte fint, som vi dessverre ikke videreførte.

På lengre sikt er det en større jobb som må gjøres med å finne ut hvordan vi ønsker at romfolket skal integreres helhetlig i samfunnet vårt.

Vi i Drammen Venstre sendte derfor inn tre spørsmål til rådmannen i kommunen om hva vi kan gjøre for å løse situasjonen til det beste for alle:

  • Hva mener rådmannen vil være en god og helhetlig løsning for disse menneskene?
  • Eier eller disponerer kommunen lokaler/områder som vil kunne benyttes av menneskene og evt deres kjøretøy uten store kostnader?
  • Hva er mulighetene for å sette disse i kontakt med arbeidsformidling?

Dessverre valgte rådmannen i sitt svar å gi et skikkelig ikke-svar, uten ett eneste løsningsforslag.

Viljen eller ansvarsfølelsen for å løse dette problemet virker ikke å være til stede hos rådmannen.

Vi henvender oss derfor til ordfører Monica Myrvold Berg om å bruke sitt handlingsrom som ordfører for å finne gode tiltak. Monica har vist seg gjennom fire år som en omsorgsfull og klok ordfører i møte med sosiale utfordringer – vi håper nå kun kan ta ansvar i denne situasjonen. Krever løsningene politiske beslutninger, så er vi i Venstre klare til å stille i kommunestyret før oppsatt møteplan for å gi et nødvendig mandat.

Vi i Venstre mener vi nå må gjøre alt vi kan for å hjelpe romene med å få en verdig boligløsning, der de kan leve i harmoni med omgivelsene.

Når disse umiddelbare problemene er løst, og det nye kommunestyret er i drift, vil vi hjelpe romene med å få et verdig arbeid som de trives med. Ingen mennesker ønsker å sitte på gata å tigge, og vi har stort behov for arbeidskraft i Drammen. Her kan vi løse to behov samtidig, dersom vi politikere, NAV, næringslivet og frivillighet tør å prøve – sammen.


Av
Herman Ekle Lund
Tiril Røstad
Emilie Ovnerud
Drammen Venstre / Drammen og omegn Unge Venstre

Powered by Labrador CMS