Riktig vedfyring gir mindre utslipp
Vedfyring kan påvirke luftkvaliteten i Drammen. I kuldeperioder er det viktig å fyre riktig slik at det blir mindre utslipp og svevestøv.
NORGE: Over én million tonn ved blir brent i norske boliger og fritidsboliger hvert år, litt avhengig av hvor kald vinteren er. Når vi fyrer med ved dannes det mange ulike stoffer som slippes ut med røyken. Særlig små- og større svevestøvpartikler bidrar til luftforurensning.
Luftforurensning påvirker helsen vår, og det kan både utløse og forverre sykdom. Først og fremst i luftveiene og hjerte- og karsystemet. Barn, eldre, gravide og personer med underliggende sykdommer er spesielt sårbare.
Svevestøv i Drammen
I Norge er det svevestøv og nitrogendioksid (NO2) som bidrar mest til lokal luftforurensning. Nasjonale myndigheter har satt øvre grenser for hvor mye svevestøv det bør være i luften. I Drammen er svevestøv hovedutfordringen, og på dager med mye vedfyring måles det vesentlig mer utslipp.
For å nå nasjonale mål har Drammen kommune laget en handlingsplan for bedre lokal luftkvalitet 2023-2030.
Skift ut den gamle ovnen
Et av tiltakene er knyttet til reduserte utslipp fra vedfyring gjennom utskiftning av vedovner til rentbrennende ovner og bedre fyringsvaner. Eldre ovner fører til betydelig mer utslipp enn nyere ovner. I 1998 bestemte norske myndigheter at alle vedovner som produseres må oppfylle visse krav om partikkelutslipp.
Ovner produsert etter 1998 er derfor såkalt rentbrennende ovner. Nyere ovner er også mer effektive fordi de forbrenner mer og gir mer varme. Du får altså mer varme for veden du brenner. De beste nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent.
Reduser fyringsbehovet
Å holde bedre på varmen reduserer fyringsbehovet. Selv om etterisolering og skifting av vinduer og dører er tiltak som sparer seg inn over tid, har ikke alle råd til dette på kort sikt. Men også enklere tiltak som nye tetningslister rundt vinduer og dører kan bidra til å redusere varmetapet vesentlig. Du kan også vurdere å holde deler av huset kjøligere for å redusere oppvarmingsbehovet.
Ved utskifting av en gammel vedovn kan du også vurdere å investere i en varmelagrende ovn. Ovner kledd med stein kan lagre og avgi varme i flere timer etter at ilden har gått ut. Dette reduserer fyringsbehovet vesentlig.