Flyplass-kaos: Slik får du en smidig reise
Sommerutfarten er i gang, og de neste ukene vil bli de travleste på norske flyplasser siden 2019. Her er Avinors tips for en smidig reise.
REISE: De neste ti dagene er det ventet mange reisende ved de største norske flyplassene. Fredag 24. juni peker seg ut som den store utreisedagen i sommerferien fra både Oslo lufthavn, og Trondheim lufthavn. Reisende anbefales å møte godt forberedt til innsjekk og sikkerhetskontrollen.
– Norske passasjerer er veldig gode digitalt, og gjennom å gjøre gode forberedelser kan vi sammen sørge for at alle kommer seg sømløst gjennom våre flyplasser, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen.
Her er Avinors tips tilhvordan du kan bidra til en smidig reise:
1. Ikke møt for tidlig
Det er ikke nødvendig å møte opp tidligere enn normalt, det kan derimot føre til opphopning i sikkerhetskontrollen og lange køer.
– Møt til den tiden flyselskapet ditt gir beskjed om, og blir det endringer i reisen din må du forholde deg til informasjonen du får fra flyselskapet du reiser med, sier Westher Andersen.
2.Sjekk inn digitalt og lever bagasjen selv
De fleste flyselskap gir deg mulighet til å sjekke inn digitalt via en lenke på SMS.
– Dersom du sjekker inn digitalt har du billetten med deg i lomma hele veien, og du slipper å passe på en papirlapp, forklarer Westher Andersen.
Bagasjen kan du også sende av gårde selv, ved å skrive ut bagasjelappen på en av automatene i avgangshallen, og deretter levere den på selvbetjent bagdrop. Tar du Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede på toget.
– Husk å ta vare på kvitteringen som du finner ytterst på bagasjen, og ta godt vare på den. Resten av bagasjelappen festes godt på bagsjen før du sender den av gårde. Er du usikker kan du se etter våre Avinor-medarbeidere med gule gensere, de kan hjelpe med både stort og smått, sier han.
3. Apper, apper og apper
Det føles kanskje ut som at mobilen din drukner i apper allerede, men det kan være lurt å laste ned et par ekstra apper før du skal ut å reise i sommer.
– Med Avinor-appen kan du skrive inn flightnummer og få oppdateringer om akkurat din flyvning. Du kan også sjekke ventetiden i sikkerhetskontrollen, og når du kommer hjem får du beskjed når bagasjen din havner på båndet, sier Westher Andersen.
I tillegg har de fleste flyselskaper sine egne apper.
– Disse gjør det enklere å følge med på din flyvning. Du kan sjekke inn og få et digitalt boardingkort, du får beskjed om når det er på tide å gå til gaten og om eventuelle forsinkelser, sier han.
4. Møt forberedt i sikkerhetskontrollen
Ha boardingkortet ditt klart i hånden, enten digitalt eller på papir.
Ta ut laptop, kamera, nettbrett og legg altflytende i en egen pose.
Mobil og nøkler kan bli liggende i jakkelomma, men husk å ta av deg jakka.
5. Er kjæledyret med på reisen?
Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for mer informasjon.
Dersom du reiser fra Oslo Lufthavn, kan du også benytte deg av disse tilbudene:
6. Familiesluse
Reiser du med barn under tolv år kan du bruke familieslusen.
7. Ute i god tid?
Slapp av i loungen OSL Loungen kan benyttes av alle utenlandsreisende fra tre timer før avgang. Betaling foregår med bankkort eller kredittkort via bankterminal.
Der kan du nyte et lett måltid, slappe av med en avis eller surfe på internett i en rolig atmosfære. Loungen har også et lukket møterom som kan bookes i resepsjonen.
8. Stillerommet
Det finnes et stillerom som er tilrettelagt for stillhet, meditasjon og bønn ved gate A10 på Oslo lufthavn.
9. Domestic transfer på Oslo lufthavn
Hvor skal du gå, og må bagasjen din hentes? Dette trenger du å vite om du kommer fra utlandet og skal reise videre innenlands.
– Vi skal gjøre alt vi kan for å gi deg en god opplevelse gjennom våre lufthavner i sommer. I Avinor har vi forberedt oss godt til sommertrafikken, og som passasjer kan du bidra ved å bruke selvbetjente løsninger.
– Til slutt vil vi ønske alle reisende en riktig god tur og en riktig god sommer, avslutter Westher Andersen.
Mye forsinket bagasje
Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB opplever for tiden stor pågang fra kunder med forsinket bagasje fra europeiske flyplasser, som fra Amsterdam, Barcelona og London.
– Uansett om dere er en familie på fem eller et par på to, er det lurt å spre det viktigste dere skal ha med dere på alles kofferter. Toalettsaker, badetøy og undertøy for eksempel, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Skadeforebyggeren minner også om at det er noen eiendeler som alltid må legges i håndbagasjen.
Dette må i håndbagasjen
– Det aller viktigste du legger i håndbagasjen er medisiner du er avhengig av, og verdisaker som smykker og ipad, råder Hofstad-Nielsen.
Er din innsjekkede bagasje forsinket med mer enn fire timer, dekker forsikringen nødvendige innkjøp til klær og toalettsaker i den tiden bagasjen er borte. Her varierer summen litt avhengig av hvilken type reiseforsikring du har.
Nesten all bagasje kommer til rette
Til tross for at noe bagasje havner på avveie, viser det seg at de aller fleste kofferter kommer til rette igjen.
– Vi ser at nesten all innsjekket bagasje kommer frem til reisedestinasjonen til slutt. Men har du ikke fått bagasjen din innen 21 dager anses den som tapt, sier Hofstad-Nielsen.
Dette bør du legge i håndbagasjen:
- Medisiner
- Elektronikk, som nettbrett og PC. Husk lader.
- Smykker og andre verdisaker, som hus- og bilnøkler