MENINGER: Ulf Erik Knudsen
Gruppeleder, Drammen Frp og varaordfører

Vi velter oss ikke i luksus!

MENINGER: Om man leser overskrifter og kommentarer i media i det siste kan det virke som om kommunepolitikerne i Drammen velter seg i skamløs luksus, med fete millionlønninger, luksusmiddager før alle møter, og fete hotellturer. Drammens Tidende får mange «klikk» på saker om at flertallspolitikerne ikke kutter i sine goder, og da er det åpenbart ikke så viktig å fremstille en sak korrekt.

Virkeligheten er ganske annerledes enn hva man kan få inntrykk av. En håndfull i kommunestyret har politikken som heltidsbeskjeftigelse. De tjener cirka det samme som en lærer (unntak for ordfører). De øvrige ca. 50 politikerne får kompensert omtrent 50-60.000 i året for sin innsats, som normalt vil være anslagsvis 10 pluss timer i uken. I tillegg får man en enkel middag før kommunestyremøtene (samme mat som serveres på institusjoner), og det serveres kaffe, mineralvann, frukt og noen kokosruller på sene kveldsmøter. Noen ganger er det sågar servert halve Kvikk-Lunch!

Jeg synes ikke det er urimelig at folk som har vært på sin vanlige jobb i 8 timer og så skal på møte til over kl 22 om kvelden får mat og kaffe. Mht. hotellturer har vi en overnatting hvert fjerde år – for å kurse politikerne.

Kommunedirektøren har anslått at det må kuttes noen hundre millioner. Da hjelper det ikke så mye å kutte i kjøttboller, kokosruller og kaffe

Jeg synes dette er ganske rimelig pengebruk. Folk må gjerne være uenig med meg, men det kan jeg leve med. Det som er mye mer interessant er å spørre hvorfor kommunen har kommet i dette uføret at man må kutte i tjenester.

De fleste har fått med seg at kommunen har en begredelig økonomi. Kommunedirektøren har anslått at det må kuttes noen hundre millioner. Da hjelper det ikke så mye å kutte i kjøttboller, kokosruller og kaffe.

Grunnen til den begredelige situasjonen er selvfølgelig sammensatt. Gamle Drammen kommune hadde under borgerlig styre en forholdsvis grei økonomi og ble drevet på en effektiv måte. Kommunene vi slo oss sammen med, Svelvik og Nedre Eiker, var på ingen måte i samme situasjon. Sistnevnte var nærmest uten midler til investeringer blant annet i skole og sykehjem.

En annen viktig grunn er selvfølgelig den politiske styringen av kommunen fra 2019 til 2023. Eksperimentet med Ap i ordførerstolen - og en posisjon med MDG, SV, Venstre og Sp – viste seg å være uten evne til å styre kommunen og fatte fornuftige beslutninger. For Drammens innbyggerne har det vært en tragedie. Man har øst ut penger på «klimatiltak» og andre mer eller mindre «gode formål», og byråkratiet har est ut. Det er vanskelig å få full oversikt, men det handler om flere hundre ansettelser.

Problemet ligger i de store gruppene som er dårlig integrert, ikke har samfunns- eller språkforståelse og ikke kommer seg i jobb

En tredje grunn til utfordringene er befolkningens sammensetning: Innbyggerne i Drammen betaler mindre skatt enn sammenlignbare kommuner på grunn av en befolkningssammensetning som blant annet tjener mindre, har lavere utdanning, består av flere eldre, færre barn og unge og færre som står i arbeid. Dette gir kommunen færre inntekter og betydelige utfordringer.

Et av de største problemområdene for Drammen er innvandringen. Et felt hvor de andre partiene har en betydelig «berøringsangst». Andelen innvandrere og norskfødte med innvandrerbakgrunn i Drammen er ca. 30 %. Noen av disse er selvfølgelig godt integrert, jobber og bidrar positivt til samfunnet. Det er ikke disse som er problemet.

Problemet ligger i de store gruppene som er dårlig integrert, ikke har samfunns- eller språkforståelse og ikke kommer seg i jobb. Dette har gitt oss en betydelig økning i barnefattigdom, store og økende NAV/sosialutgifter, millioner av kroner i kostnader til forskjellige integreringstiltak (de fleste uten virkning). Vi har også det siste året sett en sterk økning i problemer med gjenger og vold i ungdomsmiljøene – særlig i de innvandrerrike bydelene.

Dette er forhold som vi i FrP har påpekt lenge – og som vi har fremmet en rekke forslag for å bedre på. Vi skal fortsette å stå på for en kommune med sunn økonomi og trygg styring!

Av
Ulf Erik Knudsen
Gruppeleder Drammen Frp og varaordfører

Powered by Labrador CMS